Hasta tutsaklar için 228 mum yakıldı

Hasta tutsaklar için Dersim, Malatya, Şırnak, Batman, Amed, Erzurum, Adana, Hatay ve İzmir’de eylem yapıldı. Eylemlerde ölüme terk edilen tutsakların serbest bırakılması istendi.

Hasta tutsaklar için 228 mum yakıldı
Hasta tutsaklar için Dersim, Malatya, Şırnak, Batman, Amed, Erzurum, Adana, Hatay ve İzmir’de eylem yapıldı. Eylemlerde ölüme terk edilen tutsakların serbest bırakılması istendi.


DERSİM 

İHD Dersim Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Sanat Sokağı'ndan Özgürlük Meydanı’na kadar yürüdü. "Tabutla değil umutla, hasta mahpuslara özgürlük. 228'i hasta 578 hasta mahpus için tüm şubelerimizle alanlardayız" yazılı pankartın arkasında yürüyen insan hakları savunucularına, çok sayıda kişi destek verdi. Yürüyüş sonrası açıklamada bulunan İHD Şube Başkanı Gürbüz Sönmez, hasta tutsakların, sağlığa erişme, ilaç alabilme, tedavi olabilme gibi hayati sayılabilecek birçok ihtiyaçlarının giderilmediğine vurgu yaptı. Sönmez, cezaevlerinin sağlıksız koşulların, yeteri kadar besin alınamamasının hastalıkları kronik hale getirdiğini, ölümcül hastalıkları ise arttırdığını ifade ederek, 228'i ağır, 578 hasta tutsağın ölüme terk edildiğine işaret etti. 

Konuşmanın ardından hasta tutsaklar için mumlar yakıldı. 

MALATYA 

İHD Malatya Şubesi de hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Merkez PTT binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya dernek üyeleri ve yurttaş katıldı. Açıklama, yakılan mumlarla son buldu. 

ŞIRNAK 

Hasta tutsaklar için mumların yakıldığı bir diğer kent Şırnak oldu. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan eyleme, HDP Şırnak Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, HDP ve DBP Şırnak yöneticileri, Şırnak ve ilçe belediye eş başkanları, KESK Şırnak Şubeler Platformu, Zahide Kadın Danışmanlık Merkezi, Cudi Kültür Merkezi, Şırnak Kömür Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın pankartı" açıldı. Burada açıklamayı İHD Şırnak Şubesi Başkanı Emirhan Uysal okudu. Basın açıklaması gerçekleştirilen 5 dakikalık oturma eyleminin ardından "Hasta mahpuslara özgürlük" sloganı ile sona erdi. 

BATMAN

İHD Batman Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Atatürk Parkı önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, kentte bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri  ve kitle katılırken, mumlarla açıklamanın yapıldığı yere 228 yazılarak, “Ölüyorlar daha ne kadar sessiz kalacaksınız? Hasta tutsaklara özgürlük” pankartı ile “Ji girtiyên nexweş re azadî”, “Bêdeng nemîne bêdengî mirin e” ve “İnsan haklarıyla insandır” dövizleri taşındı. İHD Batman Şube Yöneticisi Mehmet Uçar’ın konuşmasının ardından 20 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. 

AMED

İHD Amed Şubesi tarafından hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve bir an önce tahliye edilmesi talebiyle Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eylemine kentte bulunan çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve çok sayıda yurttaş katıldı. Av. Yusuf Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın ardından 228 mum yakıldı. 5 dakikalık oturma eyleminin ardından eylem sonlandırıldı. 

ERZURUM

İHD Erzurum Şubesi hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi önünde “228 hasta mahpus 228 tabut olmasın derhal serbest bırakılsın” pankartı açarak açıklama yaptı. İHD üyesi Tayyar Özbey’in konuşmasının ardından eylem, “Hasta mahpuslara özgürlük”, “Hasta mahpuslar onurumuzdur" sloganları ile son buldu.

HATAY 

İHD İskenderun Şubesi hasta tutsaklar için şube binası önünde açıklama yaptı. "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartı açan insan hakları savunucuları, sık sık, "Zindanlar boşalsın tutsaklara özgürlük", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" sloganları attı. İHD Şube Başkanı Coşkun Selçuk’un konuşmasının ardından, kitle sloganlar eşliğinde eylemlerini sonlandırdı.

ADANA 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi de Abidin Dino Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartı açan İHD'liler, mumlarla 228 yazarak, durumu ağır olan 228 hasta tutsağa dikkat çekti. Tutsak annelerinin de destek verdiği açıklamada, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" ve "İçerde, dışarıda engelleri parçala" sloganları atıldı. İHD Adana Şubesi Cezaevi Komisyon Sözcüsü Fatma Yılmaz’ın konuşmasının ardından eylem, oturma eylemi ile son buldu. 

İZMİR 

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi cezaevindeki hasta tutsaklara dikkat çekmek ve tahliyelerini talep etmek için İzmir Konak Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. “Hasta mahpuslara özgürlük” yazılı pankartın açıldığı basın açıklamasında, acilen tedavi edilmesi gereken 228 hasta tutsağı temsilen mum yakıldı. İHD Şube Başkanı Avukat Gurbet Uçar’ın konuşmasının ardından oturma eylemi yapan kitle, bir süre sonra dağıldı. 

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2014, 15:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER