HDP: Alevilerin miting ve boykotunu destekliyoruz

HDP, Alevilerin düzenleyeceği miting ve boykotu desteklediğini açıkladı.

HDP: Alevilerin miting ve boykotunu destekliyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yaptığı yazılı açıklamayla Alevilerin düzenleyeceği boykot ve mitingleri desteklediğini açıkladı. Açıklamada ayrıca, çocukların devlet eliyle şekillendirilmesi ve öldürülmesi hakkında da tepkileri dile getirdi.

HDP’nin yaptığı açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

“Devlet, çocuklarımızın ruhlarını, zihinlerini, yaratıcılıklarını öldürüyor. Onları sadece ‘Türk’, ‘Sünni’ ve ‘erkek’ olarak şekillendirmeye çalışıyor. Zorunlu din ve ahlak dersleriyle, anadillerinde eğitimden mahrum bırakarak, cinsiyet rolleri ve cinsel kimlikleri dayatarak; bilimden, sanattan, felsefeden uzak tutarak onları örseliyor.

‘2014’te devlet yüzünden 633 çocuk öldü’

Sokaklarda oyun oynarken, çalışıp yaşamını sürdürürken, uzaktaki okullarına ulaşmaya çalışırken ya da okullarda ihmal sebebiyle de çocuklar öldürülüyor.

AKP iktidarı döneminde, 2011, 2012, 2013 yıllarının ayrıntılı verilerine göre, 3 yılda ölen çocuk sayısı 2057’dir. Sadece geçtiğimiz yıl, devlet eliyle ve devlet önlem almadığı için ölen çocuk sayısı 633’tür. 2015’in ilk ayında ihmal sebebiyle 3, polis kurşunuyla Cizre’de 4 çocuk hayatını kaybetmiştir. 2014 yılında ölen çocukların 54’ünün ölüm sebebi iş cinayetidir.

‘Çocuklar ve aileler mağdur edilmiştir’

TÜİK Adalet İstatistikleri’ne göre ise son 4 yılda ‘güvenlik’ birimine gelen/getirilen çocukların sayısında 4 kat artış göstermiştir. İhmal, istismar ve güvenlik güçlerinin sebep olduğu şiddet olayları sebebiyle önceki yıl 273 bin 571 çocuk güvenlik birimlerine getirilmiştir.

Veriler bu denli endişe verici durumda iken, hükümetin tedbir almak adına tek uygulaması ilgili verilerin emniyet müdürlüklerinden milli eğitim müdürlüklerine aktarılması olmuştur. Nasıl bir iyileşme yaratacağı belli olmayan bu bilgi paylaşımı ise hiçbir gizlilik prensibine uyulmadan yapılmış, çocuklar ve aileleri mağdur edilmiştir.

‘Lise öğrencilerine evlenme izni çıktı’

Hükümet ‘en az 3 çocuk’ demeye devam ederken, çocuk gelin sayısı 2010-2014 arasında 181 bine ulaşmış, lise öğrencilerine bile evlenme izni çıkmıştır.

‘Dil, din, cinsiyet ve müfredat dayatması’

12 yıllık AKP iktidarı döneminde bombalarla, kurşunlarla, gaz kapsülleriyle, ihmallerle, okullarda veya okul yollarında, sokaklarda, işbaşında, top oynarken ya da duvar boyarken binlerce çocuğumuz yaşamını kaybetmiştir. Zorunlu dil, din, cinsiyet, müfredat dayatmalarıyla da ruhsal açıdan yaralanmaları meydana gelmiştir.

Çocukların devlet eliyle şekillendirilmesi ve öldürülmesine tepkisiz kalmayacağız. Fişlemeleri, fiziki koşulların elverişsizliğini, çocuk yaşta evlendirilmeyi ve işçiliği, biber gazı ve kurşunun şiddetini, zorunlu dil, din, cinsiyet dayatmalarını reddediyoruz

13 Şubat okul boykotunu destekliyoruz

Demokratik, eşit, erişilebilir, kamusal, bilim, sanat ve felsefeyle örülü; anadilinde, cinsiyet özgürlükçü, ekolojik, özgürlükçü laiklik yaklaşımıyla yapılandırılmış bir eğitimden ve okullardan yanayız. Alevi derneklerinin çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de gerçekleşecek 8 Şubat mitingini ve 13 Şubat okul boykotunu destekliyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2015, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER