HDP: BM'ye Cizre'de inceleme izni verilsin

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri al-Hussein’in Cizre’deki hak ihlallerinin incelenmesi talebinin ardından açıklama yapan HDP, BM’ye inceleme izni verilmesi gerektiğini açıkladı.

HDP: BM'ye Cizre'de inceleme izni verilsin

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ile Çağlar Demirel, Birleşmiş Milletler’in (BM) Cizre’de bağımsız soruşturma çağrısıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, BM’nin talebi doğrultusunda, BM heyetinin Şırnak’ın Cizre ilçesindeki ihlallerle ilgili inceleme yapmasına izin verilmesi gerektiği ifade edildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad al-Hussein, dünkü açıklamasında Türkiye’ye, güvenlik güçlerinin uyguladığı insan hakları ihlallerinin incelenmesi için bağımsız soruşturmacılara izin vermesi çağrısında bulunmuştu.

BM’nin Cizre’deki hak ihlallerine ilişkin soruşturma talebine Dışişleri Bakanlığı, “Yüksek Komiser Sayın Zeid’in Türkiye ile BM arasındaki insan hakları alanındaki işbirliği ruhunu yansıtmayan açıklamalarının yetersiz bilgiye ve önyargılı çevrelerin yönlendirmelerine dayandığı düşünülmektedir” yanıtını vermişti.

Şırnak’ın Cizre ilçesindeki son yasak sırasında kimliği belirlenen 173 kişi ve kimliği henüz belirlenmeyen 78 kişi ile birlikte 251 kişinin hayatını kaybetti.

“İşkence, orantısız şiddeti, keyfi gözaltı”

Baluken ile Demirel’in açıklaması özetle şöyle:

“Yüksek Komiser tarafından yapılan açıklamada halkı şiddet eylemlerinden korumada devletin sorumluluğuna vurgu yapılmış, yapılan operasyonlarda devletin insan haklarına, işkence, yargısız infaz, orantısız öldürücü şiddet ve keyfi gözaltı eylemlerini yasaklayan uluslararası hukuka daima saygı göstermesinin önemli olduğu ifade edilmiştir.

“Yasak boyunca siyasetçiler ve bağımsız sivil toplum örgütleri dâhil olmak üzere hiçbir yurttaşın Cizre’ye alınmadığı, bu süre boyunca özellikle operasyonlar sonrası delillerin karatılmaya çalışıldığı biliniyor.

“Cizre özelinde bölgede uygulamaya konan sokağa çıkma yasakları boyunca sayısız insanlık suçu bölgede görev yapan devlet güçleri tarafından işlenmeye devam ediyor.

“Hükümetin Cizre başta olmak üzere ablukaların sürdüğü yerleşim yerlerindeki sivil ölümlerin ve toplumsal yıkımın tüm boyutları ile açığa çıkarılması için Birleşmiş Milletler tarafından görevlendirilecek heyetlerin inceleme yapmasına izin vermesini bekliyoruz.”

Cizre için iki önerge

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Cizre’de yaşananlarla ilgili İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Encü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı il ve ilçeleri ziyaret etme talebiyle uluslararası kuruluşlardan kaç başvuru yapıldı?” diye sordu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya da şunları sordu:

* Bakanlığınıza ya da bağlı kurumlarınıza yasaklı bölgelerde inceleme talebiyle başvuruda bulunan uluslararası gözlemci heyetler hangileri?

* Başta yaşam hakkı olmak üzere her türlü hak ihlali, yargısız infaz ve işkence şikayetiyle savcılıklara başvuran kişi sayısı kaç?

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2016, 13:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER