HDP: Cezaevindeki Zazaca yasağının izahı var mı?

HDP Grup Başkanvekili Baluken Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevinde, Zazaca yazılan bir mektuba tercümesi yapılamadığı için cezaevi yönetimi tarafından el konulmasını Meclis’e taşıdı.

HDP: Cezaevindeki Zazaca yasağının izahı var mı?

Halkların Demokratik Partisi (HDP9 Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken,  Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevinde, Zazaca yazılan bir mektuba tercümesi yapılamadığı için cezaevi yönetimi tarafından el konulmasını Meclis’e taşıdı.

Adalet Bakanı Kenan İpek’in yanıtlaması istemiyle verilen önergede  “Halkların anadil hakları bakımından kabul edilemez olan bu gelişme hem mahkûmlar tarafından hem de kamuoyu tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştır” dedi.

Türkiye’deki demokrasi eksikliğinin kristalize olmuş bir örneği ile karşı karşıya kalındığını belirten Baluken, “Cezaevlerinin her birinde kendine özgü çeşitli hukuk dışı ve anti demokratik uygulamalar olmakla beraber genel siyasal çerçeve kapsamında uygulanan anti demokratik ve hukuk dışı uygulamalar da cezaevlerinde derinlemesine hayata geçirilmektedir” dedi.

‘Bilinmeyen bir dil’ ile kast edilen nedir?

Baluken Bakan İpek’e şu soruları sordu:

* Zazaki olarak yazılan mektuba el konulmasının gerekçesi nedir?

* Mahkûmların iletişim ve haberleşme hakkının kamusal bir eksiklikten kaynaklı engellenmesinin izahı nedir?

* Kürtçe’nin lehçelerinde yazılan mektuplar ve kitaplara cezaevi idaresince el konulmaktadır. Bu el koyma işleminin hukuki dayanağı nedir? Söz konusu cezaevi yönetimi hakkında soruşturma

açılmış mıdır?

* Çeşitli devlet kurumlarından sonra cezaevlerinde de belirtilen ‘bilinmeyen bir dil’ ile kast edilen nedir?

* Türkiye’de milyonlarca yurttaş tarafından anadil olarak kullanılan Zazaki’nin ‘bilinmeyen dil’ olarak tanımlanmasının siyasi ve ahlaki açıdan değerlendirmesi nedir?

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2015, 12:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER