HDP çıplak aramayı Bekir Bozdağ'a sordu

HDP, Kobani direnişine destek vermek amacıyla açlık grevi eylemine katılan ve sürgün edilen siyasi tutuklulara yönelik çıplak arama, baskı ve tecrit uygulamalarını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

HDP çıplak aramayı Bekir Bozdağ'a sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani’ye saldırılarını protesto etmek amacıyla açlık grevine katıldıkları için Adıyaman E Tipi Cezaevi’nden Osmaniye T Tipi Cezaevine sürgün edilen siyasi tutuklulara dönük çıplak arama, baskı ve tecrit uygulamalarını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Kobani direnişine dikkat çekmek için açlık grevi eylemine katılan tutukluların keyfi olarak binlerce kilometre ötedeki cezaevlerine sürgün edildiğini belirten Sarıyıldız;

“Sürgün edilenlerden Mehmet Saruhan ile geçen hafta görüşmek için Osmaniye T Tipi Cezaevi’ne giden baba Halil Saruhan yaklaşık 6 saatlik bir gecikmenin ardından görüşü gerçekleştirebilmiştir. Mehmet Saruhan’ın anlatımına göre gecikmenin nedeni görüş öncesi kendilerine çıplak arama uygulaması dayatılmıştır.

“Mehmet Saruhan görüşteki anlatımlarında açlık grevinde yer aldıkları için baskı ve tecrit ile cezalandırıldıklarını, hücrelerde kaldıklarını ve ortak görüş alanından yararlanamadıklarını ifade etmiştir” dedi.

Sarıyıldız Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

* Kobani’de yaşananlara dikkat çekmek için katıldıkları açlık grevi eylemi nedeni Türkiye’deki cezaevlerinde toplam kaç tutuklu ve hükümlü farklı cezaevlerine sevk edilmiştir?

* Günümüzde, gelişmiş teknik imkanlar varken, tutuklulara yönelik çıplak arama uygulamasında ısrar edilmesinin amacı nedir? Bu uygulama ne kadar zaman daha sürdürülecektir?

* Osmaniye T Tipi Cezaevi’nde çıplak aramayı insan onuruna aykırı buldukları için kabul etmeyen tutuklu ve hükümlülere baskı kuran kolluk güçleri ve gardiyanlar hakkında herhangi bir idari ve cezai işlem yapılmış mıdır? Yapılmamış ise gerekçesi nedir?

* Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde; tutsaklara karşı uygulanan hak ihlallerinin bir an önce sonlandırılması için acilen girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2014, 07:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER