HDP, DBP, HDK ve DTK bayramı Suruç'ta geçirecek

HDP, HDK, DBP ve DTK eş başkanları ve eş sözcüleri, Kobani’yle dayanışmak için bayram boyunca Suruç’ta olacak.

HDP, DBP, HDK ve DTK bayramı Suruç'ta geçirecek

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek, Kobani’yle dayanışma Kobani’ye destek vermek için bayram boyunca Suruç’ta olacak.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda düzenlenen basın toplantısına DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna, HDK eş sözcüleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel katıldı.

Kürkçü: Kobani’nin mücadele edenlerden başka dostu yok

Toplantıda ilk olarak konuşan Ertuğrul Kürkçü, bayramı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kuşatması altında olan Kobani’de geçireceklerini söyledi.

Kürkçü, mecliste dün kabul edilen sınır ötesi tezkereye de değinerek, bunun Kobani’deki halkın göstermiş olduğu kahramanca direnişle maddi bir ilişkisinin olmadığını ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Biz Kobani’ye gidemeyiz dedi. Oraya gidersek Tel Abyad’a da gitmemiz lazım o yüzden biz gitmeyeceğiz” şeklindeki açıklaması ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Davutoğlu açıkça herkesin gözünün içine bakarak ‘biz Kobani’ye gidemeyiz’ dedi. Oysa tezkerenin, oylamadan önceki gerekçesi, Kobani’nin kurtuluşu içindi, eğer biz kansaydık. Ancak oylamadan sonra gördük ki bu böyle değil. Belli ki, Kobani’nin özgürlük, demokrasi, barış ve halkların ortak kurtuluşu için mücadele edenlerden başka dostu yok. Bunu göstermek için Suruç’a gidiyoruz.”

Yüksekdağ: Kobani halkı bütün insanlık adına direniyor

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bölge halklarının bir bayramı daha yas ve savaşla karşıladığını söyledi.

“Bayram bizim kültürümüzde paylaşmaktır. İşte tam da bugün paylaşmak gerekiyor. Türkiye halkalarını, Kobani halkının direnişini paylaşmaya çağırıyoruz. Kobani direnişi ile dayanışmak için zaman bu zamandır. Türkiye halklarının, bu direnişle bütünleşmenin en güzel örneğini göstereceğine inanıyorum.

“Keşke bayramlarda halklarımız direnmek zorunda kalmasa. Keşke bayramlarda halklarımız, bayram kucaklaşmasını özgürce ve sınırsızca yaşasa. Ama ne yazık ki bu bayramda da sınırlar var yine sınırlarda tutulan nöbetler ve sınırın ötesinde uygulanan vahşet var. Birilerinin buna dur demesi gerekiyor. Birilerinin buna karşı direnmesi gerekiyor. Kobani halkı da direnme sorumluluğunu bütün insanlık adına üstlenmiş halkımız olarak yerine getiriyorlar.

“Kobani halkının yanında olacağız. IŞİD’e destek veren Türkiye hükümetine insanlık alemi adına cevap vereceğiz. Bu, direnişin birleşik mücadelenin cevabıdır. Türkiye halklarının da bu ruhu kuşanarak Kobani halklarıyla dayanışmayı yükselteceğine inanıyorum.”

“Bugün gerçek halklarımızın direniş gerçeğidir. Bu direniş etrafında bütün Türkiye halklarının da daha büyük kenetlenme geliştirmesi gerekiyor. HDP olarak bayramı Suruç’ta geçireceğiz. IŞİD çetecilerinin barbarlığına ve onların geçişine göz yuman Türkiye hükümetine olması gereken cevabı vereceğiz. Bizim bayramımız özgürlüğün ve direnişin bayramı olacak.”

Irmak: Cesedimize basmadıkça Kobani’ye giremeyeceklerdir

Daha sonra DTK Eş Başkanı Selma Irmak sözü aldı. Irmak, Kürtçe yaptığı konuşmasında Kobani halkının soykırım tehdidiyle karşı karşıya kaldığını ifade ederek, dünya kamuoyuna çağrıda bulundu. Irmak, bu konuşmalarını yaptığı sırada IŞİD’in toplumun değerlerine saldırdığını ifade ederek, bayramın kendileri açısından coşkuyla değil direnişle geçeceğini söyledi.

“IŞİD bilsin ki bu topraklar Kürdistan topraklarıdır. Kürdistan halkı tarihte olduğu gibi bugünde direnecektir. Kürdistan hiçbir yere benzemez. Bilsinler ki Kürt halkı son damlasına kadar direnişini sürdürecektir. Cesedimize ayak basmadıkça Kobani’ye giremeyeceklerdir.”

Tuncel: Ortadoğu’nun barışı Kobani’den geçiyor

Toplantıda son olarak HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel konuştu. Tuncel de Ortadoğu barışının yolunun Kobani’den geçtiğinin altını çizerek, Türkiye’deki sürecin geleceğinin de buna bağlı olduğunu ifade etti.

“Kobani barış olmadan soykırım kıskacı ortadan kaldırılmadan gerçek bir barış olmaz. Halklara dayatılan bu soykırım karşısında yapılacak olan şey direnişi yükseltmek. Herkes yüzünü Kobani’ye çevirmeli. Eğer gerçekten Kobani’ye destek sunmak istiyorsanız ilk yapılacak şey Kobani’nin tanınmasıdır. IŞİD’in Türkiye tarafından desteklendiği artık bir gerçektir. Herkes saflarını netleştirecek. Çözümden ve barıştan mı yanasınız? Yoksa insanlığa karşı suç işleyen bu örgütün yanında olacaksınız?.” / İMC

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2014, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER