HDP: Halklar Uluslararası Komplo'yu mahkum etti

HDP, 15 Şubat Komplosu'nun mahkum edildiğine ve Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşmasının önemine dikkat çekti.

HDP: Halklar Uluslararası Komplo'yu mahkum etti
HDP, 15 Şubat Komplosu'nun mahkum edildiğine ve Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşmasının önemine dikkat çekti. "Sayın Öcalan’ın Kürt sorununun demokratik siyasi çözümünde en önemli isim olduğu artık AKP hükümeti ve devlet kurumları tarafından da kabul ediliyor" denilen açıklamada, hükümetin siyasi soykırım operasyonlarına devam ettiği ve çözüm için adım atmadığı eleştirisi yapıldı. Açıklamada, müzakerelerin derhal başlatılması istendi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 16. yılında, Uluslararası 15 Şubat Komplosu'na dair yazılı açıklama yaptı.

Öcalan'ın, uluslararası hukuk ve uluslararası sözleşmelerin çiğnendiği koşullarda İmralı Cezaevi'nde tutulduğuna dikkat çekilen açıklamada, dünyanın farklı ülkelerinde ve Türkiye ile Kürdistan'da her yıl 15 Şubat’ta gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerle, Uluslararası Komplo'nun mahkum edildiği ve Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşmasının önemine vurgu yapıldığı belirtildi.

'KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE EN ÖNEMLİ İSİM'

 Açıklamada, Öcalan'ın rolüne ilişkin, "Kürt sorununu karşılıklı diyalog ve müzakereyle çözmek isteyen; bu sorunu Türkiye’nin demokratikleşmesi sorunu olarak değerlendiren; Kürt halkının eşit haklara sahip olmasının ve halklarımızın barış içinde, kardeşçe yaşamasının önündeki engellerin kaldırılması için çabalayan bir kişi olarak hükümet ve devlet heyetleri ile görüşüyor. 16 yıldır tecrit koşullarında yaşayan Sayın Öcalan’ın Kürt sorununun demokratik siyasi çözümünde en önemli isim olduğu artık AKP hükümeti ve devlet kurumları tarafından da kabul ediliyor" denildi.

'HÜKÜMET ADIM ATMAK YERİNE AYAK SÜRÜYOR'

10 milyonu aşan sayıda imzanın toplandığı ‘‘Öcalan’a Özgürlük’’ kampanyasını yürüten, aralarında belediye eşbaşkanları, il eşbaşkanları ve siyasetçilerin de bulunduğu kişilerin gözaltına alındığının hatırlatıldığı açıklamada, bu operasyonlarla bir halkın iradesinin bastırılmaya ve sindirilmeye çalışıldığı ifade edildi. 'KCK' adlı davalarda Kürt halkının seçilmiş temsilcilerine, parti yöneticilerine cezalar yağdırıldığına, Yargıtayın bu davalara öncelik vererek hızla onama kararları aldığına ve hasta tutukluların halen cezaevinde tutulduğuna da değinilen açıklamada, "Bugün tüm Türkiye’nin dikkatle izlediği ve olumlu sonuçlanması için destek sunduğu İmralı görüşmelerinden kamuoyunun beklentisi, barış, müzakere ve çözüm sürecinin pratik adımlarla ilerlemesi yönündedir. Hükümet ne yazık ki, yeni adımlar atmak yerine halen ayak sürüyor, yapılması gerekenleri yerine getirmekten uzak bir pratik sergiliyor" ifadeleri yer aldı.

'MÜZAKERELER ACİLEN BAŞLATILMALI'

HDP, "Uluslararası Komplo'nun 17. yılına girerken, artık kan ve gözyaşının dindiği, eşitliğin, özgürlüğün ve kardeşliğin egemen olduğu bir ülkede yaşama isteğimizi bir kez daha vurguluyoruz" mesajını verdiği açıklamasında, "İmralı’da müzakerelerin acilen başlatılarak, ‘Barış ve Demokratik Müzakere Taslağı’nın karşılıklı değerlendirilmesi, çözümün ilk adımı olacaktır. Süreci yavaşlatan her tutum ise belirsizliğin ve kaygıların artmasının, sürece olan güvenin biraz daha azalmasının nedeni olacaktır" dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2015, 21:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER