HDP Kadın Seçim Beyannamesi'’ni açıkladı

HDP Kadın Seçim Beyannamesi’ni açıkladı. “HDP bir kadın partisidir” denilen beyannamede, kadınların tüm erkek barajlarını yıkacağı, HDP’li kadınların, çözüm ve müzakere sürecine de taraf olduklarının altını çizdi.

HDP Kadın Seçim Beyannamesi'’ni açıkladı

Dün seçim bildirgesini açıklayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Seçim Beyannamesi’ni de açıkladı.

HDP, Kadın Seçim Bildirgesi’ni HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın katılımı ile Taxsim Hill Otel’de açıkladı.

Toplantıya, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Selma Irmak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Emine Ayna, HDP İstanbul Milletvekili adayı Pervin Buldan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, HDP Marmara Bölgesi milletvekili adayları ve Barış Anneleri’ nin yanı sıra, farklı kesimlerden, sivil toplum örgütlerinden, işçi, emekçi, feminist, sosyalist, sendikalı, bağımsız kadınlar katıldı.

“Barajları aşmak özgür yaşamı kadınlarla kurmak için” yazılı pankartın açıldığı salonda, “Ekonomide, sağlıkta, doğada, adalette, gençlik haklarında büyük insanlık, Bizler Mecilse”, pankartları duvarlara asıldı.

Törenin açılışı Kürtçe, Türkçe, Zazaca, Lazca ve Ermenice yapıldı.

‘Kadınların büyük çağrısıdır’

Açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ şunları söyledi:

“Bu bildirge haklıların en haklısı ve dünyanın yarısı olan kadınların büyük çağrısıdır. Bu çağrı bütün toplumu özgürlüğe götürecek ve bütün toplumsal yapıda kurtuluşun yolunu açacak esas güçtür.

“Kadın gücü, kadın iradesi ve kadın kolektifi. Biz kadınlar bütün toplumsal yaşamı oluşturan en büyük gücüz. Seçim arifesinde bu gücü görkemli bir şekilde ayağa dikecek ve büyük bir toplumsal kurtuluş hareketinin öncü dinamiği haline getireceğiz.

“Dünden bugüne kadın özgürlük ve eşitlik bayrağını dalgalandıran o öncü kahraman kadınlar, direnen kadınlar bugün milyonlar olarak gözümüzdeki ışık, elimizdeki meşaledir.

“Kobani ve Şengal’de direnen ve bize ışık olan kadınları asla ve asla unutmayacağız. Kadından yana eşit irade kurmak için bütün o kahraman kadınlara verdiğimiz sözümüzü yerine getireceğiz.

“Bu program, büyük insanlık çağrısını kadın görüş açısıyla ele alan bir programdır. Kadınların yıllar boyunca uğruna mücadele ettiği bu talepleri yerine getirme, kadın partisi olma iddiasındaki HDP, hem kadın gücüyle hem de toplumsal gücüyle bu talepleri yerine getirmek için öz veriyle çalışacak. Bu söylediklerim vaat değildir. Artık kadınların vaatlere karnı tok.

‘Biz vaat etmiyoruz, uygulayacağız’

“Bu bildirgeyi hazırlayan kadınlar mücadele eden, üreten bir gelenekten geliyor. Biz vaat etmiyoruz, üretiyoruz ve uygulayacağız. Bu bildirgeyi inançlı ve coşkulu bir kadın kolektifi ruhunda, bilincinde hissederek hazırladı.

“Bu bildirgeyi hazırlayan bütün alanlarda kadının kurtuluş ve özgürlük gücünü harekete geçiren gönüllü HDP’li kadınlar ve büyük birleşik kadın gücümüzdür.Bu bildirge büyük bir kadın ittifakının, birleşik bir kadın gücünün ve aklının yansımasıdır.

“Kadınlar olarak dünyayı kazanmak için yürüttüğümüz mücadelede bir düzey yakalayabildik. Bütün kadınların kurtuluşu için ele ele, yürek yüreğe verme hareketini başarabildik ve bu sadece bir kısmıdır.

“Buna inancımız tamdır. Bu birliğimiz gücümüz ve zaferimiz olacak. Bu süreçte genel siyaset alanındaki erkek egemen basınçla yüz yüze gelmek zorunda kaldık. Bu süreçte yer alan kadın arkadaşlarımızı çok ciddi zorlanma yaşadılar ama hiçbir zorluğa teslim olmadık. Birbirimizi kendimizi tamamlayarak mücadelemizi sürdürdük. Buradan bir kez daha bütün kadın aday adaylarımızı saygı ve minnetle selamlıyorum.

Bildirgede ne var?

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, açılış konuşmasını yaptıktan sonra Kadın Seçim Bildirgesi’ni başlıklar halinde okumaya başladı.

Beyannamede, “kadın eksenli yeni anayasa”, “kadınlar olarak çözüm ve müzakere sürecinde tarafız” başlıkları öne çıkarken, “Savaşa entegre değil, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme” başlığı altında sunulan bölümde yer alan “İŞ-KUR gibi resmi devlet kurumları başta olmak üzere iş arama kanallarında pozitif ayrımcılık”, “Merkezî Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nın, TBMM’de görüşülmesi sırasında dikkate alınmak üzere Toplumsal Cinsiyet Raporu hazırlanması”, “Ev işçisi kadınlar iş yasası kapsamına alınması”, “Kadın ve erkek çalışanların, yasal günlük/haftalık çalışma süreleri hiçbir hak kaybı olmadan günde en fazla 7, haftada en fazla 35 saate indirilmesi”, “8 Mart kadın emekçiler için ücretli tatil ve bütün kadınlar için ücretsiz ulaşım günü olarak ilan edilmesi”, “Kadınlara eşit, parasız, ulaşılabilir, nitelikli ve anadilinde sağlık hizmeti” gibi çözüm önerileri yer aldı.

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2015, 09:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER