HDP, öğrencilere saldırıları Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Aydoğan, Roboski Katliamı'nı anmak isteyen öğrencilere saldırıları Meclis'e taşıyarak, hükümete, "Muhalif öğrencilere yönelik saldırıda polisler ile saldırgan grubun işbirliği var mıdır?

HDP, öğrencilere saldırıları Meclis'e taşıdı
HDP Milletvekili Aydoğan, Roboski Katliamı'nı anmak isteyen öğrencilere saldırıları Meclis'e taşıyarak, hükümete, "Muhalif öğrencilere yönelik saldırıda polisler ile saldırgan grubun işbirliği var mıdır? Bu iddialara ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır" diye sordu. 

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Roboski Katliamı'nı anmak isteyen muhalif öğrencilere yönelik saldırı hakkında İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.


POLİSİN TUTUMU


Aydoğan, 24 Aralık'ta Çukurova Üniversitesi’nde muhalif öğrencilere yönelik bıçaklı bir saldırının gerçekleştiğini ve bu saldırıda 4’ü kadın olmak üzere 7 öğrencinin yaralandığını hatırlattı. Aydoğan, "Yaralanan öğrencilerin basına verdiği bilgilerde; içerisinde sivillerin de bulunduğu ve kendilerini ‘ülkücü’  olarak adlandıran bir grubun Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerle üniversite kampüsüne geldikleri ve saldırıyı gerçekleştirdikleri,  polisin ise, saldırıya uğrayan muhalif öğrencilere  ‘ne yaparsanız yapın’  dediği bulunmaktadır" dedi.


Yine Roboski Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla Muş Alpaslan Üniversitesi’nden demokrat Kürt öğrencilerin bir anma etkinliği düzenlediğini ancak askerin kışladan çıkıp okul kampüsüne girerek öğrencilere biber gazı ve tazyikli su ile saldırdığını, birçok öğrenciyi gözaltına aldığını kaydetti.


SALDIRIYA UĞRAYANLARIN GÖZALTINA ALINMASI TESADÜF MÜ?'


HDP'li Aydoğan, Bakan Ala'dan şu sorularına yanıt istedi:


"Bakanlık olarak üniversitelerde muhalif öğrencilere yönelik ırkçı faşist gruplarca yapılan bıçaklı, satırlı saldırılardan haberdar mısınız? Haberdarsanız muhalif öğrencilere yönelik bu ırkçı saldırılara karşı almış olduğunuz bir önlem var mıdır?


Söz konusu iddialar arasında 25 Aralık tarihinde Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleşen olaylarda polisin saldırıya uğrayan öğrencilere, ‘ne yaparsanız yapın’  dediği bulunmaktadır. Bu bağlamda, muhalif öğrencilere yönelik saldırıda polisler ile saldırgan grubun işbirliği var mıdır? Bu iddialara ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır?


Muş Alpaslan Üniversitesi’nde okumakta olan öğrenciler tarafından,  Roboski Katliamının yıldönümü nedeniyle yapılan anma etkinliği bir suç teşkil etmekte midir? Etmemekte ise Jandarma’nın bu anma etkinliğine müdahale etmesinin gerekçesi nedir?


Üniversitelerde muhalif öğrencilere yönelik gerçekleşen ırkçı, faşist saldırılarda genellikle saldırıya uğrayan muhalif öğrencilerin gözaltına alınması bir tesadüf müdür?


Üniversitelerde gerçekleşen genelde herhangi bir hukuki işlem başlatılmamasının gerekçesi nedir? Demokrat Kürt öğrencilere yönelik ırkçı saldırılar Bakanlığınız nezdinde suç olarak görülmemekte midir?


Son 2 yıl içerisinde üniversitelerde muhaliflere yönelik sistematik bir biçimde gerçekleşen bıçaklı, satırlı saldırılarda Bakanlık olarak başlatmış olduğunuz soruşturma sayısı nedir? Bu soruşturmaların kaçı hakkında takipsizlik kararı verilmiştir? Başlatılan bu soruşturmaların kaçında saldırgan failler yakalanmıştır?"
Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2014, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER