HDP, saldırıya uğrayan Kobanilileri sordu

HDP, Manavgat’ta saldırıya uğrayan Kobanililerle ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya soru önergesi verdi.

HDP, saldırıya uğrayan Kobanilileri sordu

Halkların demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Kemal Aktaş, Manavgat’ta saldırıya uğrayan Kobanêlilerle ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya soru önergesi verdi.

Aktaş, Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye’ye gelen Suriyeli mültecilerin sorunlarının artarak devam ettiğini belirterek;

“Bu zorlu hayatta kalma mücadelesine çeşitli yerlerde yaşanan ırkçı saldırılarda eklenince; mülteciler için yaşam iyice zorlaşmaktadır. Bazı illerin mülki ve idari amirlerinin mültecileri bulundukları kentlerden tahliye etme girişimleri ve beyanatları yaşanan saldırıları tetiklemektedir.

“İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce 17.10.2014 tarihinde yayımlanan ve mültecilerin kayıt altına alınmasını öngören genelgesinin illere gönderilmesinden sonra; Antalya Emniyet Müdürü yaptığı açıklamada Mültecilerin Antalya iline alınmayacaklarını açıklamıştır.”

Aktaş, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya şu soruları sordu:

* Bakanlığınız tarafından yayımlanan Suriyeli Yabancıların Kayıt İşlemleri konulu genelge gereği Antalya İlinde tespit edilerek kayda geçirilen Mülteci sayısı kaç kişidir? Bu kişilerle ilgili ne tür çalışmalar yürütülmüştür?

* Antalya’ya Suriyeli mültecilerin alınmayacağına dair Antalya Valisi ve Emniyet müdürünün yapmış olduğu açıklamalar bilginiz dâhilinde mi yapılmıştır? Başka hangi illere mültecilerin girişleri yasaklanmıştır?

* Antalya Valiliği Ve Emniyet Müdürlüğünün Suriyeli mültecilerin kenti terk etmelerine dair düzenlenen tebligat yazılarının gerekçesi nedir? Yapılan bu işlem bilginiz dâhilinde midir? Mültecilerle ilgili uluslararası hukuki belgelerde bu uygulamanın bir dayanağı var mıdır?

* Antalya Valisi ve Emniyet Müdürünün yapmış olduğu açıklamalardan sonra; Manavgat ilçesinde ırkçı bir grubun Kobanili mültecilere saldırması olayı bir tesadüf müdür? Bu olayın araştırılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

* Manavgat ilçesinde mültecilere saldıran kişilerden gözlem altına alınan var mıdır? Bu kişilerin saldırı sırasında ırkçı sloganlar attıkları yönündeki haberler doğru mudur? Doğru ise bu grubun siyasi bağlantıları ile ilgili bir çalışma yürütülmekte midir?

* Mültecilerin yürürlükteki iş mevzuatına tabi şartlarda çalışmalarını da öngören yasal düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen; angarya usulü mülteci çalıştıran işyerleri ile ilgili yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?

* Mültecilerin sık sık benzer saldırılara maruz kalmasının nedeni nedir? Mültecilerin güvenliğinin sağlanması için almış olduğunuz tedbirler nelerdir?

* Manavgat’ta saldırıya uğrayan ve yaralanan mültecilerin tedavi için hastanelere sevk edilmedikleri yönündeki bilgi doğru mudur? Değilse kaç kişi tedavi amaçlı hastanelere sevk edilmiştir?

* Mültecilerle ilgili uluslararası belgelerde yer alan hakların eksiksiz olarak kullanılması konusunda yürütmüş olduğunuz bir çalışma var mıdır?

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2014, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER