HDP: Türkiye IŞİD'de lojistik destek verdi mi?

HDP, Türkiye’nin IŞİD çetelerine lojistik destek sağlayıp sağlamadığını sordu.

HDP: Türkiye IŞİD'de lojistik destek verdi mi?

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, Türkiye’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerine lojistik destek verip vermediğini sordu.

“Suriye’de iç savaşın başladığı günden buyana Türkiye Suriye sınırının Rojava bölgesinde YPG güçleri ile IŞİD çeteleri arasında çatışmalar yaşanmaktadır” diyen Ayhan, özellikle IŞİD’in Musul işgalinden sonra bu çatışmaların şiddetlenerek devam ettiğine dikkat çekti.

Çatışmalarda yüzlerce kişinin IŞİD çeteleri tarafından katledildiğini belirten Ayhan, “IŞİD çetelerinin İslam kisvesi adı altında halka zulmetmelerine, vahşice katliamlar gerçekleştirmelerine başta Türkiye olmak üzere birçok ülke sessiz kalarak IŞİD çetelerinin işlediği insanlık suçuna ortak olmaktadırlar” dedi.

Ayhan’ın soru önergesinde şu sorular yer aldı:

“-Türkiye’nin IŞİD çetelerine lojistik destek sağladığı iddiaları doğru mudur? Şayet doğru ise bu durum Türkiye’nin hangi politik çıkarlarına hizmet etmektedir?

-IŞİD çetelerinin Türkiye’deki hastanelerde devletin güvencesi altında tedavi edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise hangi hastanelerde tedavi edilmektedirler?

-Savaşın başladığı günden bu yana kaç IŞİD çetesi Türkiye’deki hastanelerde tedavi edilmiştir? Tedavisi biten IŞİD çetesi üyeleri hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır?

-IŞİD çetelerine ait Şanlıurfa, Hatay, Adana, İstanbul, Gaziantep ve Mersin gibi illerde hücre evlerinin olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu hücre evlerine operasyonlar gerçekleştirilmiş midir? Gerçekleştirilmiş ise kaç IŞİD çetesi hakkında adli işlem yapılmıştır?

-Kaç Türkiye vatandaşının IŞİD saflarında savaştığına dair bakanlığınız bir tespiti var mıdır? En çok hangi illerde katılım sağlanmaktadır? Katılımların engellenmesine dönük bakanlığınızın almış olduğu tedbirler var mıdır?

-IŞİD çetelerinin özellikle bölge illerinde eylem yapma hazırlığında olduğu iddiaları doğru mudur? Şayet doğru ise vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için bakanlık olarak tedbir almış bulunmakta mısınız?

-Sınırdan geçmeye yâda sınırı geçmeye çalışırken yakalanan IŞİD çetesi var mıdır? Varsa bunların hakkında yetkili mercilerce herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?

-IŞİD çetelerinin sınır ihlaline göz yuman görevliler hakkında şu ana kadar yetkili mercilerce açılan bir soruşturma var mıdır?”

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2014, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER