HDP: Yüksekova'daki cinayetin sorumluları yargılansın

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Rojhat Özdel’in polis tarafından katledilmesine ilişkin bir açıklama yayınladı

HDP: Yüksekova'daki cinayetin sorumluları yargılansın
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Rojhat Özdel’in polis tarafından katledilmesine ilişkin bir açıklama yayınlayan HDP Merkez Yürütme Kurulu, “Rojhat Özdel’in vurulması, hükümetin ‘kamu düzeni’ adı altında otoriter tedbirlere yönelmesinin ve polise geniş yetki alanı oluşturmasının bir sonucudur” dedi.


Yazılı bir açıklama yayınlayan HDP Merkez Yürütme Kurulu, ‘kamu düzeni’ adı altında sivillerin vurulduğuna dikkat çekti. Yüksekova’da geçtiğimiz yıl Reşit İşbilir, Veysel İşbilir ve Bemal Tokçu’yu anmak ve öldürülmelerini protesto etmek için bir araya gelen halkla müdahalede bulunan ‘güvenlik güçleri’nin hedef gözeterek ateş açtığı ve 18 yaşındaki Rojhat Özdel’in hayatını kaybettiğini belirtti.

“Görgü tanıklarının anlatımına göre, Özdel, evine yaklaşık 100 metre uzaklıkta bulunan tepedeki özel harekât timleri tarafından hedef alınarak vuruldu” diyen HDP MYK polis ve askerlerin provokasyonlarını Özdel’in cenazesi hastanedeyken de sürdürdüğüne dikkat çekti. Zırhlı araçlarla hastanenin kuşatıldığı, içeriye gaz bombası ve plastik mermi atıldığı, çevrede toplanan halkın ise “gerekirse aynısını yaparız” sözleriyle tehdit edildiğini vurgulayan HDP MYK açıklamasında şunlara yer verdi: “Milletvekilimiz Esat Canan’ın içeri girmesini engellemiştir. Polisler, görüntü alan gazetecilere de saldırmıştır.

Valilik ise sorumluları tespit etme yerine, suçluluk psikolojisiyle olayı örtbas etmenin telaşı içerisine girmiş, polise ateş açıldığını ileri sürerek olayın seyrini saptırmaya çalışmıştır.

Güvenlik güçleri bir süreden bu yana Yüksekova’da halkı tahrik eden, çatışma ortamı yaratmaya dönük girişimlerde bulunuyor. Esnaflar, avukatlar, işçiler ve gençler sık sık özel timin, polislerin baskısıyla karşı karşıya kalıyor.

İlçede terör estiren güvenlik güçleri bu cesareti hükümetin politikalarından alıyor. Rojhat Özdel’in vurulması, hükümetin ‘kamu düzeni’ adı altında otoriter tedbirlere yönelmesinin ve polise geniş yetki alanı oluşturmasının bir sonucudur.

Hükümeti, güvenlik güçlerinin yaptığı provokasyonlara karşı gerekli tedbirleri alması için uyarıyoruz. Sivilleri hedef alan bu tür girişimlerin halkın duygularında nasıl bir kırılma yaratacağını ve bunun sonuçlarının ne olacağını hükümetin iyi hesap etmesi gerekir.

İçişleri Bakanı’nı göreve çağırıyoruz. Olayı kapatma çabası içerisine giren Hakkâri Valisi ve Emniyet Müdürü başta olmak üzere, olayın sorumluları derhal görevden alınmalı, failler bir an önce yargıya teslim edilmelidir. Bu konunun takipçisi olacağız.

Dün gerçekleşen bu saldırıyı bir kez daha şiddetle kınıyoruz. Özdel’e rahmet, ailesi ve yakınlarına, Hakkâri halkına ve tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz.” / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2014, 13:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER