HDP'den açlık ve yoksulluk için genel görüşme talebi

HDP, açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayanların içinde bulunduğu koşulların her yönüyle değerlendirilmesi için genel görüşme talebiyle meclise önerge verdi.

HDP'den açlık ve yoksulluk için genel görüşme talebi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan yurttaşların yaşam koşullarının her yönüyle değerlendirilmesi talebiyle meclise genel görüşme talebiyle önerge verdi.

Önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“50 milyon yurttaşın açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Asgari ücret 949 TL,  sendikaların açıkladığı Şubat ayı açlık sınırı 1.307 TL ve yoksulluk sınırı ise 4.259 TL’dir.

“Yaklaşık 20 milyon yurttaş aktif, 11 milyon yurttaş pasif sigortalı. Ayrıca yaklaşık 2 milyon emekli de açlık sınırı altında yaşıyor. 3 milyon memur ile 20 milyon esnaf ve çiftçi yoksulluk sınırı altında yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyor.

“İşçiye, memura enflasyonun altında % 3+3 zam ile yeni bir darbe daha vurulmuştur. Türkiye’de işçilerin sendikalaşma oranı, ilgili bakanlığa göre %9.68 dolayındadır.

“Yani,12 milyon 287 bin işçiden, sadece 1 milyon 189 bini sendikalı olup, bu oranla Türkiye OECD üyeleri içinde sondan birinci sıradadır. Emeğin örgütlenmesinin önüne konan engeller, üretimden aldıkları payın büyük oranlarda düşmesine neden olmuş ve bu durum bugün ki düşük gelir düzeyini ortaya çıkarmış ve insan onuruna yaraşır koşulları ortadan kaldırmıştır.

“Muhalif sendikalara,sivil toplum örgütlerine,odalara, karşı; Demokratik ifade hakkını kullanırken, Toma ve gazla saldırılar sınır tanımamış, bu demokratik gösteriler sırasında çok sayıda yurttaş hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de yaralanmıştır. Bu antidemokratik müdahaleler sonucunda Türkiye AİHM’de defalarca mahkum olmuştur.”

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2015, 16:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER