DTK Sözcüsü Seydi Fırat: 'Amed Newroz'u tarihe not düşecek'

2015 Newrozu’nun tarihe not düşecek bir Newroz olacağını belirten DTK Sözcüsü ve Newroz Komitesi içinde yer alan Seydi Fırat, Federal Kürdistan Bölgesi ve Türkiye’den birçok siyasetçi ve sanatçının davet edildiğini ifade etti.

DTK Sözcüsü Seydi Fırat: 'Amed Newroz'u tarihe not düşecek'
 Amed’de bu yıl yapılacak Newroz hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. 2015 Newrozu’nun tarihe not düşecek bir Newroz olacağını belirten DTK Sözcüsü ve Newroz Komitesi içinde yer alan Seydi Fırat, Federal Kürdistan Bölgesi ve Türkiye’den birçok siyasetçi ve sanatçının davet edildiğini ifade etti.

Dört parça Kürdistan ve Türkiye ile Avrupa, Amerika, Afrika, Güney Amerika gibi kıtalardan konukların katılacağı ve 2 milyondan fazla kişinin kutlamalara katılmasının beklendiği Amed Newroz'u için tüm hazırlıklar sürüyor. ‘Kobanê’den Şengal’e kadar yükselen özgürlük meşalesi Ortadoğu’yu özgürleştirecektir’ sloganı ile bu yıl düzenlenecek tarihi Newroz için bir tertip komitesi oluşturulurken, bu komite içinde onlarca komisyon çalışmalarına devam ediyor. Newroz Tertip Komitesi içinde yer alan DTK sözcüsü Seydi Fırat, bu yıl tarihe not düşecek bir Newroz'un gerçekleştirileceğini söyledi. 

‘GELİŞMELER NEWROZ'U YAKINDAN ETKİLİYOR’

Newroz’un adalet, barış, özgürlük ve demokrasi değerleri üzerinde örülü bir bayram olduğunu belirten Fırat, “Hem Kürt halkı ve Kürt siyaseti açısından hem de bölgedeki tablo açısından son derece önemli bir Newroz'dur. Biz bu Newroz'a milyonların katılımını bekliyoruz ve milyonların katılımıyla bir Newroz gerçekleşecektir. 2015 Newroz’u tabi ki dayandığı daha farklı dinamikler, daha farklı gelişmeler bu Newroz’u yakından etkiliyor. Bu Newroz’un temel şiarı Kobanê’den Şengal’e kadar yükselen özgürlük meşalesi Ortadoğu’yu özgürleştirecektir. Bu Newroz aynı zaman da bir özgürleştirme Newroz’udur. Karanlığa karşı halkları aydınlatan, karanlığa karşı, kırıma karşı, mezhep savaşına karşı, kıyımlarına, katliamlarına karşı halkların kardeşliğini, birlikte yaşamı ve barış prensiplerini esas alan bir Newroz’dur. Newroz adalet, barış, özgürlük, demokrasi değerleri üzerinden örülü bir bayramdır” dedi.

NEWROZ'UN ARKASINDA KOBANÊ DESTANI VARDIR

“Bu konuda Kürt halkı çok büyük emek, çok büyük direniş sergileyerek bu günlere gelmiştir” diyen Fırat, sözlerine şöyle devam etti: “Kobanê destanı vardır bu Newroz’un arkasında. İnsanlık tarihinin en büyük destanıdır ve en büyük direnişidir Kobanê direnişi. Barbarlığa karşı insanın en büyük direnişinin ortaya çıktığı bir mücadeledir. Yine bir Rojava devrimi var. Ortadoğu’daki halkların, kimliklerin, kültürlerin parçalandığı, kırıldığı, birbirine girdiği ve birçoğunun da kökünden sökülme durumuyla karşı karşıya geldiği bir ortamda, bu Newroz tersine halkların umut ışığı olan, direniş ışığı olan, geleceğe yönelik umudu serpiştiren, böyle bir tasavvuru ortaya koyan bir mücadele sahada yürüyor ve bu mücadelenin ana aktörü de Kürt halkıdır. Yine bu Newroz gerillanın, peşmergenin aynı mevzide birlikte savaştığı, mücadele ettiği, Kerkük’te Maxmur’da, Şengal’de birlikte direndiği ve bu direnişin de Kürt halkının tüm parçalarını etkilediği ulusal birliğinin esasından hem toplumsal bazda hem de cephede ortaya çıktığı, böyle bir iradenin şekillendiği, yan yana aynı mevzide yer aldığı, şehit düştükleri bir tablo var.”

STK'LAR VE SİYASİ PARTİLERDEN KOMİSYONLAR OLUŞTURULDU

Newroz tertip komitesinin bünyesinde oluşturduğu komisyonlarla çalışmalara devam ettiğini kaydeden Fırat, “Günlük toplantılarla çalışmalarımıza hazırlanıyoruz. Newroz hazırlıklarını yürüten bir Teknik Komisyon var. O da kendi içinde alt gruplara bölünüyor. Protokol Komisyonu, Sahneyi Hazırlama ve Giydirme Komisyonu, Sanatçıları Hazırlama Komisyonu, Diploması Komisyonu, Basın Komisyonu var. Resmi olarak 12 kişilik bir Hazırlık Komitesi var yasal başvuru yapan. Bunun dışında bölgede bulunan bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları da komisyonlar içerinde görev alıyor” dedi.

HER KÜRDÜN KALBİNİN BİR YERİNDE NEWROZ DUYGUSU SAKLIDIR

“Bu seneki Newroz’a benim tahminime göre 2,5 milyon civarında kişi katılacaktır” diyen Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz geniş bir yelpazeyi davet ettik. Newroz aslında kendisi bir davettir. Tüm kültürleri, kimlikleri bir mıknatıs gibi kendine çekiyor. Tüm halkları, demokrasi güçlerini, barıştan, adaletten, demokrasiden yana olan tüm güçlerin buluşma alanıdır. Tüm bölge dinamiklerinin içinde, yüreğinde bir heyecan uyandırmıştır. Her Kürt’ün kalbinin bir yerinde Newroz duygusu saklıdır. Günü gelince de bir çiçek gibi kendisini dışarı vuruyor. Tarihin en eski, en toplumsal bayramıdır. Kürt halkının ve halkların kendi tarihinden süzülen, gelen bir bayramdır. Tabi bunun merkezinde Kürt halkı vardır; direnişiyle, mücadelesiyle, emeğiyle.”

BARIŞ SÜRECİNİN ÜÇÜNCÜ NEWROZ'U OLACAK

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 2013 yılında bir deklarasyonunun olduğunu ve bu deklarasyonun ardından bir çatışmasızlık sürecinin devam ettiğini kaydeden Seydi Fırat, "2014 yılında yine Kürt Halk Önderi'nin deklarasyonu süreci daha pekiştirdi ve daha da güven verdi taraflara. 2015 sürecin 3’üncü Newroz’u oluyor. Bu Newroz’dan önce 10 maddelik bir programın açıklandı. Bu Newroz bu programa destek veren, yasallaştırılmasını, somutlaştırılmasını, bu programın içinin bir an önce hükümet tarafından doldurulması, programdan sapmamasını, biran önce pratikleştirilmesi ve milyonlar o günkü haykırışlarıyla bu programı bayraklaştıracaklardır. Bu programın pratikleştirilmesi için kendi enerjisini, gücünü, tutkusunu ortaya koyacaklardır. Bu açıdan çok önemlidir. Böylesi bir süreçten geçiyoruz, hem arkasında 2014-15’in büyük direnişi hem de İmralı’da süren görüşmelerin geldiği aşama vardır" şeklinde konuştu. 

HALK, ÖNDERİ İLE BİRLİKTE NEWROZ'U KUTLAMAK İSTİYOR

Newroz hazırlıklarına başlamadan önce halkın bir beklentisi olduğunu ve görüştükleri her kesimin, "Bu sene başkanın mesajı görüntüyü veya sesli olacak mıdır" diye kendilerine sorulduğunu belirten Fırat, şunları söyledi: "Bir halk 16-17 senedir kendi önderinin sesini duymuyor. Kendi önderinin sesine bir özlemi bir hasreti vardır. Milyonlar bu sesi duymak istiyorlar. Bu, bu kadar gerçektir. En büyük zülüm bir liderin sesinin kendi tabanına ulaşmasını engellemektir. Bugüne kadar bunu yaptılar ama bundan sonra yapma şansları da kalmamıştır. Bunu yaptıkları takdirde ambargoya devam ettikleri takdirde çok olumsuz, çok negatif bir pozisyonu derinleştirmiş olurlar. Aslında Kürt halkının derdi Kürt Halk Önderi Öcalan’ın sesiyle mesajı dinlemek değildir. Artık bizzat Newroz’u birlikte kutlamak istiyor. Önderi ile birlikte 2015 Newroz’unu karşılamak istiyor. Dünyanın hiçbir yerinde liderin hapiste olduğu bir barış gerçekleşmiş değildir. İrlanda’da da, Güney Afrika’da da, Filistin’de de, İspanya’da da bu böyledir. Böyle bir barış yoktur."

İRAN'IN İDAM ETTİĞİ GENÇLERİN AİLELERİNE DAVET

Newroz’un aynı zamanda barış ve özgürlük festivali olduğunu vurgulayan Fırat, “Bu Newroz bu açıdan bir barış festivalidir. Aynı zamanda bir özgürlük festivalidir. Biz böyle bir ruhla, halkımız kadınıyla, çocuğuyla, direnişiyle, özgürlük savaşçılarıyla, dağdakiyle, zindandakiyle, ovadakiyle herkesin ortak yüreği temelinde böyle bir meşale akacaktır alana. “Fuat Mahsum, Celal Talabani, Mesud Barzani, Mustafa Muşirvan’a, İran’ın son dönemde idam ettiği Kürt geçlerin ailelerine davet gönderdik. Çıkıp gelebilseler, aramızda olsalar bizim içinde çok iyi olur. İdamların vahşice gerçekleştirilmesi Kürt halkının yüreğinde bir acıdır. Dünyanın birçok yerine davet gönderdik. Türkiye’den de çok sayıda aydın, yazar, siyasetçiye davetiye gönderdik. Son derece önemli bir Newroz olacaktır. Çok güzel ve etkileyici olacak. Tarihe damgasını vuracak. Tarihe not düşecek bir Newroz olacak. MKM’den, Avrupa’dan ve Rojava’dan ‘Rojava Müzik Grubu’nu davet ettik. Sınırda takılmazlarsa onlar da gelecekler. Çok sayıda sanatçı davet ettik” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2015, 20:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER