HDP'ye bin 400'ün üzerinde aday başvurusu

7 Haziran’da yapılacak seçimlerde HDP’ye 1400’ü aşkın kişi aday adayı başvurusunda bulundu.

HDP'ye bin 400'ün üzerinde aday başvurusu

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Yeni Yaşam” şiarıyla 2015 genel seçimlerine dönük hazırlıkları devam ediyor.

Yüksekovahaber.com’a göre, HDP’ye bin 400’ün üzerinde aday adayı başvurusu yapılırken, başvuranların 300 kadın aday adaylarından oluşuyor.

Ayrıca HDP bileşenlerine verilen yaklaşık 300 kişilik kontenjan ile partiye yapılan görüşmeler sonucunda başvuran ya da davet edilen bağımsız kişilerle birlikte HDP’ye yapılan başvuruların sayısı yaklaşık 2 bin kişiyi buluyor.

En az 275 kadın aday

Fermuar sistemiyle en az 275 kadın aday gösterecek olan HDP başvuran kadınların yanı sıra kontenjanlar ve davet edilen kadın adaylarla birlikte en az 500-600 kadınlık bir aday adayı havuzu oluşturmayı ve adaylarını bunun içinde belirlemeyi hedefliyor. Ayrıca Kadın adaylarının başvuruları, davet edilmeleri, belirlenmeleri gibi tüm işlemleri de HDP Merkezi Kadın Komisyonu tarafından yürütülüyor.

HDP’ye aday adaylığı için en yoğun başvuruların yapıldığı kentlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul’dan 177, Diyarbakır’dan 122, Urfa’dan 93, Van’dan 92, Mardin’den ise 74 kişi başvuruda bulunuldu. Öte yandan, Afyon, Aksaray, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Giresun, Kayseri, Ordu, Rize, Samsun, Sinop ve Tokat gibi Karadeniz ve iç Anadolu bölgesinde bulunan illerden de adaylık için çok sayıda yurttaş başvuruda bulundu.

Adaylar

İsmi netleşen aday adayları şöyle:

AK Parti kurucularından Dengir Mir M. Fırat, Antep Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan CHP’li Celal Doğan, yazar Hüda Kaya, akademisyenler Mithat Sancar, Fatma Gök, Beyza Üstün, Kadri Yıldırım, Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin yakınlarından Ferhat Encü, Alevi Kemal Bülbül, sanatçı Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç, Vicdani Retçi Ercan Jan Aktaş, Halil Savda, gazeteci ve yazarlar Hasan Sancar,  Günay Aslan, Faik Bulut, Şeyhmus Diken, Cevat Öner, 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can.

Azınlıklar

HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Garo Paylan, Muş Ermenileri Derneği İkinci Başkanı Fikri Çalış, Nıvart Bakırcıoğlu Zekeriya Sabuncu, Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Süryani Kadın Merkezi Koordinatörü Aynur Özgün, Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Ezidi Feleknas Uca, Mıhallemi Derneği’nin Başkanı Mehmet Ali Aslan.

LGBTİ ve trans adaylar

İstanbul LGBTİ Derneği Başkanı trans aktivist İpek Kırancı, Ankara’dan feminist ve LGBTİ aktivisti Pelin Kalkan ve Eskişehir’den LGBTİ aktivisti Barış Sulu.

Engelliler

Görme engelli avukat Eşber Yağmurdereli, bedensel engelli Behçet Aşkın, görme engelli avukat Yurdanur Mutlu, görme engelli halk ozanı Ümit Kurt, görme engelli Serkan Özkan.

HDP’nin 81 ilde 550 aday göstermesi planlanıyor.

Milletvekili aday adaylarını belirleme sürecinin ardından HDP, DTK, HDK ve DBP’nin eş başkanlarının da içerisinde yer aldığı 15 kişilik Merkezi Seçim Komisyonu adayların belirlenmesi sürecini başlatacak.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2015, 12:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER