HDP'li kadın vekiller: Linç girişimine maruz kaldık

Mecliste saldırıya uğrayan HDP’li vekiller yaşananları değerlendirdi

HDP'li kadın vekiller: Linç girişimine maruz kaldık
HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, meclisteki arbedeye ilişkin, “Bu saldırı gözü dönmüş bir faşizm algısının ve niyetinin insanların Meclis’te dahi nefes alamamasına ve sözünü söylemesine engel olduğunun göstergesidir” dedi.


Meclis Genel Kurulu’nda, kolluk gözetim komisyonu kurulmasına ilişkin yasa tasarısı görüşüldüğü sırada, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün, “Kolluk kuvvetleri sivilleri katlediyor” sözü üzerine AKP’li milletvekilleri, HDP’li vekillere “terörist”, “sizin hapiste olmanız lazım” diye bağırarak saldırdı.

Çıkan arbedede HDP’li kadın vekiller Çağlar Demirel, Hüda Kaya, Mizgin Irgat ve Burcu Çelik Özkan fiziksel saldırıya maruz kaldı.

‘LİNÇ GİRİŞİMİNDE BULUNDULAR’

Bilinçli bir linç girişimine maruz kaldığını savunan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, “Topyekün bir saldırıyla HDP sıralarına linç girişiminde bulundular” dedi.

Kadın erkek ayırt etmeden fiziksel şiddete maruz kaldıklarını söyleyen Kaya, “Bu saldırı gözü dönmüş bir faşizm algısının ve niyetinin insanların Meclis’te dahi nefes alamamasına ve sözünü söylemesine engel olduğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Her ne olursa olsun mücadelelerini sürdüreceklerini kaydeden Kaya son olarak “Meclis’te bu saldırıların daha çok artacağını gösterdiler. Bunların tarihi sonuçlarını elbette görecekler” dedi.

‘ZATEN DOKUNULMAZLIĞIMIZ YOKTU’

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ise Ferhat Encü’nün konuşması bitmeden yaklaşık 200 AKP’li vekilin kürsüye saldırdığını söyledi.

Demirel, “AKP’li vekillerin gözleri kararmıştı. O kadar aştılar ki kadın milletvekillerine saldırmaya başladılar” dedi.

Demirel sözlerine şöyle devam etti: “Dokunulmazlığı kaldırmaya gerek kalmadan kendilerini yargıç yerine koyup bizi suçlayan bir tavır geliştirdiler. Bizler HDP’li vekiller olarak hiçbir zaman zaten dokunulmazlığımız yoktu. Yerellerde zaten polisin askerin şiddetine, gazına, silahına maruz kalan halkla birlikte olduğumuz süreç içerisinde de dokunulmazlığımız yoktu. Genel kurulda bir kürsü dokunulmazlığımız vardı. Orda da vahşice linç saldırılarına maruz kaldık.”

‘TÜRKİYE TOPLUMU BUNU KABUL ETMEMELİ’

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin bu kadar arttığı bir süreçte Meclis’te iktidar partisinin HDP’li kadın milletvekillerine gösterdiği pratiğin şiddetin neden artığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Demirel, “Asla bunu kabul etmiyoruz. Türkiye toplumunun da bunu kabul etmemesi gerekiyor. Çünkü hedef sadece bir kaç kadın değil kadınların seçilmiş temsiliyetine bir saldırıdır” dedi.

‘CİNSİYETÇİ SÖYLEMDE BULUNDULAR’ 

Komisyonda AKP’li vekillerin şiddetine maruz kalan vekillerden bir diğeri de HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat. Meclis’te başvurulan şiddettin bilerek ve hesaplanarak yapıldığını öne sürerek, “Kadınların arkasına sığınmayın’ diyerek cinsiyetçi söylemlerde bulundular. Bu HDP’ye yapılan ırkçı bir saldırıdır. Her şeye rağmen tüm zorluklara rağmen devam edeceğiz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2016, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER