HDP'li Sait Dede, Şapatan köyü için kanun teklifi verdi

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Şemdinli'nin Altınsu (Şapatan) köyünün mahalle olarak ilçeye bağlanabilmesi için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

HDP'li Sait Dede, Şapatan köyü için kanun teklifi verdi

Hakkari Milletvekili Sait Dede, Şemdinli İlçesine 2 km uzaklıkta bulunan ve nüfusu 4.738 olan Altınsu (Şapatan) köyü'nün ilçe belediyesi sınırları içerisine alınıp mahalle statüsü kazandırılmasına yönelik kanun teklifi verdi. Verdiği kanun teklifi ilgili açıklama yapan Dede, başta belediye hizmetleri olmak üzere, kamu hizmetlerinden etkili bir şekilde faydalanabilmesi için kanun teklifi verdiğini belirterek, "Kanun teklifiyle; 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı kanuna eklenecek madde ile Altınsu (Şapatan) köyünün, köy statüsünün değiştirilerek Şemdinli ilçesine bağlı bir mahalle olması ve dolayısıyla; temizlik, aydınlatma, su ve elektrik gibi ortak ihtiyaçlar ve diğer kamu hizmetlerinden eksiksiz ve hızlı yararlanabilmesi amaçlanmaktadır" dedi. 

Dede, TBMM'ye sunduğu kanun teklifinin gerekçe kısmında ise şu ifadelere yer verdi: 

"Hakkari İli Şemdinli İlçesi merkezinin hemen dışında bulunan Altınsu Köyü, Türkiye'de bulunan bir çok köyden daha fazla bir nüfus yoğunluğuna sahip olup, birçok belde ve ilçeden de yüksek bir nüfusa sahiptir. Nüfusu son sayıma göre 4.738 olan Altınsu köyü birçok konuda köy statüsünde olmasından kaynaklı olarak sorunlar yaşamakta ve zaruri ihtiyaçlara cevap olacak hizmetlere ulaşmakta idari sorunlarla karşılaşmaktadır. 5393 sayılı Kanunun 9’uncu maddesinde mahalle ve mahalle yönetimi ile mahalle muhtarlığı ve belediye arasındaki ilişkiler düzenlenmiştir. Bu maddede belediye sınırları içinde mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesinin, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile olacağı düzenlenmiş ancak mahalle kurulması için herhangi bir nüfus kriterine yer verilmemiştir. 6360 sayılı Kanunla yukarıda belirtilen 9’uncu maddeye nüfus kriteri eklenerek, nüfusu 500’ün altında mahalle kurulamayacağı düzenlenmiştir. 6360 sayılı Kanunla, bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak bağlanan belde ve köylerin nüfusu 500’ün altında olanlar bakımından 500 nüfus şartı aranmayacaktır. Nüfus kriteri bakımından da Altınsu köyünün mahalle olarak belirlenmesi önünde herhangi bir engel görülmediği açıktır. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilen 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusu 2.000’in altında olan belediyelerin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden (30 Mart 2014) geçerli olmak üzere kaldırılarak bu belediyeler köye dönüştürülmüş ve bu kanun ile tüzel kişilikleri kaldırılan belediyelerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları il özel idaresine devredilmiştir. Hem nüfus hem ilçe merkezine yakınlığı nitelikleri bakımından ve ilgili köy içerisinde yurttaşların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyon, tanıtım ve teşhir büfeleri, yerleşim yeri halkı tarafından kurulan ve işletilen mekanların bulunması sebebi ve yerel yönetim hizmetlerinden eksiksiz ve hızlı bir şekilde faydalanması hasebiyle söz konusu Altınsu köyünün Şemdinli İlçe sınırlarına dahil edilip mahalle statüsüne alınması gerekmektedir."

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2020, 21:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER