HDP'nin anadil önergesi reddedildi

HDP’nin anadilinde eğitim görmeyen çocukların öğrenmede karşılaştıkları güçlüklerin ve anadili yasağının yol açtığı sorunların araştırılmasını istediği anadili önergesi AK Parti’lilerin oylarıyla reddedildi.

HDP'nin anadil önergesi reddedildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla Meclis Genel Kurulu’na ana diliyle ilgili grup önerisi sunarak, ana dilinde eğitim görmeyen çocukların öğrenmede karşılaştıkları güçlüklerin ve anadili yasağının yol açtığı sorunların araştırılmasını istedi.

HDP grubunun anadiliyle ilgili grup önerisi üzerine Genel Kurul’da söz alan Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Kürtçe ve Türkçe Dünya Anadili Gününü kutladı.

Uluslararası sözleşmelerde anadilinde eğitimin bir hak olarak tanınmasına karşın Türkiye’de başta Kürtçe olmak üzere, Lazca, Arapça, Çerkezce gibi anadillerinde eğitimin yasaklı olduğunu belirtti.

‘Çocuk kendisini reddedilmiş olarak görür’

Anadilinin çocuğun başta ailesi olmak üzere soyu, çevresi ve ulusundan bilinçli bir öğrenim süreci olmadan edindiği bir dil olduğunu belirten Aksoy, anadilinin, çocuğun annesinin konuştuğu dil gibi tanımlamaya kalkanların gerçeği örtbas etmeye çalıştığını söyledi.

“Kişi ile anadili arasındaki duygusal ilişki yaşam boyu sürecek kadar derin bağlara sahiptir. Çocuk okul çağına gelinceye kadar temel dil yeteneklerini kazanır, edindiği sözcüklerle düşünür, dış dünyayla bağlantısını bu sözcüklerle kurar.

“Okula başladığında anadili dışında farklı bir dile dayalı eğitim onun gelişimini altüst edecek ve bocalamasına sebep olacaktır; çevreye küsmesine, kendini önemsemeyip kendinden kaçmasına neden olacaktır. Dolayısıyla, başarısızlık kaçınılmazdır.

“Çocuğa doğrudan ya da ima yoluyla ‘Kendi kültürünü okul kapısının dışında bırakacaksın’ dendiği için çocuk kendisini reddedilmiş olarak görür ve öğrenme ortamına aktif katılımı da engellenmiş olur.

Önerge reddedildi

Öneri üzerine söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Levent Gök resmi dil dışındaki diğer dillerin kullanılmasının çocuğun üstün yararı çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini belirterek “Bu konuda pedagogların, sosyologların, hukukçuların ve tüm dünya örneklerinin de ortaya konulduğu bir tabloda bu konudaki gerekli girişimlerin yapılmasını destekliyoruz” dedi.

HDP’nin önerisi AK Parti oylarıyla reddedildi.

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2015, 12:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER