HES protestosuna polis ve jandarma müdahalesi

Tokat’ta HES’e karşı protesto gösterisi düzenleyen yaklaşık 2 bin kişiye polis ve jandarma müdahale etti.

HES protestosuna polis ve jandarma müdahalesi

Tokat’ın Zile ilçesinde hidroelektrik santrale (HES) karşı yürüyüş düzenlemek isteyenlere polis ve asker gaz bombalarıyla müdahale etti.

Zile’den geçen Çekerek Irmağı üzerine özel bir firma tarafından yapılması planlanan HES’e karşı çıkan köylülere destek için çeşitli yerlerden gelenler ve İstanbul’daki dernekler Yapalak köyü girişinde toplandı. CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün ve İstanbul Milletvekili Melda Onur da köylülere destek verdi.

DHA’nın haberine göre; köy girişinde yapılan konuşmaların ardından eyleme katılanlar, firmanın yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan şantiyesine gitmeye başladı. Zile-Çekere yolunda çok sayıda jandarma şantiyeye 500 metre kala grubun önünü kesti.

Jandarma burada tarlalara kaçanlara biber gazı ile müdahale etti. Gruptakiler tüm engelleme çabasına rağmen yürüyüşü sürdürdü ve şantiye önüne geldi.

Burada jandarma şantiye önüne barikat kurarak grubun şantiyeye yaklaşmasına izin vermedi. Protestoya katılanlar firmaya ait araçların gitmesini istedi. Bu esnada Zile-Çekerek karayolu trafiğe kapandı.

Tokat İl Jandarma Komutanı Albay Erkan Alacakurt, burada bekleyişe geçen gruba seslenerek, “Sayın Valimizle görüştük. Bu konuda tekrar değerlendirme yapacağını bizlere iletti” dedi.

Grup açıklamayı yeterli, bulmayarak eyleme devam etti. Bu sırada köy muhtarları ile firma yetkilileri görüştü. Yapılan görüşme sonrası köy muhtarları ve bölgede toplananlara ‘Proje bekletilmeye alındı’ dedi.

Bunu alkışlarla karşılayan gruptakiler bölgeden gitmeyeceklerini belirtti. Eyleme katılan CHP Milletvekili Orhan Düzgün ise, köylülerin toprağına sahip çıktığını bildirerek, “Bu insanların doğal hakkı. Zile halkı bu HES’i istemiyor ve bunu yaptırmayacak” dedi.

Jandarma ve köylülerin bekleyişi sürüyor. / İMC

hes-protestosu-2-15032015

hes-protestosu-2-15032015

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2015, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER