Hevsel'de ağaç kesimi duracak!

Gençlerin Hevsel’deki direnişi sürerken, Diyarbakır Barosu, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, DTK, D.Ü Öğrenci Derneği ve BDP Gençlik Meclisi temsilcilerinden oluşan heyetle Diyarbakır Valiliği arasındaki görüşmeler de devam ediyor.

Hevsel'de ağaç kesimi duracak!
Diyarbakır’da Hevsel Bahçeleri’nde ağaç kıyımına ve doğa tahribatına karşı gençlerin başlattığı nöbet eylemi 10. günü geride bırakırken, gazetemize konuşan Mezopotamya Ekoloji Hareketi üyesi Gültekin Aydeniz, yaptıkları görüşmede, Diyarbakır Valisi’nin ‘Hevsel’de ağaç kesimi durduruldu’ dediğini aktardı.


Gençlerin Hevsel’deki direnişi sürerken, Diyarbakır Barosu, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, DTK, D.Ü Öğrenci Derneği ve BDP Gençlik Meclisi temsilcilerinden oluşan heyetle Diyarbakır Valiliği arasındaki görüşmeler de devam ediyor. Direnişi ve valilikle yapılan görüşmeleri gazetemize değerlendiren Mezopotamya Ekoloji Hareketi üyesi Gültekin Aydeniz, önemli bilgiler verdi. Aydeniz, “Henüz resmi bir açıklama yapılmış olmasa da görüşmelerimizde Vali ağaç kesiminin durdurulacağını söyledi. Bu direnişin başarısıdır” dedi. Görüşmelerin bir süre daha devam edeceğini ve önümüzdeki günlerde çıkan sonucun bir deklerasyonla duyurulacağını söyleyen Aydeniz, “Biz Dicle Vadisi başta olmak üzere tüm doğa katliamlarından vazgeçilmesini istiyoruz. Direniş güçlenerek devam edecek” dedi. 

DENEYİM EDİNDİK


Hevsel direnişinin doğaya karşı yapılan ve yapılacak olan saldırılara cevap niteliği taşıdığını söyleyen Aydeniz, “Kürdistan coğrafyasında her yeri etiketleyip satan anlayışa, Ankara merkezli yürütülen projelere her alanda karşı çıkacağımızı buradan duyurduk. Önemli bir ilerleme kaydettik. Burada bir proje yapılacaksa ‘Halka sorulmalıdır’ dedik. Hevsel’deki ağaç kıyımına, Dicle Nehri’ndeki HES projelerine, Kent Ormanı ve Dicle Vadisi’ndeki konut planlarına, şehir stadı yerine AVM yapılmasına bu halk ‘hayır’ diyor” şeklinde konuştu. Birçok kesimden destek aldıklarını söyleyen Aydeniz, “Gezi ruhuyla yürüyen bu direnişe destek için batıda çeşitli etkinlikler, yürüyüşler yapıldı. Kalplerinin burada attığını söyleyen açıklamalar yapılıyor. Bu eylemlere polisin müdahalesi oluyor. Arkadaşlarımıza yapılan saldırıları buradan kınıyoruz” dedi. Direniş alanındaki ihtiyaçların yardımlaşma ruhuyla çözüldüğünü belirten Aydeniz, “ Kampı ziyaret edenler desteklerini sunuyor. Burada dayanışmacı bir ruh açığa çıktı. Kamp alanında atölye çalışmaları yürütüyoruz. Direniş alanında forumlar, tiyatro gösterimleri, edebiyat söyleşileri de yapılıyor. Bu alan aynı zamanda birçok sanatsal etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Demokratik özerkliği inşa sürecinde burada önemli deneyimler edindik” dedi.

‘AĞAÇ KESİMİ DURACAK DENDİ DİRENİŞ SÜRECEK’

Valilikle bugüne kadar iki görüşme yaptıklarını söyleyen Aydeniz, “Görüşmede bizzat Vali ağaç kesiminden vazgeçildiğini ifade etti. Ancak biz her alandaki tahribatlara karşı burada direnişi devam ettirme kararlılığındayız. Kum ocaklarını, HES projelerini görmezden gelemeyiz. Ağaçların kesilmesinin durdurulması bu direniş sayesinde oldu. Ama sadece ağaçların kesilmesinin durdurulması üzerinden anlaşma sağlamayız. Doğamızı, kültürümüzü etkileyecek tüm çalışmalardan vazgeçilmelidir” dedi. Dicle Nehri’nin ve Dicle Vadisi’nin binlerce yıldır var olduğunu ifade eden Aydeniz, “Özellikle son 10 yılda Hükümetin aldığı kararlarla Dicle Nehri neredeyse kuruma noktasına geldi. Bu uygulamalar Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO sürecini de olumsuz etkiliyor. Bu süreci tehlikeye atacak hiçbir çalışmanın yapılmamasını istiyoruz. Çünkü UNESCO süreci beraberinde çok ciddi bir koruma sürecini de getiriyor. Bu sağlanırsa surların, Dicle Vadisi’nin binlerce yıl daha yaşaması sağlanabilecek. Bu mirası gelecek kuşaklara taşımak gibi bir yükümlülüğümüz var” şeklinde konuştu. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2014, 14:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER