Hrant Dink Diyarbakır’da anıldı

Hrant Dink Diyarbakır’da da unutulmadı. Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan anmada “Ermeni halkının yaşadığı acıları paylaşıyoruz” denildi.

Hrant Dink Diyarbakır’da anıldı
Hrant Dink Diyarbakır’da da unutulmadı.  Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan anmada “Ermeni halkının yaşadığı acıları paylaşıyoruz” denildi.


Diyarbakır Barosu, Barış Anneleri, Pir Sultan Abdal Derneği, Büşak-Der, Diyarbakır Barış Meclisi Girişimi, 78’liler Girişimi, Diyarbakır’da bulunan Ermeni cemaati, BDP, EMEP üyelerinin yanı sıra BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Fırat Anlı, yazar Şeyhmus Diken, gazetemiz yazarları Mıgırdiç Margosyan, Prof. Dr. İrfan Açıkgöz ve Doç. Dr. Mahmut Toğrul’un da katıldığı anma Hrant Dink ve 1915’te öldürülen Ermeniler için yapılan saygı duruşuyla başladı.

Anmada söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, “Hrant’ı öldürenler halklarımızın ortak vicdanına kast etti” dedi. Dink’in, Türkiye halklarının demokrasi içinde kardeşçe yaşaması için mücadele verdiğini belirten Elçi, “Devletin birçok güvenlik ve istihbarat kurumunun bilgisi ve gözetiminde, besleme çetelerce gün ortasında, tarihteki mahsus teşkilatların yöntemleriyle uyumlu şekilde, Hırant’ı arkadan, alçakla vurdular. Tetiği çeken ‘piyon’ sınırlı bir ceza alsa da ve görünürde ona yardım eden birkaç kişi yargılanıyorsa da, cinayetin arkasındaki gerçek tablo aydınlatılmadı ve olayda sorumluluğu olan çok sayıda kamu görevlisi soruşturulmadı” dedi. Ermeni halkının hakikati gibi, Hırant Dink’in katlinin hakikatinin de üstünün kapatılmak istendiğini dile getiren Elçi, “Ama biz hem Ermeni halkının hem de Hırant Dink cinayetinin hakikatini çok iyi biliyoruz” dedi.

‘ERMENİ HALKININ ACILARINI PAYLAŞIYORUZ’

Ermeni halkının yüz yıl önce büyük bir felakete ve soykırıma maruz kaldığını ifade eden Elçi, “Yüz yıl önce bir milyon Ermeni’nin katline dair hakikate hala kulaklarını tıkayanlar, bugün bu acılı halkın değerli bir aydının katline dair hakikate de gözlerini kapatıyorlar. Ne yazık ki, Ermeni halkına karşı bu ağır ve korkunç suçları işleyenler, insanlığa karşı suç işleyenler cezasız kaldığı gibi, yüz yıl sonra mazlum halkı için adalet arayan Hırant Dink’in gerçek ve tüm katilleri de adalet önüne çıkarılmamış ve hala adalet gerçekleşmemiştir. Yüz yıl önce Ermeni halkına yapılan zulümle yüzleşmeden, jenosit tanınmadan, bu halkın acılarıyla ortaklaşmadan ve özür dilenmeden; demokratik, birlikte ve güvenli bir gelecek kurmamız mümkün değildir” dedi.

Kürt halkının Ermeni halkının yaşadığı acıları paylaştığını kaydeden Elçi, “Soykırımda yaşamını yitiren bir milyonu aşkın sivil-masum Ermeni’yi ve bu halkın değerli bir evladı olan Hırant Dink’i bugün Diyarbakır’da saygıyla anıyoruz” dedi. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2014, 20:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER