Hrant Dink Ödülü Fincancı ve Zelter'in oldu

Bu yıl 6. kez düzenlenen Uluslararası Hrant Dink Ödül Töreni’nde ödüller sahiplerini buldu.

Hrant Dink Ödülü Fincancı ve Zelter'in oldu

Hrant Dink Vakfı  tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Hrant Dink Ödülü İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen törenle verildi.

Ödüle yurt dışından, barış aktivisti Angie Zelter layık görülürken, Türkiye’den ise Adlı Tıp eski başkanı ve İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı layık görüldü.

Törenin sunuculuğunu Olgun Şimşek yaparken Ara Dinkjian ve Ari Hergel de sahne aldı.

Türkiye’den 2014 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi Angie Zelter’a ödülünü, Ödül Komitesi Başkanı Ali Bayramoğlu ve Greenpeace’ten Zeina Alhajj verdi.

Şebnem Korur Fincancı’ya ise ödülü 2014 yılı jürisinden Baskın Oran ve 2013 Hrant Dink Ödülü sahibi Cumartesi Anneleri / İnsanları adına Hanım Tosun ve İkbal Eren verdi.

Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü alan Zelter ve Fincancı birer konuşma yaptılar.

Ödül konuşmasında Zelter, ülkesi İngiltere’nin, dünyadaki baskıcı rejimlere silah sattığına; uluslararası hukuku sistematik olarak ihlal ettiğine değindi.

‘İyi ki doğdun Hrant Dink’

Fincancı ise”Hrant Dink’i sevgi ve özlemle anıyorum. İyi ki doğdun Hrant Dink.” diyerek hislerini şöyle dile getirdi.

“Hem yalnızca yapılması gerkeni yaptığınızda, bunun ödüllendirilmesinin mahcubiyeti, hem de yapılması gerekenin bu topraklarda olağan bir değer olarak benimsenmesini yaygınlaştıramamamış olmamızın utancı. Ermeni Soykırımı’nın hala kapı arkalarında konuşulmak zorunda hissedilmesi, Kürtlerin inkar ve imhasının yok sayılması, bu toprakların halkarının evlerinden yurtlarından sökülüp atılmasının her yıl kutlanabilir olması ve hatta bir avuç kalmış Ermeni halkının yaşadığı bir mahallede örneğin, bir ilkokulun Talat Paşa, caddenin Ergenekon, sokağın Türkbeyi olmasının utancıyla yaşamamız, bu toprakların ezilen tüm halklarının acısını hep birlikte hissetmemiz ve onarmak için elimizden geleni yapmamız gerekirken yapamamış, yetememiş olmanın mahcubiyeti…”

Ödül jürisi

Baskın Oran, Gerard Libaridian, Kenneth Roth, Kumi Naidoo, Mary Kaldor, Nataša Kandić, Cumartesi Anneleri/İnsanları, Oya Baydar ve Rakel Dink bulunuyordu.

Kimler almıştı

Önceki yıllarda Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü kazananlar arasında Alper Görmüş, Amira Hass, Türkiye Vicdani Ret Hareketi, Baltasar Garzón, Ahmet Altan, Lydia Cacho, İsmail Beşikçi, Uluslararası “Memorial” Topluluğu, Nataša Kandić ve Cumartesi Anneleri / İnsanları bulunuyor.

Uluslararası Hrant Dink Ödülü

Ödül, her yıl, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan, bunları yaparken, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren, biri Türkiye’den biri yurt dışından olmak üzere, iki kişi, kurum veya gruplara veriliyor.

Hrant Dink Vakfı, ödülle, bu yönde çaba gösterenlere, seslerinin duyulduğunu, yaptıklarının görüldüğünü ve yalnız olmadıklarını hatırlatmak, onlara manen destek olmak, tüm insanları idealleri uğruna mücadeleye teşvik etmek istiyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2014, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER