İHD: 27 Temmuz-27 Ekim tarihleri arasında 227 sivil öldü

İnsan Hakları Derneği, 27 Temmuz 27 Ekim tarihleri arasında toplam 227 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İHD: 27 Temmuz-27 Ekim tarihleri arasında 227 sivil öldü
 İnsan Hakları Derneği, 27 Temmuz 27 Ekim tarihleri arasında toplam 227 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, KCK tarafından ilan edilen eylemsizlik ve seçim güvenliği ile seçim gözlemciliğine ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 27 Temmuz 27 Ekim tarihleri arasında toplam 227 sivilin yaşamını yitirdiğini ve tablonun her geçen gün giderek ağırlaştığını söyledi.

Türkdoğan, KCK’nin kamuoyunun yoğun talebi üzerine “eylemsizlik” kararı aldığını hatırlatarak, “Türkiye’deki siyasal iktidarın Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözümü hedeflememesi nedeni ile çatışmalı süreç devam etmektedir. Siyasal iktidar Kürt sorununa maalesef ‘terör’ sorunu olarak yaklaşıyor ve güvenlik politikaları ile bu sorunu çözebileceğini zannederek geçmiş süreçte yaşanan hataları tekrarlamaktadır” dedi.

‘İktidar eylemsizlik kararına olumlu cevap vermeli’

İnsan hakları savunucuları olarak Türkiye’nin hatta Ortadoğu’nun en önemli sorunu olan Kürt sorunun çözümünde demokratik ve barışçıl bir yolun dışında başka bir yolun olmadığını belirten Türkdoğan, “Bu nedenle KCK’nin tek taraflı olarak ilan ettiği eylemsizlik kararına karşı siyasal iktidarın olumlu cevap vermesini, askeri operasyonların sona erdirilmesi, siyasal amaçlı olarak yapıldığı açık olan gözaltı ve tutuklamaların durdurulmasını ve PKK’nin de misilleme eylemlerinden vazgeçmesi gerektiğini belirtmek isteriz” diye konuştu.

‘HDP ve DBP’ye saldırılar 400’ü aştı’

Türkdoğan, 1 Kasım seçimlerine yaklaşırken seçim ve sandık güvenliği sorunlarının devam ettiği belirterek, “7 Haziran seçimlerinden bu yana siyasal partilere dönük gerçekleştirilen saldırılarda sadece parti binaları ve bürolarından HDP’ye 133, AKP’ye 8, CHP’ye 3 ve DBP’ye 4 kez saldırı düzenlendi. 6-8 Eylül arasında HDP’lilere ve Kürtlere yönelik saldırılar devamlı olarak sürdü. Sadece 2015 yılı içinde HDP ve DBP’ye yönelik saldırılar 400’ü aştı” bilgilerini paylaştı.

‘1 Kasım’da sahada olacağız’

İHD olarak 1 Kasım seçimlerinde bağımsız olarak seçim gözlemciliği yapacaklarını dile getiren Türkdoğan, “35 ilde bağımsız seçim gözlemciliği yapacak olup, 10 ilde koordinasyonun Eşit Haklar Derneği’nin gerçekleştirdiği bağımsız seçim izleme platformu ile birlikte seçim gözlemciliği gerçekleştireceğiz. 1 Kasım günün İHD Genel Merkezi ve tüm şubeleri açık tutulacaktır. 1 Kasım’da tüm üyelerimizle sahada olacağız” diye konuştu.

Türkdoğan, 1 Kasım seçimleri güvenliğine ilişkin “Tüm seçmenlerin sandık güvenliğinin sağlanması konusunda duyarlı olmasını, siyasal parti müşahitlerinin sandık sonuç tutanaklarının ıslak imzalı bir örneğini mutlaka almasını gerektiğini, seçim gözlemciliği yapan sivil toplum örgütü temsilcilerine kolaylık sağlanmasını ve böylece yapılabilecek seçim hilelerinin önlenebilir” şeklinde önerilerde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2015, 20:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER