'İkinci bir Lozan asla olmayacak!'

İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri öncülüğünde Lozan antlaşmasının 92. yıldönümü nedeniyle Lozan’da bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı anlaşmayı yaptıkları yürüyüş ve mitingle protesto etti

'İkinci bir Lozan asla olmayacak!'
Lozan antlaşmasının 92. yıldönümü nedeniyle bir araya gelen yüzlerce Kürt ve dostları antlaşmayı protesto etti. Lozan’dan uluslararası güçlere seslenen Kürtler Rojava devrimiyle birlikte anlamsız hale gelen antlaşmasının ikinci bir defa yapılmasına asla izin vermeyeceklerini kaydetti.


İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezleri öncülüğünde Lozan antlaşmasının 92. yıldönümü nedeniyle Lozan’da bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı anlaşmayı yaptıkları yürüyüş ve mitingle protesto etti. Riponne meydanından başlayıp antlaşmanın yapıldığı Ouchy caddesine kadar yapılan yürüyüş ve ardından antlaşmanın yapıldığı yerin önünde gerçekleştirilen mitingde Fransızca olarak “2. Lozan’a hayır”, “Lozan Hükümsüzdür” “40 Milyon Kürt statü ve adalet istiyor” yazılmış pankartları taşınırken sık sık “Biji Serok Apo”, “Yaşasın Rojava Devrimi”, “İkinci bir Lozan asla” sloganları atıldı.

İsviçre Göçmen İsçiler Federasyonunda (IGIF) destek verdiği yürüyüşte antlaşmanın Kürtler açısından ne anlam ifade ettiğine yönelik broşürler dağıtıldı. Yaklaşık 3 kilometre süren yürüyüşün ardından yapılan mitingde konuşan İsviçre Demokratik Kürt Toplum meclisleri üyesi Hanifi Hoca, Rojava devrimiyle birlikte anlaşmanın Kürtler tarafından tamamen hükümsüz hale getirildiğini ifade etti.

92 yıl önce Lozan’da Kürtlere parçalanmışlığı dayatan zihniyetin gelinen aşamada kendisinin yok olduğunu kaydeden Hoca, Kürt özgürlük mücadelesi ve onun önderliğinin vermiş olduğu büyük bir mücadele ile uluslararası güçler ve onların uşaklıklarını yapanların planlarının boşa çıktığını dile getirdi.

Rojava devriminin Kürtler ve diğer halklar tarafından önemine değinen Hoca, IŞİD’in Rojava’ya yönelik saldırılarının arkasında Lozan antlaşmasının yaparak Kürtleri 4 parçaya bölen güçlerin olduğunu vurguladı. Kobani’de yoğunlaşan IŞİD saldırılarına değinen Hoca “Ortadoğu’yu kendi çıkarları için kan gölüne çeviren emperyalist ve onlara uşaklık eden devletlerin ve adına İslam denerek sahte çetelerin Kürtlerin kazanımlarına saldırması kabul edilmez. Bu saldırılarla Kürtlere ikinci bir Lozan’ı dayatanlar iyi bilmeli ki buna asla izin vermeyeceğiz. Bizler Rojava devrimiyle bizlere çizilen sınırları kaldırdık ve kaldırdığımız sınırlarla sadece sınırları değil bize statüsüzlüğü dayatan zihniyetleri de yok ettik. Ve simdi bütün halklar için Başkan Apo’nun felsefesiyle yeni bir yasam ve sistem inşa ediyoruz” seklinde konuştu.

Hoca’nın ardından Fransızca olarak bir metin okunurken PYD adına yapılan konuşmada da ise Rojava devrimine destek çağrısında bulunuldu.

Miting yapılan konuşmaların ardından yerel grupların seslendirdiği parçalar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. 

Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2014, 14:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER