İl il sandık hileleri iddiaları

Tüm yurtta 53 milyon 765 bin 231 seçmen, 25. dönem parlamentosunu belirlemek üzere, saat 08.00'den itibaren sandık başında. Özellikle AKP'li dönemde yapılan seçimlerde görmeye alışkın olduğumuz hile çabaları bu seçimde de gündemde.

İl il sandık  hileleri iddiaları

Türkiye çapında 53 milyon 675 bin 231 seçmen bugün sandık başında. Sabah saat 08.00'de, sandıkların açılmasıyla beraber, birçok sandıkta hile yapılmaya çalışıldığı bilgileri geliyor.

Sandıkların açılmasının üzerindne henüz birkaç saat geçmesine rağmen sahte oy kullanımı yüzünden onlarca tutanak tutulmuş durumda. Bazı şahısların birden fazla oy kullanmaya çalıştığı, yanlarında getirdikleri sahte oy pusulalarıyla yakanlandıkları belirtiliyor. 


Güncelleme (13.28):

İnsan Hakları Derneği şimdiye kadar yaşanan bazı ihlaller ve hileler hakkında açıklama yaptı. İHD'nin açıklaması şu şekilde:

"1) İHD seçim gözlemcileri Siirt ve Kırıkkale’de polisler tarafından okullara alınmayarak engelleniyor. Konu acilen YSK’ya bildirilip müdahale edilmesi istendi.

2) Ankara Gölbaşı Karaoğlan Köyü 1129, 1130 nolu sandıklardan HDP müşahitleri tehdit edilip uzaklaştırıldı.

3) Ankara Lalahan’da HDP gözlemcileri kovulmuştur.

4) Aydın Hacı Celal Oto İlköğretim Okulunda 3 HDP’li müşahit engellenmiştir, Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesinde AKP’li müşahitler 2774 nolu sandıkta sandık kurulunu engellediği 1 saat boyunca oy kullanılamamıştır.

5) Muş Hasköy ilçesine bağlı Sungu Beldesi'nde AKP'nin adayı Abdulselam Er'in oy kullanacağı Hürriyet İlkokulu'na korucular eşliğinde geldiği belirtildi. Yurttaşların oy kullanımı için kuyruklar oluşturduğu okulda korucuların, toplu oy kullandığı ve okula hiçbir avukat ve gazeteciyi yaklaştırmadığı savunuldu. Arap nüfusunun yoğunlukta olduğu beldede yaşanan duruma hiçbir müdahalede bulunulmazken, hukuksuzluğa müdahale etmek isteyen avukatlar ve olayı görüntülemek isteyen gazeteciler de engellendi.

6) Iğdır’da 350 oyun olduğu sandık pusulalarda mühür olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Başvuruda oy bölgesindeki seçmenlerin büyük oranda HDP’li olduğu belirtildi.

7)  Ankara Keçiören’de AKP’liler Rabia işaretli simgelerle seçmen iradesini yönlendiriyor.

8)  Denizli’de ekonomik olarak yoksul olan mahallelerde seçmenlerin kullandıkların oyun fotoğrafını çektiği yönünde şikayetler bulunmaktadır."


Güncelleme (13.24):

SANDIKLAR CÜBBELİLERE EMANET!

Ulaş Üstündağ'ın soL'a aktardığı bilgilere göre, İstanbul’da Hasanpaşa Kız İmam Hatip Lisesi'nde bir yurttaş oyunu kullanırken, görevli olmadığı halde sandık kurulu görevlilerinin oturduğu yerde oturan cübbeli ve sakallı bir kişiyi şikayet etti. Kendisini şikayet eden vatandaşı ise cübbeli şahıs, "burada oturmam size batıyor mu neden rahatsız oluyorsunuz" diyerek tehdit etti. İşte o cübbelinin fotoğrafı:



Güncelleme (13.19):

EŞKIYA SANDIK BAŞINDA!

AKP Malatya 24. Dönem Milletvekilli ve 25. Dönem Milletvekili Adayı Mustafa Şahin sandık görevlilerini tartaklamaya kalktı. Araya güvenlik görevlileri girdi.

Cumhuriyet'ten Fırat Kozok'un haberine göre, AKP'li Milletvekili Adayı Mustafa Şahin, 07.45 sıralarında Malatya Gazi İlkokulu'nu gezerken, 1247 nolu sandığa geldi. İddiaya göre, 1247 nolu sandığa AKP'den hem asil hem de yedek listede olan isimlerin gelmemesi nedeniyle, dışarından birisinin sandıkta görevlendirilmesi istendi. Sandık görevlisi ise, mevcutta 4 kişinin olduğundan dolayı buna ihtiyaç olmadığını ve görevlendirilmek istenen kişinin yedek listede isminin yer almadığını savundu. Bunun üzerine Şahin ile sandık görevlisi arasında tartışma yaşandı.

Milletvekili Adayı Şahin, "size söz düşmez muhatabım değilsiniz" dedi. Sandık görevlisi de aynı şekilde "sizde benim muhatabım değilsiniz" dedi. Şahin, "edepli olun' deyince, sandık görevlisi de, 'Ben gayet terbiyeliyim, siz terbiyesizlik yapıyorsunuz' dedi. Şahin, bunun üzerine elini havaya kaldırınca tartışma kavgaya dönüştü.


Güncelleme (13.13):

SON DAKİKA: URFA'DA 15 YARALI!

Hürriyet'te yer alan habere göre, Şanlıurfa'da, sandık başlarında rakip parti mensupları arasında çıkan tüfek, bıçak, taş ve sopaların kullanıldığı kavgada gazetecilerin de bulunduğu 15 kişi yaralandı. Merkez Eyyübiye İlçesi'ne bağlı Uğurlu ile Yeniköy Mahallesi'nde oy kullanılan okulları ziyarete giden HDP'li grup engellendi. 

Bunun üzerine çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü ve taraflar birbirine taş, sopa, bıçak ve tüfeklerle saldırdı. Çıkan olaylarda yaralanan 15 kişi ambulans ve otomobillerle kentteki hastanelere götürüldü. Yaşanan gerginliğin sürmemesi için her iki mahallede polis ve jandarma zırhlı araçlarla önlemlerini artırdı.

Öte yandan okulları gezen Şanlıurfa Barosu temsilcisi 8 avukat taşlı saldırıya uğradı.


Güncelleme (13.04): Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin oy kullanacağı Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu’nda oy kabinine iki kişinin aynı girmesi üzerine tartışma yaşandı. Erdoğan ailesinin oy kullanacağı sınıfın hemen yanında bulunan 3265 numaralı sandıkta yaşlı bir vatandaşın oy verme işlemi sırasında bir yakını oy kabinine girdi. Duruma sandık başkanı müdahale edince sınıf karıştı.

 

Öte yandan Erdoğan oy kullanacağı için okul ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınmış durumda. Cihan Haber Ajansı, Sözcü ve STV gibi kuruluşların muhabirleri okul bahçesinden uzaklaştırılıyor.


Güncelleme (12.54): Gaziantep Güneş gazetesinin haberine göre, Hacı Sani Konukoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bir grup MHP'li, AKP'lilerin oy çaldığını iddia ederek duruma müdahale etti. Çıkan gerginlik üzerine polis MHP'lilere biber gazı sıktı. MHP Gaziantep Milletvekili Adayı Ümit Özdağ ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve CHP Gaziantep Milletvekili Adayı Mehmet Şeker de olay yerine geldi.


Güncelleme (12.48): 

POLİSLER HİLE GÖREVİNDE!
Halkevleri Twitter hesabından paylaşılan bir bilgiye göre, Ankara Dikmen'de Sokullu Mehmet Paşa İlkokulu'nda bir polis memuru 3 kere oy kullanmaya çalışırken yakalandı. Aynı şekilde Halkalı TOKİ Okulu’nda görev belgesinin fotokopisiyle oy kullanmaya çalışan polis engellendi. Polis belge aslının olmadığını iddia etti.

Erzurum'da, 1001 numaralı sandıkta müşahitler bir şahsı 10 adet mühürlü zarfla yakaladı. Şahıs hakkında islem yapıldı, tutanak tutuldu.


Güncelleme (12.35):

Maltepe İHL’de AKP sandık kurul üyesi, 2 kez oy kullanırken yakalandı. 1205 numaralı sandıkta tutulan tutanağa göre, Ahmet Can isimli şahıs, isim benzerliğinden yararlanarak 1203 numaralı sandıkta oy kullandıktan sonra asıl sandığı olan 1205 numaralı sandıkta oy kullanmak isterken yakalandı. 1203 numaralı sandıkta görevli olan Can hakkında tutanak tutuldu.


Güncelleme (12.25): soL gönüllü muhabirleri AKP'li sandık görevlilerinin Kocaeli'nde turuncu beyaz renkli bir kalem kullandığını belirtiyor. Oy kullanmaya giden yurttaşlardan gelen şikayetler sonucu Kocaeli'nde AKP'lilerin sandık başlarında birbirlerini tanımak için turuncu beyaz renklerde olan kalem kullandıkları anlaşıldı. 


MÜHÜR ÇALINDI!
Güncelleme (12.07): soL'un edindiği bilgilere göre, Kırklareli'nde, İstiklal İlköğretim Okulu'nda 1051 numaralı sandıkta bir kadın oy kullanma kabinine telefonla girip; AKP'ye attığı oyu fotoğraflarken yakalandı. İstanbul Gaziosmanpaşa'daki Gazikent İlköğretim Okulu'daysa 3316 numaralı sandıkta evet mührü çalındı.

soL'a Cüneyt Gül tarafından "ORADAYIM" üzerinden iletilen habere göre, İstanbul Sarıyer ilçesinde, Mustafa Kemal İstek Vakfı'ndaki 1284 numaralı sandıkta AKP sandık sorumlusu gelmemesi üzerine görevlendirilen yedek üye fazladan oy kullandı. AKP Sarıyer yöneticilerinden iki kişi yedek üyeye sandığı olmadığı halde oy kullandırdıktan sonra asıl sandığında oy kullandırmak isterken diğer sandık görevlileri tarafından olay anlaşılarak müdahale edildi ve tutanak tutuldu.
 


OY PUSULALARI YAKALANDI

İstanbul Bahçelievler Emlak Konut Lisesi 1242 numaralı sandıkta mühür basılmış oy pusulaları yakalandı. 3'ü mühürlü 6 zarfa el koyan sandık görevlileri yakalanan kişi hakkında tutanak tuttu.

Muş Karaağaç İlköğretim okulu Ellerinde onlarca zarf ile yakalanan korucular il eş başkanları ve adaylara saldırdı

DİHA muhabiri Hayri Demir'in aktardığı bilgilere göre, Muş Karaağaç İlköğretim Okulu'na gelen korucular, üstlerinde onlarca oy pusulası ve zarfla yakalandı. Korucular, kendilerine müdahale eden sandık görevlileri ve müşahitlere saldırdı. Ayrıca Urfa’nın Siverek ilçesine bağlı Taşhan, Şekerli ve Yüceler köylerinde AKP'lilerin açık oy kullanma dayatmasında bulunduğu bildirildi. Yüceler köyünde saldırı gerçekleştiği 10 kişinin yaralı olduğu da gelen bilgiler arasında. / Sol Portal

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2015, 22:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER