'İlk Kurşunlu Yıllar' kitabının yazarı Emin Sarı okuyucularıyla buluştu

'İlk Kurşunlu Yıllar' kitabının yazarı Emin Sarı, Şemdinli'de okuyucularıyla buluştu.

'İlk Kurşunlu Yıllar' kitabının yazarı Emin Sarı okuyucularıyla buluştu
Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Şemdinli Belediyesi'ne bağlı Guldexwîn Kültür Merkezi’nde okuyucularıyla biraraya gelen 'İlk Kurşunlu Yıllar' kitabının yazarı Sarı,hem söyleşi yaptı hem de imza töreni düzenledi.


Sitav Yayınevi, Şemdinli Belediyesi, DBP ve HDP tarafından tarafından organize edilen programa; Şemdinli Belediyesi Eşbaşkanları Seferi Yılmaz ile Nahide Yıldız, DBP Eşbaşkanları, HDP Eşbaşkanları, DTK Eşbaşkanları, Sitav Yayınları sahibi Qahır Bateyi, 15 Ağustos 1984'te yakalanarak Diyarbakır ve çeşitli cezaevlerinde işkence gören mağdurlar, Yazar Emin Sarı ve ilçe halkı katıldı.

İlk olarak kısa bir açıklama da bulunan Sitav Yayınları sahibi Qahır Bateyi, "Böyle bir tarihi anı kitap haline getirip size sunduğumuz için çok mutluyuz. Bu halkın geçmişinde o kadar önemli olaylar vardır ki, fazla bilinmiyor. Bu olaylar tarihtir ve bu tarihler var oldukça yaşanır. 15 Ağustos 1984'te bir milletin var oluşu ve Kürt halkı için önemli bir tarihidir. 15 Ağustos'ta, bu coğrafyada bu topraklarda başlayıp onurlu bir duruş sergilenmiştir. O günden bu yana Şemdinli'de gelişen bu olay fazla bilinmedi. Özellikle o günlerde yaşanan zulüm, mağdur olan aileler fazla bilinmedi ama bu kitapta o gün mağdur olan aileler ve zulüm gören kişiler fazlasıyla yerini almıştır. Ben inanıyorum ki, o gün mağdur olan aileler ve zulüm gören kişiler, başlarından geçen olayları çocuklarına bile anlatamamışlardır. Ve onların çocukları o zulmü fazla bilmiyorlardır. Fakat değerli yazarımız Emin Sarı sayesinde o tarihte yaşanılan mağduriyetleri ve zulümleri hepimiz bu kitapta okuyacağız ve bileceğiz. Bu nedenle kendisinin böyle bir kitap yazdığı için, kendisine çok teşekkür eder başarılarının devamını diliyoruz" şeklinde konuştu.

Yazar Emin Sarı 4 yıl sonra Şemdinli'ye geldiğini için çok mutlu olduğunu belirterek, "Şemdinli'nin tarihine baktığımızda gerçekten altın değerinde bir geçmişi ve olayları vardır. Şemdinli her zaman dimdik ayakta ve zulme karşı hep başkaldıran bir yerdir. İlk başkaldırı 1880'li yıllarda Şeyh Ubeydullah Nehri'nin başkaldırısıdır. 15 Ağustos ise Kürt halkının Şemdinli toprakları üzerinde ikinci başkaldırısıdır. 15 Ağustos'tan önce biz Kürt olduğumuzu ve haklarımızın olduğunu bile söyleyemezken, bugün Kürt olduğumuzu ve haklarımızın olduğunu bütün dünyaya söylüyoruz,kimsede bunu inkar edemez. Bugün geldiğimiz nokta ve hedefin tek sebebi 15 Ağustos'ta yapılan başkaldırının sonucudur. Onun için 15 Ağustos'un değerini bilmeliyiz. Onun için bu kitabı yazdığımda çok arkadaşım bana yardımcı oldu. Bu nedenle bu arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yazar Emin Sarı daha sonra kitaba katkısı olan herkese teşekkür etti.

Emin Sarıdan sonra söz alan Şemdinli Belediyesi Eş başkanı ve 15 Ağustos 1984 Şemdinli Eyleminin canlı tanığı Seferi Yılmaz ile diğer mağdurlar kısaca o günleri anlattı.

Şemdinli Belediyesi Eş başkanı Seferi Yılmaz Kürt Halkının önemli tarihi değeri olan 15 Ağustos eyleminin canlı tanığı ve mağduru olarak yaklaşık 16 yıl cezaevinde kaldığını  söyleyerek şöyle devam etti .

"Bizler bu tarihi eylemin tanığı ve mağduru olarak hiçbir yaşadığımızdan pişman değiliz. Bu kitap ile beraber  o gün yaşanan tüm gelişmeler kamuoyuna aktarılmış oluyor.Bu değerli çalışmaya imza atan Emin Sarıya teşekkür ediyor yeni çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi

Seferi Yılmaz dan sonra söz alan 15 Ağustas eylemine katıldıktan sonra çeşitli tarihlerde yaşamlarını yitiren Şemdinlili militanların aileleri adına söz alan Sıdık Tekin, Ergin Avcı ve Burhan Yılmaz aileleri adına katılımcılara ve kitabın yazarına teşekkür ettiler. 

Konuşmalardan sonra Yazar Emin Sarı uzun süre okuyucuları için kitaplarını imzaladı.






Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2015, 12:35
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ergin Avcı
Ergin Avcı - 9 yıl Önce

gurur verici

SIRADAKİ HABER