Kadınlardan Meclis'e Çağrı: Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu kadın ve trans cinayetlerinin önlenmesi için Meclis’e olağanüstü toplanma çağrısı yaptı.

Kadınlardan Meclis'e Çağrı: Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem
 Kadıköy Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, “Her yerde kadın cinayetleri Meclis olağanüstü toplansın” çağrısıyla bugün Türkiye’nin birçok kentinde sokaklardaydı.


İstanbul’daki kadınlar saat 17.00’de Kadıköy’deki Boğa heykelinde toplandı. Bahariye Caddesi’nden Kadıköy Kilise Meydanı’na dek sloganlar yürüyen kadınlar burada basın açıklaması yaptı.

bianet'in erkek şiddeti çetelesine göre, erkekler 2014'te en az 281 kadın öldürdü.

Yürüyüş boyunca “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Kadınlar sokağa özgürleşmeye”, “Aile değil kadınız, kadınız isyandayız”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Tesadüf değil, erkek şiddeti”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Trans cinayetleri politiktir” sloganları atıldı.

Kilise meydanında yapılan açıklamanın Kürtçesini Asmin ısırgan, Türkçesini Gülşah Kaya okudu.

AKP politikalarının eleştirildiği açıklamada erkek şiddeti ile mücadelenin aileyi koruyarak değil, kadını güçlendirecek mekanizmalarla mümkün olacağı belirtildi.

Talepler

Kadın ve trans cinayetlerinin önlenmesi için şu talepler sıralandı:

* Kadın Bakanlığı kurulsun ve tüm kamu kurumları tarafından cinsiyet eşitsizliğini giderici politikalar hayata geçirilsin,

* İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için gerekli adımlar bütün kesimlerce derhal atılsın,

* Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu şiddet ile bütün gerçek! Verileri kamuoyuna açıklasın,

* Kadın cinayeti davalarında haksız tahrik indirimi kaldırılsın,

* Kadın cinayeti davalarına kadın örgütlerinin müdahilliği kabul edilsin. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının müdahilliğini kabul etmiyoruz. Bakanlık müdahil değil faildir.

* Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık nedeniyle cinayet işlemek ağırlaştırıcı neden sayılsın,

* Mecliste oluşturulan soruşturma komisyonu ve Meclis, başta cinsiyet eşitliği ve ev içi şiddetle mücadele alanında çalışan kadın ve LGBTİ örgütlerinin görüşlerini dikkate alarak acil önlemler oluşturulsun,

* Mecliste kadın cinayetleri ile daimi komisyon kurulsun. Alanda çalışan kadın örgütlerinin oluşturacağı izleme komisyonu kurulsun. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2015, 12:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER