Kadınlardan Star Gazetesi'ne tepki: 'Özür dile'

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Star Gazetesi tarafından hedef gösterilmesine tepki gösteren kadınlar, “Biz kadınlar ciddi bir öfke içindeyiz. Kobeni’deki vahşeti kınamak şirretlikse biz ‘şirret’ olmaya devam edeceğiz” diyerek, gazeteyi Yüsekdağ ve tüm kadınlardan özür dilemeye çağırdı.

Kadınlardan Star Gazetesi'ne tepki: 'Özür dile'

Kadın örgütleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın AK Parti hükümetinin yayın organı Star Gazetesi tarafından hedef göstermesine tepki gösterdi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Fadime Çelebi, Kadınlarla Dayanışma Vakfı’ndan (KADAV) Özgür Kaptan ve Halkevci kadınlardan Dilşat Aktaş, Yüksekdağ’ın hedef gösterilmesine tepki göstererek, gazetenin Yüsekdağ’dan özür dilemesini istedi.

Kongra Jınên Azad-Özgür Kadın Kongresi (KJA) ise yaptığı açıklama ile Yüksekdağ’ın hedef gösterilmesinin siyasi iktidarın IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarında var olan sorumluluğunu gizlemeye ve kamuoyunu manipüle etmeye yönelik olduğu belirtilerek, basın meslek ve ilkelerinden uzak haberle, erkek egemen siyaset dilinin medya ayağına karşı vermekte oldukları mücadelenin büyütülmesi gerektiğini belirtti.

KJA

Saldırının öncelikle devletli sistemin görünen iktidar merkezlerinin en üst noktası olan siyaset kurumuna ve siyasal yaşama örgütlü kadının özgün ve özerk örgütlenerek gerçekleştirmiş olduğu devrimci müdahalenin kurumsal yapısı olan “Eşbaşkanlık’ Sistemi”ne karşı gerçekleştirildiğini belirten KJA açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu saldırıyı, siyasi iktidarın ahlak sınırlarını da zorlayan tarzda bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu çirkin saldırıların bir devamı olarak görmekteyiz. Bu statükocu ve zorba anlayışa karşı mücadelemizi büyüterek sonuç alıncaya kadar devam edeceğimizden kimsenin şüphesinin olmaması gerekmektedir

“Kendisini ‘Biz’ olarak görmeyen Demokratik Ulus karşıtı güçler açıktır ki tam da sınır noktasında gerçeklerin ifade edilmesinden rahatsızlık duymuşlardır.

“Doğaldır ki, Ortadoğu ve dünya coğrafyasında zulüm ve vahşetin sembolü haline gelen ve mübarek Ramazan ayında İslam adına İslamiyet’e ve İslam kültürüne en ağır zararı veren IŞİD terörünü destekleyen ve besleyen güçler, bu seslenişin karşılık bulmasından korkmuş ve saldırgan yüzlerini açığa çıkarmışlardır.

“KJA olarak havuz medyasının Yüksekdağ şahsında kadına, kadının alternatif siyasal sistemine yönelik çirkin ve kabul edilemez saldırısını kınıyor, kadın özgürlük mücadelesini tüm alanlarda yükselterek eril sistemi tüm kurum ve kuruluşlarıyla teşhiri ile beraber, demokratik sistemin inşasındaki kararlılığımızı büyüteceğimizin sözünü yineliyoruz.”

SKM

SKM Sözcüsü Fadime Çelebi, Star Gazetesi’ni söz konusu haberden dolayı kınayarak “Bu açıklaması ilk değil. Daha öncede kadın vekillere yönelik bu tür haberler yaptı. Bu saldırı barış isteyen, barış mücadelesini yürüten tüm kadınlara dönüktür” dedi.

Kadınların yıllardır barış için mücadele ettiği vurgusunu yapan Çelebi, Yüksekdağ’ın açıklamalarının arkasında olduklarını dile getirdi. Çelebi, “Barış ve özgürlük mücadelesi temel özgürlük mücadelemiz. Bu mücadeleyi büyüten kadınlara dönük saldırılar, tüm kadınlara yapılmıştır” dedi.

Star Gazetesi’nin Yüsekdağ ve tüm kadınlardan özür dilemesini isteyen Çelebi, “Kobeni’deki vahşeti kınamak şirretlikse biz şirret olmaya devam edeceğiz” dedi.

KADAV

KADAV üyesi Özgür Kaptan ise, medya üzerinden linç girişiminin uzun süredir devam ettiğine vurgu yaparak, AK Parti iktidarının da bu kanalı açıkça kullandığını söyledi. “Biz kadınlar ciddi bir öfke içindeyiz” diyen Kaptan, Star Gazetesi’ne gazetecilik ahlakının hatırlatılması için yaptırım uygulanması ve kadını hedef gösteren yayıncılık anlayışının mahkum edilmesi gerektiğini söyledi.

Kaptan, “Savaşı erkek kültürü yaratıyor. Bu anlamda barış diyen bütün kadınların bir arada olması gerekiyor” dedi.

Halkevleri

Halkevleri üyesi Dilşat Aktaş ise,  “Yüksekdağ Türkiye’nin savaş politikalarını eleştirdiği için bu saldırıya maruz kaldı. Bu tür saldırılara karşı kadın özgürlük mücadelesi bir yandan kendi talepleri için diğer yandan da iktidarın doğa, kent ve savaşa dair uyguladığı her politikalara karşı ikili bir mücadele yürütmesi gerekir” dedi.

İktidarın ve onun uzantılarının kadınlara yönelik saldırılarına karşı hem hukuksal hem de sokakta da mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Aktaş, Star Gazetesi’ne bir an evvel cinsiyetçi, eril ve şiddet içeren dilden uzaklaşmaya çağırdı. / İMC

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2015, 00:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER