Kaplan, İçişleri Bakanı'na Özel Tim terörünü sordu

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iki gün önce misafirlikten dönen akrabalarının Özel Harekat Timleri tarafından dövülmesi olayını İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sorarak, Özel Tim terörünün nedenini sordu.

Kaplan, İçişleri Bakanı'na Özel Tim terörünü sordu

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iki gün önce misafirlikten dönen akrabalarının Özel Harekat Timleri tarafından dövülmesi olayını İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sorarak, Özel Tim terörünün nedenini sordu. 

Hasip Kaplan, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle Anayasanın 98'nci ve İç tüzüğün 99'ncu maddesi uyarınca yazılı olarak cevaplandırılması amacıyla TBMM Başkanlığı'na başvurdu. 

Kaplan, soru önergesinde Şırnak'ın İdil İlçesi’nde, Turgut Özal mahallesinde misafirlikten dönen Faik Kaplan ve akrabalarının Şırnak'tan görevli gelen, önce iki zırhlı araç ve sonra dörde çıkarak sayıları 20'yi bulan Özel Harekat Timleri tarafından dövüldüğünü belirtti. 

Önergeye göre askerliğini yaparken izne gelen ve yaşanan darp olayından sonra 5 günlük rapor olan İbrahim Akay, "Bize 'terörist' dediler. Ben 'Askerim, terörist değilim' dememe rağmen bana vurmaya başladılar. Kız kardeşime tekme- Tokat vurmaya başladılar" dedi. 

Tanıklığına önergede yer verilen Akay, Özel Harekat timlerinin önce kimliklerini alarak GBT sorgulaması yaptığını ve sorgulamadan bir sorun çıkmayınca kendilerine hakaret etmeye başladığını belirterek, şöyle diyor:  

"Ardından bize, 'siz teröristsiniz' dedi. Ben de yanımda eşim ve dayımın çocukları olduğu halde bize hakaret edemeyeceklerini söyledim. Ardından birlikte bize vurmaya başladılar. Eşimin ve çocuklarımın yanında küfür ettiler.Bu arada ev sahipleri ile birlikte bize silah çekerek darp etmeye başladılar. Kadınları da dövmeye başladılar.Dipçikle asker olan yeğenim İbrahim Akay'ın kafasına vurmaya başladı. Vücudumun çeşitli yerlerinde morluklar var.”

BDP’li Kaplan, aynı şekilde yeğeni Faik Kaplan'ın ilçede esnaflık yaptığını ve tanınan biri olması nedeniyle 155 Polis İmdat'ı arayarak yardım istediğini, olay yerine gelen resmi polislere Özel Harekat Timleri'nin küfür ve hakaret ederek onları uzaklaştırdığını ve darp edilenlerin suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Kaplan, Bakan Ala’dan şu soruları yanıtlamasını istedi: 

1-Ateşkes ve çözüm sürecinde 15 aydır bir çatışmanın yaşanmadığı Şırnak ilinde; Özel Timler Valiliğin emri ile mi? Yoksa paralel devlet güçleri tarafından mı bu saldırıyı gerçekleştirdiler?

2-1990’lı  yıllarda dahi görülmedik şekilde, Özel timlerin kadınları, çocukları, adı geçen şahısları suçları olmadığı halde darp etmesi hakaret ve küfürlerde bulunması, aile mahremiyetini ve konut dokunulmazlığını ihlal etmesi emrini kim verdi, haklarında herhangi bir soruşturma başlatıldı mı?

3-Kabataş’ta baş örtülü bir kadına yapılan saldırıdan daha vahim bu saldırıda kadınların, kızların, çocukların dövülmesi, küfür ve hakaretler ahlaki, insani ve vicdani açıdan hoş görülüp, korunamayacağına göre açıklayacak mısınız?

4-Çözüm sürecinde halkın infialine neden olacak şekilde, planlı bir şekilde Şırnak BDP milletvekili olarak yakınlarımın seçilmesi çözüm sürecine yönelik provokasyonun arkasında kimler vardır?

5-Saldırı anı mobese kameraları tarafından kaydedilmiştir, bu görüntüleri kamu oyu ile paylaşmayı ve savcılığa vermeyi düşünüyor musunuz.?

6-Askeri görevini yapan bir genci yakınlarını kadınları, silahla darp edip küfür ve hakaret eden, rapor almasına neden olan özel tim mensuplarını görevden alacak mısınız?

7-155 arandığında gelen ilçe polislerine onlarca tanık huzurunda “s..tirin gidin” diye galiz küfürlerde bulunan ve kovan ,özel timler hangi hiyerarşi ve güce bağlıdır? İlçe Kaymakamı ve emniyeti dışında kimden emir almaktadırlar?

8-155 Polis İmdat telefonundan sonra olay yerine giden polisler neden hiç bir işlem yapmamıştır? Olayla ilgili neden tutanak tutmamışlardır? / anf

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 09:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER