Katalan parlamentosu bağımsızlık ilan etti

İspanya’nın özerk Katalonya bölgesi tek taraflı bağımsızlık ilan etti. İspanya’da merkezi yönetimle krizi ele almak için toplanan Katalan parlamentosu, önce Madrid yönetiminden ayrılmak için anayasal süreci başlatmayı onayladı.

Katalan parlamentosu bağımsızlık ilan etti
İspanya’nın özerk Katalonya bölgesi tek taraflı bağımsızlık ilan etti. İspanya’da merkezi yönetimle krizi ele almak için toplanan Katalan parlamentosu, önce Madrid yönetiminden ayrılmak için anayasal süreci başlatmayı onayladı. Ardından, bağımsızlık oylamasına geçildi. Bu oylama gizli yapıldı.


135 sandalyeli mecliste, bağımsızlık lehinde 70 oy kullanılırken, 10 oy aleyhte çıktı. Oylamada iki oy da boş atıldı. Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasına karşı çıkan Halk Partisi, Sosyalist Parti ve Ciudadanos’dan (Yurttaşlar) vekilleri oylamayı boykot etti. Bağımsızlık yanlısı ‘Junts pel Si’, CUP ve Podemos bağlantılı ‘Catalunya Si Que Es Pot’ partileri katıldı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Katalonya’da 1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumunda katılım oranı yüzde 43’de kalmış, halkın yüzde 90’ı bağımsızlığa ‘Evet’ demişti. Madrid yönetimi Katalonya’nın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkarken, İspanyol Anayasa Mahkemesi’nin bağımsızlık oylamasını yasadışı ilan etmesi bekleniyor.

RAJOY: İTİDAL ÇAĞRISI

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise ilk açıklamasında itidal çağrısı yaparak, Katalonya’da hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2017, 22:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER