Kışanak: Yerel yönetimler hükümetin taşeronu gibi görülüyor

Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, “yerel yönetimler hükümetin taşeronu gibi görülüyor” diyerek Türkiye’de yerel yönetim anlayışı ve mevzuatların değişmesi gerektiğini belirtti.

Kışanak: Yerel yönetimler hükümetin taşeronu gibi görülüyor
Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, “yerel yönetimler hükümetin taşeronu gibi görülüyor” diyerek Türkiye’de yerel yönetim anlayışı ve mevzuatların değişmesi gerektiğini belirtti.


Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) Yerel Yönetimler Akademisi, üye belediyelerin kadın eş başkanları ve eş başkan yardımcılarına dönük “Toplumsal Cinsiyet” ve “Eşbaşkanlık sistemi” başlıklarında iki günlük eğitim veriyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümer Park Resepsiyon Salonu ve Sosyal Hizmetler Toplantı Salonu’nda düzenlenen eğitimin açılışında konuşan GABB Eş Başkanı ve Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, kadın belediye başkanları olarak hayatın ihtiyaçlarını karşılama, yerel yönetimlerde hizmet kalitesini yükseltme, kentin tüm sorunlarının muhataplığı ve çözümünü yaratma gibi görevlerle karşı karşıya bulunduklarını belirtti.

Halkla birlikte geleceği inşa etmek noktasındaki sorumlulukların bilincinde olduklarını ifade eden Kışanak, "Bu da özerk bir yönetim anlayışıdır ve halkın öz iradesidir" dedi.

YEREL YÖNETİM MEVZUATLARI DEĞİŞMELİ

Kışanak, Türkiye’de yerel yönetim anlayışının ve mevzuatlarının değişmesi gerektiğine de işaret ederek şunları söyledi:

"Türkiye’deki yasal mevzuatlar ne yazık ki yerel yönetimlere hayat hakkı tanımıyor. Yerel yönetimleri bir anlamda merkezi hükümetin taşeronu olarak görüyor. Merkezi hükümetin Ankara’da yapamayacağı temizlik, kanalizasyon gibi işlerini sanki bize vermişler. Biz sanki onların taşeronuyuz, bunları yapmakla sınırlıyız. Yasalar bizim önümüzü açan, bize yetki veren, bizi halkla buluşturan, halkın sorularını çözme konusunda etkin bir durumda değil. Yasalar tam tersine bizi nasıl sınırlayacaklarını sürekli düzenlemişler. Yerel yönetimlerin sınırlarını çizmeye etkisiz kılmaya, Türkiye’de sadece merkezi otoritenin düzenlediği çerçeve içerisinde hareket etmeye zorlayan bir yaklaşım bulunmaktadır."

Kışanak son olarak, "Yerel yönetimlerde kadınlar söz hakkı olmadıkça yerelde demokratikleşmeden asla söz edilemez" diye vurguladı. 

İki gün sürecek olan eğitimde, "Yerel yönetimler ve kadın", "Toplumsal cinsiyet eşitliği", "Belediyelerde eş başkanlık sistemi" başlıkları tartışılacak. 

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER