Le Monde: PKK bölgesel güç haline geliyor

Le Monde gazetesinde Allan Kaval imzalı bir haberde, kendilerini İslam Devleti (İD) olarak ilan eden insanlık düşmanı örgüt IŞİD'e karşı mücadelenin PKK'yi bölgesel bir güç olarak dayattığını belirtti.

Le Monde: PKK bölgesel güç haline geliyor
"İslam Devleti'ne karşı mücadele PKK'yi bölgesel güç olarak dayatıyor" başlıklı haberde, "2012 sonunda bir ateşkesle sonuçlanmasına rağmen 30 yıldır Türk devletine karşı savaşta olan PKK Ağustos ayındaki olaylar sayesinde Irak sahnesine ani bir giriş yaptılar" diye belirtildi.

Batı Kürdistan ile sınırı olan Musul'un Rabia kentine de giden Le Monde muhabiri Kaval, PKK ve YPG'nin Ezidileri kurtarmak için Şengal dağında açtığı insanlık koridoruna dikkat çekti.  

Peşmergelerin geri çekilmesiyle yaşanan insani felakete cevap olabilmek için PKK'nin bu koridoru açtığına ve burada Irak'a girdiğine işaret eden gazete, "PKK'nin Ağustos başındaki Şengal operasyonu, Irak'taki yeni kampanyasının tek silahlı eylemi değil. Kürt savaşçılar, dağlardan gelen takviyeler sayesinde, Mahmur'un geri alınmasına katkıda bulundular"  diye yazdı.

PKK birliklerinin IŞİD'e karşı Kerkük cephesinde de peşmergelerle aynı cephede olduğunu belirten Le Monde, "PKK savaşçılarının cihatçılar karşısında Kuzey Irak'taki konumlanması yeni bir olaydır. Bu, örgütün iki yıldan beridir Suriye'de kökleşmesinin nerdeyse mekanik sonucudur" diye kaydetti.

"PKK ve PYD"nin 2013  baharından bu yana "İslam Devleti ve diğer cihatçı gruplara karşı şimdilik genel olarak başarılı çetin bir mücadele" yürüttüğünü ifade eden gazete, Halep'ten Irak sınırına uzanan bir hat boyunca, "Türkiye ve Irak topraklarında" var olan PKK ve ittifaklarının "hilafete karşı en ciddi  güçlerden birini teşkil ettiğini" vurguladı.

Mahmur (Maxmur) cephesinden sorumlu komutanlardan biri olan Tekoşer Zagros, "Suriye'de İslam Devleti'ni tanıdık. Dağlardan gelerek, askeri tecrübelerimizi şehir ve ova savaşına uyarlamayı bildik. Bu da cihatçılara direnmemizi ve onları püskürtmemizi sağlıyor" dedi.

Le Monde, "PKK, Irak peşmergelerinin ilk başarısızlıklarıyla tezatlık gösteren kanıtlanmış askeri kapasitelerinin dışında, İslam Devleti'nin tersten yansıması olarak kendini ortaya koyuyor"  diye belirtiyor.

Gazete şunlara dikkat çekti: "İki ülke üzerinde, özellikle Suriye ve Türkiye'de güçlü bir harekete geçirici gücü olan seküler bir ideoloji üzerine kurulan, kendi kontrolündeki alanlarda ütopik bir projesi olan, her iki cinsiyetten gönüllü ve başarıları ardından davaya tamamen bağlı gençleri saflarına katabilen PKK, İslam Devleti ile güçler dengesini destekliyor."

Ancak PKK'nin ABD ve AB'nin "terörist örgütler" listesinde olduğunu hatırlatan gazete, PKK'nin Batılı güçlerden doğrudan hiçbir yardım beklemeyi umut etmediğini ifade etti.

KCK Yürütme Konseyi üyesi Sabri Ok, gazeteye yaptığı açıklamada "Cihatçı tehdidi durdurabileceğimizi tüm dünyaya gösterdik.  Kürdistan'ı korumak için savaşıyoruz ama, burada biz aynı zamanda Avrupa ve Batılı ülkeleri de koruyoruz.  Ancak hiçbir yardım hakkımız yok" eleştirisinde bulundu.

Le Monde gazetesi, "PKK'ye bakış açısı değişirse de, Kürt hareketi Ankara ile barış görüşmeleri süreci nihai bir sonuca gitmeden herhangi bir şey umut edemez" diye ekledi.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER