'Kobani Van'dır, Van Kobani'dir

DAİŞ çetelerinin Kobanê'de sivillere karşı gerçekleştirdiği katliamlar Van’da düzenlenen yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto edildi.

'Kobani Van'dır, Van Kobani'dir
DAİŞ çetelerinin Kobanê’de sivillere karşı gerçekleştirdiği katliamlar Van’da düzenlenen yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto edildi.


Van’da DBP, HDP, DTK, MEYA-DER, GÖÇ-DER, TUYAD-DER, YÖDER, KJA, Barış Anneleri Meclisi, KESK, DİSK ve HDP-DBP Gençlik Meclisi öncülüğünde düzenlenen yürüyüş nedeniyle Feqiyê Teyran Parkı önünde toplanan kitle, “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP”, “Be Serok jiyan nabê” sloganları ve “Kobanê Wan’dır, Wan Kobanê’dir”, “IŞİD saldırıyor, Kobanê direniyor”, “Katil IŞİD”, “İşbirlikçi AKP” sloganları atarak Musa Anter Parkı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe HDP Van İl Eş Başkanları Derya Havya, Veysi Dilekçi, DBP Van İl Eş Başkanı Fadıl Barıştıran, İpekyolu İlçe Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav ve STK temsilcileri katıldı.

Kobanê’de yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklamasını yapan HDP Van İl Eş Başkanı M. Veysi Dilekçi, “Vahşi IŞİD çetelerinin Kobanê’de yaşayan sivil halka yönelik düzenlediği saldırılarda şu ana kadar yüzden fazla kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi de yaralandı. Günlerdir ‘IŞİD PYD’den daha tehlikeli’ diyerek propaganda yürüten AKP hükümeti ve o zihniyetin ürünü olan DAİŞ çeteleri çoluk, çocuk, yaşlı, kadın demeden sivillere saldırıyor. Başbakan Davutoğlu’nun iki yıl önce ‘Öfkeli topluluk’ diyerek destek verdiği IŞİD çetelerinin katliamlarına karşı Kürt halkı tarihin en büyük direnişlerinden birini sergiliyor. Kobanê’de, Girê Spi’de kahraman YPG savaşçılarına yenilen vahşi çeteler 25 Haziran’da sivil katliamı gerçekleştirerek Kürdistan coğrafyasını bir kez daha kana buladı” dedi.

‘AMED BOMBASINI KİM KOYDUYSA, KOBANÊ KATLİAMINI YAPAN DA ODUR’

Yaşanan katliam nedeniyle büyük bir acı yaşadıklarını kaydeden Dilekçi şöyle devam etti: “Rojava’da 3 yıldır bazı uluslararası güçlerin de desteğini alan barbar ve vahşi IŞİD çeteleri hiçbir insani değer tanımadan katliamlarını sürdürüyor. Sözde kendilerine Müslüman diyen bu barbarlar mübarek Ramazan ayında bile katliamlar gerçekleştiriyor. Bu saldırılar gösteriyor ki Kürt halkının Kobanê, Girê Spi ve 7 Haziran seçimlerinde elde ettiği zaferleri hazmedemeyen karanlık güçler Kürt halkının yaşam hakkına yönelik en vahşi katliamlarını uygulamaktan tereddüt etmiyor. 5 Haziran'da Amed mitinginde patlamayı kim gerçekleştirdiyse, Kobanê'deki saldırıları yapan da odur. Biz bunları çok iyi tanıyoruz. Ancak bedeli ne olursa olsun Kürt halkı tarihten beri boyun eğmedi ve eğmeyecek. Kürt halkı mutlaka özgürleşecektir. Bunu ne onlara TIR’larla silahlar gönderen AKP, ne de onun ürünü olan IŞİD çeteleri durdurabilir.”

Özellikle Girê Spi’de elde edilen zaferin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP hükümetinin yaptığı açıklamaların hemen ardından yaşanan bu katliamlar bir tesadüf olmadığını kaydeden Dilekçi, “Kürt halkının yaşadığı büyük acılara rağmen Rojava’da gösterdiği tarihi direnişi selamlıyor, yaşanan katliam nedeniyle halkımıza başsağlığı diliyoruz” dedi.

Dilekçi’nin konuşmasının ardından oturma eylemi yapan kitle daha sonra mumlar yakarak Kobanê katliamında yaşamını yitirenleri andı.

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2015, 01:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER