Kulis: Yeni kabine için kimlerin adı geçiyor?

Gazeteci İsmail Saymaz, edindiği kulis bilgilerine göre yeni bakanların listesini paylaştı. Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dışında kabinedeki tüm isimlerde değişiklik bekleniyor.

Kulis: Yeni kabine için kimlerin adı geçiyor?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından siyaset gündeminin başlıca konusu kurulacak yeni kabine oldu.

Gazeteci İsmail Saymaz, Sözcü TV'de yeni kabineye ilişkin edindiği kulis bilgilerini paylaştı. Erdoğan'ın görev süresinin bitmesinin ardından damadı Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ı cumhurbaşkanı adayı olarak hazırlamayı düşündüğünü öne süren Saymaz, "Erdoğan'ın kendisi ise AKP Genel Başkanı olarak kalacak" ifadelerini kullandı. Gazeteci Murat Yetkin de yeni kabineye ilişkin duyumlarını aktardı, Erdoğan'ın kabinesini yemin töreniyle birlikte 3 Haziran'da açıklayacağını yazdı. 

İsmail Saymaz, yeni kabine için konuşulan isimlere ilişkin şunları söyledi:

EKONOMİ: Erdoğan, küresel sermaye çevrelerinin kendisine bir beş yıl daha kredi açması beklentisiyle ekonomi yönetiminin başına Mehmet Şimşek'i düşünüyor. Şimşek görevi kabul etti. Ekonomiden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olabilir. Bu durumda Hazine ve Maliye Bakanlığı ikiye ayrılabilir. Bu bakanlıklardan birinin başına Cevdet Yılmaz gelebilir. Benim duyduğum kadarıyla Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile çalışmak istemiyor. Onun yerine de üç kamu bankasından birinin genel müdürünü getirebilir.

DIŞİŞLERİ BAKANI: Diğer bakanlıklarla ilgili iddialar da doğru. Dışişleri Bakanlığı'na Hakan Fidan ya da İbrahim Kalın'ın geleceği artık netleşmiş durumda. MİT Başkanlığı'na MİT başkan yardımcılarından biri düşünülüyor.

SAVUNMA BAKANI: Savunma Bakanlığı'na ya Hulusi Akar ya da Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in geçmesi bekleniyor. Ben Yaşar Güler diye biliyorum.

İÇİŞLERİ BAKANI: İçişleri Bakanlığı'na ise mevcut İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın ismi geçiyor. Devlet Bahçeli'nin Süleyman Soylu yerinde kalsın minvalinde bir itirazı olabilir. Soylu'nun yerinde kalmasını Bahçeli istiyor diye duydum. Eğer bu olmazsa Süleyman Soylu'ya cumhurbaşkanı başkanvekili gibi bir pozisyon olabilir.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI: Sanayi Bakanlığı'na Mehmet Fatih Kacır ismi geçiyor. Kaçır, Selçuk Bayraktar'ın ekibinden. Bayraktar şimdiden kabineye bir isim sokabilir.

ADALET BAKANI: Adalet Bakanlığı'na Ali İhsan Yavuz'un ismi geçiyor.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI: Mevcut bakanlardan sadece Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yerini koruyabilir.

SAĞLIK BAKANI: Sağlık Bakanlığı'na Naci Ünver düşünülüyor.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI: Cumhurbaşkanı yardımcılığına Binali Yıldırım gelebilir.

TİCARET BAKANI: Ticaret Bakanlığı Vedat Demiröz.

KABİNEDE MEHMET ŞİMŞEK MUAMMASI

Gazeteci Murat Yetkin'in Erdoğan'ın yeni kabinesine ilişkin paylaştığı kulis bilgileri ise şöyle: 

"Ekonominin hâli pür melâli nedeniyle dikkatler Mehmet Şimşek’in yeniden Erdoğan kabinesi üyesi olup olmayacağında.

Aslında 30 Mayıs’ta AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in söylediklerine bakılacak olursa Şimşek zaten 'içimizde'. Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak mı, bakan olarak mı dönüp dönmeyeceğine ise Erdoğan karar verecek. Kaldı ki 2018’de stratejik bir hatayla birleştirilen Hazine ve Maliye’nin yeniden ayrılıp ayrılmayacağına bağlı olarak yeni isimlendirmeler de mümkün. Önceki Bakanlardan Lütfü Elvan ve Cevdet Yılmaz’ın isimleri dolaşımda. Ekonomi alanında bir diğer undur da Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun görevde kalıp kalmayacağı, ya da bir ihtimal bakan olup olmayacağı.

Bunlar bilinen isimler. Erdoğan kabinesinde ekonomi alanında yeni isimlere yer verebilir. Bu konuda gözler Türkiye Varlık Fonuna çevrilebilir. Erdoğan’ın bir süredir TVF Başkan Vekili ve Borsa İstanbul Başkanı Erişah Arıcan ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu bakan yapmak istediği biliniyor.

Tabii Şimşek’in dönmesi Erdoğan’ın 'Ortodoks' ekonomi politikasına döneceği anlamına gelmiyor; iç ve dış piyasalarda birileri buna inanmaya hazır olsa da.

Erdoğan’ın ekonomi politikasının mimarisinde temele ilişkin değişiklik olacağı kuşkulu ama güvenlik ve dış politika mimarisi aynı kalacak gibi görünüyor.

Erdoğan’ın dış ve güvenlik politikaları mimarisi birkaç nirengi noktasından oluşuyor. Bunlar Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Millî Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Başkanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği.

Yeni Erdoğan kabinesi halen bu görevlerde bulunan bazı isimlerin yerinde kaldığı, bazılarının yer değiştirdiği ve bel bir, iki yeni ismin atanabileceği bir mimari üzerine kurulabilir. Son birkaç güne dek Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, milletvekili yemini etmeyerek yerlerinde kalabileceği konuşuluyordu. Hâlâ da konuşuluyor. Ancak Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in Akar’ın yerini alması, İçişleri Bakanı olarak da MGK Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın isimleri de geçmeye başladı.

Erdoğan Mevlüt Çavuşoğlu’ndan vaz geçerse Dışişleri Bakanlığı için çok konuşulan isimler arasında MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politikalar Başkanı İbrahim Kalın bulunuyor.

Dışişleri için iki sürpriz isim daha söz konusu olabilir. Birisi Dışişleri kökenli, önceki AB İşleri Bakanlarından Volkan Bozkır, diğeri de SETA Başkanı Burhanettin Duran.

Cumhurbaşkanı Yardımcısından söz ettik… Fuat Oktay önce Başbakanlık Müsteşarı sonra CB Yardımcısı olanak yıllardır Erdoğan’ın devlet işleyişinde sağ kolu oldu. Şimdi TBMM Başkanlığına aday. TBMM Başkanı aslında Erdoğan’ın iç kabinesi saydığı makamlardan. TBMM Başkanı Mustafa Şentop yıllardır Erdoğan’a en yakın çalışan isimlerden oldu. Kendi gönlünde Adalet Bakanlığının yattığı biliniyor ama CB Yardımcılığına en yakın aday.

Dediğim gibi bu isimler birbirlerinin yerine de atanabilir: Örneğin Fidan Dışişleri’ne giderse, Kalın MİT’in başına atanabilir, yerine Duran gelebilir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yerinde kalma ihtimali bulunuyor. Kurum, Kahramanmaraş depremi sonrası Erdoğan’ın güvendiği isimlerden oldu; Kanal İstanbul dahil, İstanbul’un yeniden yapılandırılmasını ona emanet edebilir.

Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de yeni Erdoğan kabinesi içindeki sürpriz isimlerden olabilir.
Ama tekrarlıyorum, Erdoğan muhtemelen kararını 2 Haziran’da TBMM’deki yemin töreni günü verip, 3 Haziran’da Cumhurbaşkanlığı yemin töreniyle birlikte açıklayacak. Erdoğan kabinesi oluşumuna bu kadar önem veriyorsanız birkaç gün daha sabredin derim."

REUTERS'A KONUŞAN YETKİLİ: MEHMET ŞİMŞEK CUHMURBAŞKANI YARDIMCISI OLURSA... 

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesine ilişkin netleştiği belirtilen isimleri yazdı. Üst düzey dört hükümet yetkilisine dayandırılan haberde, daha önce maliye bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek‘in kabinedeki görevinin kesinleştiği ileri sürüldü.

Şimşek'in ya maliye bakanı ya da ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak kabineye dahil olacağı belirtildi. Şimşek'in yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da kabinede yer almasına 'kesin gözüyle bakıldığı' iddia edildi.

Reuters'a konuşan üst düzey bir isim, Erdoğan ile Şimşek'in bir araya geldiğini ve görüşmenin olumlu geçtiğini aktardı. Söz konusu isim, Şimşek'in cumhurbaşkanı yardımcılığına seçilmesi durumunda eski bakan Cevdet Yılmaz'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstlenebileceğini söyledi.

Yetkililer, kabine atamalarının ardından dikkatlerin Merkez Bankası'na kayacağını söyledi. Reuters'a konuşan AK Partili bir isim, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun görevden alınmasının 'sürpriz olmayacağını' dile getirdi. Cumhurbaşkanlığından bir isim ise, "Şimşek kabinede yer alacak. Son sözü elbette cumhurbaşkanı söyleyecek ama Şimşek'i istediği çok net" dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER