Kürdistan'dan Türkiye sınırı için yeni öneri

Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin sınırları üzerine yaşanan gerilim konusunda Erbil'den yeni öneri geldi. Sınır kontrolünü tamamen devretmeyi reddeden Kürdistan Bölgesel Yönetimi, peşmerge ile Irak ordusunun ortak denetim kurmasını önerdi.

Kürdistan'dan Türkiye sınırı için yeni öneri
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye sınırında Irak ordusu ile peşmergenin ortak kontrol kurmasını önerdi. IKBY hükümetinin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun sınıra gözlemci göndermesi de önerildi.


‘İYİ NİYET VE GÜVEN İNŞASI’ VURGUSU

Reuters’ın duyurduğu açıklamada, böyle bir gelişmenin ‘Irak anayasası çerçevesinde bir anlaşmaya varılana dek sınırlı ve geçici bir düzenleme getirecek türden bir iyi niyet ve güven inşası adımı’olacağı belirtildi.

Öneri, taraflar arasındaki sınır geriliminin dün gece tırmanmasının ardından geldi. Irak ordusu dün gece, Kürt yetkilileri Türkiye, İran ve Suriye sınırında kontrolü devretmeyi geciktirmekle suçlayıp yeni askeri saldırı tehdidinde bulundu. Kürt yetkililer ise salı günü sınırda merkezi yönetimin de denetimine izin verileceğini ancak tüm kontrolün devredilmeyeceğini açıklamıştı. 

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2017, 21:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER