'Kürtler Suriye krizinde çözümün merkezi haline geldi'

Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) Eşbaşkanı ve Demokratik Suriye Projesi Kürt inisiyatifinde yer alan Abdulselam Ehmed, Rojava'da hayat bulan üçüncü çizginin Suriye krizinde inisiyatif almaya başladığını ve Kürtlerin çözümün merkezi haline geldiğini söyledi.

'Kürtler Suriye krizinde çözümün merkezi haline geldi'
Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) Eşbaşkanı ve Demokratik Suriye Projesi Kürt inisiyatifinde yer alan Abdulselam Ehmed, Rojava'da hayat bulan üçüncü çizginin Suriye krizinde inisiyatif almaya başladığını ve Kürtlerin çözümün merkezi haline geldiğini söyledi.


MGRK Eşbaşkanı ve Demokratik Suriye Projesi Kürt inisiyatifinde yer alan Abdulselam Ehmed ile oluşturulan bu inisiyatifin amacı, şimdiye kadar yaptığı görüşmeler ve bundan sonra kimlerle görüşeceklerini konuştuk. 

Suriye Demokratik Partisi,  Suriye Sol Partisi, Demokratik Birlik Partisi, Sol Demokratik Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Liberal Birlik Partisi, Kürdistan Yeşiller Partisi, Kürdistan Demokratik Partisi, Suriye Kürtleri Barış ve Demokrasi Partisi'nin yer aldığı Suriye’yi Demokratikleştirme Girişimi Projesi, 8 Mayıs günü Qamişlo'da ilan edilmişti.

TEMEL HEDEF SURİYE'NİN DEMOKRATİKLEŞMESİ

Ehmed, Suriye için öngördükleri çözümün tüm halkların özgür ve ortak yaşamı olduğunu belirtirken, bunun için Suriye’yi demokratikleştirme projesini Kürt inisiyatifi olarak başlattıklarını kaydetti.

Ehmed, şöyle dedi: “Biz Kürtler Suriye’de yaşanan sorun ve çatışmaların artık hiçbir tarafa kazandırmayacağı düşüncesindeyiz. Bunun için Kürtler olarak Suriye’deki çatışmaların bitmesi ve demokratik bir Suriye için yeni bir proje oluşturduk. Bu projenin temel bir amacı Suriye bütünlüğü için tüm halkların, inançların ve kültürlerin kendilerini özgürce ifade ettikleri bir sistem oluşturmaktır. Tabi Kürtlerin bu projeye öncülük etmesi de önemli ki, Kürtler şimdiye kadar Suriye krizinde taraf olmadı ve barışçıl bir yol çizdi. Bu da Kürtlerin demokratik Suriye de öncü rol üstlenmesini getiriyor. Kürtler şuan bu rolü üstlenmiş durumdalar ve nasıl ki Rojava için Demokratik Özerklikle bir çıkış yaptıysak, demokratik Suriye için de çıkış yapacağız.”

SURİYE SAVAŞI KARANLIK DEHLİZLERE GİRMİŞ DURUMDA

Suriye’nin karanlık dehlizler içinde olduğunu ve bunun herkes için tehlikeler oluşturduğunu söyleyen Ehmed,  “Suriye rejimi de ve ona karşı savaşan Koalisyonda artık bu durumu anlamalı ki, Suriye savaşı artık karanlık bir dehlize girmiş ve sonu görünmemektedir. Her iki tarafta içine girdikleri çatışmada başarılı olamıyor ve artık çözüme bir şans tanımalılar. Demokratik Suriye muhalif güçleri bir araya gelmeli ve kendi çözümlerini yaratmalılar. Artık radikal ve İslam'ı kullanan bir güç Suriye sahasına girmiş ve bu herkes için tehlike arz etmektedir. Bu güç şuan Suriye’de en az rejim kadar kanın akmasına neden olmaktadır. Suriye demokratik güçleri bir araya gelip ortak bir politika içine girmese bu her gün biraz daha kan akacaktır" diye konuştu.

ÖLÜM SİYASETİNİ DURDURMALIYIZ

MGRK Eşbaşkanı Abdulselam Ehmed, Suriye’de var olan ölüm siyasetini durdurmak ve bir damla da olsa demokratik Suriye için katkı sunmak istediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Şu an Suriye’de katliamlar yaşanmakta, biz Kürtler olarak bu katliamları durdurmak ve bir damla da olsa demokratik Suriye için çözüme katkı sunmak istiyoruz. Suriye rejimi artık böyle devam edemez noktaya gelmiş durumda. Uluslar arası güçler çözüm için iki defa denemeler yaptılar, siyasi bir ağırlık oluşturamadılar. Suriye Koalisyonu ise tamamen parçalanmış durumdadır. Çözümün böyle kolay olmadığını biliyoruz, ama sorunu böyle bırakmak ise daha fazla derinleşmesine neden olacağını biliyoruz. Bu şuan tartışma aşamasında olan bir projedir ve bunun için görüşmemiz sürüyor.”

ROJAVA ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ VAHASIDIR

 “Şuan Rojava bir özgürlük ve demokrasi vahasıdır Suriye açısından" diyen Ehmed, şunları ekledi: "Herkesin gözü de Rojava’nın üzerindedir. Bunun için Rojava Suriye çözümün merkezi olmaya aday bir konumdadır. Ve attığımız adımlarda şimdiye olumlu bir yaklaşım var. Özerklik çalışmamız ve bunun sonuçlar bu noktada güven veren adımlar oldu. Artık bir çok güç Suriye bütünlüğü içinde çözüm için çabaladığımızı görüyor.”

ARAP KARDEŞLERİMİZDE ÖNYARGILAR AŞILIYOR

Bu proje için herkesten destek beklediklerini ve Arap halkının Kürtlere karşı önyargıların bu projeyle aşmaya başladığını belirten Abdulselam Ehmed, şöyle konuştu:  “Tabi bölge güçleri ve uluslar arası güçlerin projeye destek vermesi önemli ve başarısına katkı sunacaktır. Biz Kürtlerin artık Suriye’de demokratik muhalefeti örgütleyecek hem düşünce hem siyasi güce sahip olduğunu düşünüyoruz. Kürtlerin demokratik ve çoğulcu Suriye dışında gizli bir ajandası yok ve bu artık birçok güç tarafından, özellikle Arap kardeşlerimiz tarafından görülmeye başlandı. Hem ABD hem de Rusya çıkarları gereği taraf tutmaktadırlar. Bu projemiz bu güçlerin de çıkarınadır. Ki bu güçler, baştan beri siyasi çözümü dilendiriyorlardı. Bu açıdan artık Kürtler kendi bölgelerinde demokratik çözüm merkezi olmaya başladı ve Kürtler artık Suriye’de demokratik çözüm öncüsüdür. Artık bu durumu herkes görüyor ve bu güçlerde görmeye başladı.”

BU PROJE İLE AKAN KANA HAYIR DİYORUZ

Projelerinin temel amacının akanın biran önce durması ve Suriye’nin demokratikleşmesi için girişimlerin başlatılması oluğunu söyleyen Ehmed “Bu projeyle Artık Suriye’de akan kana hayır diyoruz. Aynı zamanda Suriye içinde ve dışındaki tüm demokratlara bir çağrıdır. Bu çağrımızda ortak bir noktada buluşmak ve yeni bir toplumsal sözleşme oluşturmak için bir araya geleme çağrısıdır. Bu projemiz bütün Suriye halkları içindir ve biz bunun için çabalıyoruz" diye belirtti.

DEMOKRATİK SURİYE MUHALEFETİYLE GÖRÜŞMELERİMİZ OLACAK

Ehmed devamla şöyle konuştu: “Şimdiye kadar ENKS, Suryanî halkının temsilcileri ve Arap halkı adına Heyet Tensik ile görüşmelerimiz oldu. Onlarda Suriye’de sorunların siyasi olarak çözülmesini istediklerini ve çatışmalı ortamın sona ermesi ve demokratik Suriye için çalışmaların en kısa zamanda başlaması gerektiği dile getirdiler. Avrupa’ya çıkan arkadaşlarımız bu çerçeve de görüşmeler yapacaklar ve projemizi uluslar arası alanda tanıtacaklalar.  Bunun için tekrardan Suriye için de ve dışında tüm demokratik kesimleri ortak bir masa etrafında demokratik bir Suriye için toplanmaya davet ediyoruz. Şimdiye kadar Suriye Koalisyonuyla resmi bir görüşmemiz olmadı. Ama bu konuda hazırlıklarımız ve Türkiye’de Suriye Koalisyonuyla görüşmeler yapmayı hedefliyoruz. Son zamanlar Arap muhalefetiyle Kürtler arasında da var olan yargılar kırılıyor.”

SEÇİM GİRİŞİMİ KRİZİN DERİNLİĞİNİ GÖSTERİYOR

MGRK Eşbaşkanı ve Demokratik Suriye projesi Kürt inisiyatifinde yer alan Abdulselam Ehmed Suriye rejiminin seçim girişimin kabul edilir olmadığını söyle şöyle dedi:  “Suriye rejiminin seçim yapma girişimi Suriye krizinin ne kadar derinleştiğinin bir göstergesidir. Bu seçimler gidiş girişimi şiddeti artırmaktan başka bir işe yaramamakta ve daha fazla kan akmasına yol açmaktadır. Suriye halkının yarısına yakının göç etmek zorunda kaldığı bir şehrinin harabeye dönüştüğü bir dönemde böyle bir seçim girişimini kabul etmiyoruz. Rejim de artık şunu net bir şekilde anlamlı ki çözüm demokratik çözümdedir.”

SURİYE HALKININ KANINDA ELİ OLMAYAN HERKESLE GÖRÜŞEBİLİRİZ

Ehmed şöyle noktaladı: “Suriye halkının kanında eli olmayan herkesle Demokratik Suriye projesi çerçevesinde görüşebiliriz. Rejim içinde demokrat olan kesimler ve bu projeye inan kesimlerle görüşmeler yapabiliriz. Bizim derdimiz bu çıkmazdan çıkmaktır, bunun için demokrasiye inan herkesle görüşebiliriz.” / anf

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2014, 15:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER