Meclis Basımevi Kürtçe yılbaşı kartı basılmasını reddetti

HDP’nin Kürtçe yılbaşı kartı basılması talebi Meclis Basımevi tarafından reddedilmesi hakkında Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e soru önergesi verildi.

Meclis Basımevi Kürtçe yılbaşı kartı basılmasını reddetti

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın Kürtçe yılbaşı kartları için Meclis basımevine yaptığı başvuru, “Kürtçe’nin dünyada kabul gören 200 ulusal dil arasında bulunmadığı” gerekçesiyle kabul edilmedi.

Sarıyıldız, yasağın ardından Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Sarıyıldız önergesinde Türkiye’de çok kültürlü ve çok dilli bir yapı olmasına rağmen sadece Türkçenin devlet faaliyeti ve hizmetlerinde tek başına kullanılmasının, antidemokratik bir uygulama olduğunu belirtti.

“28 Aralık 2014 tarihinde yılbaşı kartlarının Kürtçe olarak basılması için Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı’na yaptığımız başvuru reddedilmiştir. Reddetme gerekçesini ilk başta telefon aracılığı ile danışmanıma ileten Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı, ‘Kürtçenin ulusal bir dil olmaması ve dünyada kabul gören 200 ulusal dil arasında olmayışı nedeni ile yılbaşı kartlarını Kürtçe olarak basamayız’ diye bildirmiştir. Daha sonra yazılı olarak, ‘Teamül gereği baskınızı gerçekleştiremiyoruz’ şeklinde bir yanıt verilmiştir. Kürtçe dilinde basımı engelleyen Meclis, bu yasakçı uygulama ile Kürt halkının varoluşsal ve demokratik haklarından birini hiçe saymıştır.”

‘Kürtçe Meclis Başkanlığına göre ulusal bir dil değil midir?’

Sarıyıldız, Meclis Başkanı Çiçek’e şu soruları sordu:

* Meclis Basımevi teamül gereği sadece ulusal dillerde basım ve yayın yaptığını belirtmektedir. Bu teamüle göre TBMM Türkiye’nin toplumsal açıdan çok dilliliğini görmezden gelmekte ve Türkiye’de Türkçe dışındaki, Kürtçe başta olmak üzere  Gürcüce, Hemşince, Lazca, Pontusça, Süryanice, Abazaca, Acemce, Mıhallemice, Pomakça gibi dilleri yok saymaktadır. Meclis başkanlığı olarak bu toprakların kadim halklarının dillerini,  teamülen daha ne kadar görmezden gelmeyi ve yasaklamayı düşünmektesiniz?

* Türkiye’nin toplumsal çok dilliliğini ve dilsel zenginliğinin korunması ve geliştirilmesi ile ilgili temel politika ve yaklaşımınız nedir?

* Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki basım faaliyetlerinde hangi diller kullanılmaktadır? Bu kriter nasıl belirlenmektedir?

* Dünyada yaklaşık 40 milyon Kürdün kullandığı ve Irak Anayasası’nın ikinci resmi dillerinden biri olan Kürtçe Meclis Başkanlığına göre ulusal bir dil değil midir?

* Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı’nın Kürtçe’nin ulusal bir dil olmaması ve dünyada kabul gören 200 ulusal dil arasında olmayışını gerekçe göstererek, yılbaşı kartlarını Kürtçe olarak basmama talimatı bilginiz dahilinde mi verilmiştir?

* Yüzyıllardır aynı topraklarda yaşadığınızı iddia ettiğiniz Kürtlerin en temel insani hakkı olan anadilinde kendisini ifade etmesinin engellenmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

* Halkın vekilinin kendi anadilinde seçmenlerine ulaşmasını engelleyen Meclis Başkanlığınızın bu ayıbın ortadan kaldırılması için herhangi girişimi ya da çalışması var mıdır?

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2015, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER