Mehmet Sert: 'Sessiz kalmak ölümleri meşrulaştırmaktır'

Hakkari’nin Şemdinli İlçesinde DBP öncülüğünde Yüksekova, Nusaybin, Şırnak, Cizre ve Sur başta olmak üzere birçok ilçede yaşanan sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların son bulması basın açıklamasıyla kınandı.

Mehmet Sert: 'Sessiz kalmak ölümleri meşrulaştırmaktır'
Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Şemdinli ilçesinde Demokratik Bölgeler Partisi öncülüğünde 14 STK temsilcisi ortak basın açıklaması yaparak; Yüksekova, Nusaybin, Şırnak, Cizre ve Sur başta olmak üzere birçok ilçede yaşanan sokağa çıkma yasağı, çatışmaların durması ve çözüm sürecinin bir an evvel başlatılması çağrısında bulundu.

HDP eski ilçe binası önünde bir araya gelen kitle burada basın açıklamasına katıldı. Kitle adına açıklamayı DBP Şemdinli İlçe Eş Başkanı Mehmet Sert yaptı.

DBP Şemdinli İlçe Eş Başkanı Mehmet Sert açıklamasında; “Acımızın ve öfkemizin nedenlerinden biri aslında çözüme çok yakın olduğumuz bir süreçte İktidar ve Başkanlık sevdası için bu çatışmalı sürecin başlatılmasıdır. Bu ülke halklarına yapılan en büyük zülüm aslında bu hırs uğruna insanlık değerlerini, çözüm süreci gibi rafa, buzdolabına, buzluğa koyan tekçi ve otoriter bakış açısıdır” dedi.

Sert açıklamasının devamında; “Cizre’de Silopi’de Sur’da ve başka bir çok ilçede sözde halkın huzuru adına yürütülen sokağa çıkma yasakları ve operasyonlarda uygulanan katliamlara mı? İşlenen insanlık suçlarına mı? Patlamalarda ölen masum insanlara mı? Tankla üzerinden geçilen, panzerlerin arkasına bağlanan cenazelere mi? İşte alışmamız istenen bu tablo sürekli doksanlı yıllara dönmeyeceğiz diyen anlayışın yarattığı tablodur. Bu tablo sürdürülebilir bir tablo değildir. Halklarımızın menfaatine ülkemizin yaşanılabilir geleceğine bir katkısı olmayacaktır. Kürt halkının  Anayasal güvence ve Statü talebiyle sürdürdüğü mücadelesine inkar ve imha mantığıyla cevap verilmesi üzerine başlayan çatışmaların yoğunlaştığı Cizre Sur Silopi ilçelerinde ortaya çıkan tablo ülkenin hafızasına kara lekeler olarak yer alacaktır” dedi.

Bir bütün olarak tüm toplum kesimleri bu kötü gidişe karşı durmalı ve ses vermelidir diyen DBP İlçe Eşbaşkanı Mehmet Sert; “bu anlamda Yüksekova’da çatışmaların önüne geçmek için siyasi parti, sivil toplum kuruluşlarının başlattığı girişim bu anlamda önemli bir  girişimdir, desteklenmeli ve çözüm konusunda muhatap kabul edilmelidir. Biz Şemdinli halkı ve ilçedeki siyasi parti sivil toplum kuruluşları olarak bu girişimi destekliyoruz. Şuan birçok ilçede devam eden sokağa çıkma yasaklarının daha da yayılma ihtimali olduğunu biliyoruz. Sessiz kalmak bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür. Yüksekova’da başlatılan girişimin daha da büyütülerek tüm çatışmaların biran önce sonlandırılmasının zemini oluşturulmalıdır. Bu konuda herkes tüm kesimler sorumluluk almalı ülke sorunlarının çözümü için başta Hükümet olmak üzere herkese çağrı yapıyoruz. Çözüm sürecine geri dönülmelidir. Savaş ve çatışma dışında başka seçeneklerin olduğunu üç yıl süren çözüm sürecinde gördük. Bu anlamda alternatifsiz değiliz. İnanıyoruz ki bu çığlık tüm ezilen halklarımızın çığlığıdır.Ülkemizin En büyük sivil toplum kuruluşları, Barolar, Aydınlar, Akademisyenler herkese çağrı yapıyoruz. Sessiz kalmak ölümleri meşrulaştırmaktır. Harekete geçme ve inisiyatif geliştirme zamandır. Yoksa çok geç olabilir” dedi.

Basın açıklasının ardından konuşan Yüksekovalı bir anne; Yüksekova’da yaşananlara sessiz kalmaması çağrında buludu.

Yapılan basın açıklamasının ardından kitle sessizce dağıldı.


IMG_1566

IMG_1576

IMG_1580

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2016, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER