Metropoll'ün 'başkanlık' anketi: Yüzde 53.1 'Hayır' diyor

Kamuoyu araştırma şirketi Metropoll’ün Yönetim Kurulu Başkanı Özer Sencar, “başkanlık sistemi” ile ilgili yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı, “Kararsızların dağılımı yapıldığında Türkiye yüzde 53.1 ile ‘Başkanlığa Hayır’ diyor” dedi.

Metropoll'ün 'başkanlık' anketi: Yüzde 53.1 'Hayır' diyor

Metropoll Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Özer Sencar, “başkanlık sistemi” ile ilgili yaptıkları kamuoyu araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Sonuçları, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) düzenlediği ‘Çarşamba Toplantısı’da paylaşan Sancar, “başkanlık sistemi” için yapılacak bir referanduma seçmen katılım oranının yaklaşık yüzde 87 olacağını söyledi ve şu bilgileri aktardı:

Özer Sencar
Özer Sencar

Yüzde 53.1 ‘Başkanlığa Hayır’ diyor

“Bu Pazar referandum yapılsa, ‘Evet oyu veririm’ diyenlerin oranı yüzde 41.9 görünüyor. ‘Hayır’ diyenlerse yüzde 47.5 görünüyor. ‘Fikrim/Cevabım Yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 10.5 bandında. Kararsızların dağılımı yapıldığında Türkiye yüzde 53.1 ile ‘Başkanlığa Hayır’ diyor.”

Başkanlık sistemine desteğin en önemli nedeninin yüzde 45.8 gibi büyük bir oranla “Erdoğan sevgisi” olduğunu belirten Sencar, desteklemeyenlerin yüzde 51.7’sinin ise “Diktatörlüğe yol açacağını düşündüğüm için desteklemiyorum” dediğini aktardı. Sencar, yüzde 12’lik bir kesimin de, “Erdoğan’ın Başkan olmasını istemediğim için desteklemiyorum” seçeneğini işaretlediğini söyledi.

En büyük destek MHP’den

Partilerin seçmen tabanı incelendiğinde, “başkanlık sistemi”ne en büyük desteğin yüzde 12.8 ile MHP tabanında olduğunu da belirten Sencar, “CHP seçmeninin yüzde 6.7’si, HDP seçmeninin ise yüzde 3.2’si başkanlık sistemine destek veriyor. İlginçtir AKP seçmeni arasında yüzde 9.9’luk bir kısımsa ‘başkanlığa hayır’ diyor” diye konuştu.

‘Bu Pazar seçim olsa’

Sencar ayrıca, “Bu pazar seçim olsa” sorusunun yanıtını aradıklarını da belirterek, “AKP’ye destek yüzde 49.9 seviyesinde görünüyor. CHP’nin oy oranı yüzde 24.1, MHP yüzde 13.8, HDP ise yüzde 11 bandında” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2016, 14:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER