Mürşitpınar'da bekletilen cenaze sayısı 20'ye yükseldi

İnsanlık düşmanı DAİŞ çetelerine karşı Kobanê’de savaşırken yaşamını yitiren ve Urfa Suruç Mürşitpınar sınır kapısından Türkiye’ye geçirilmeleri hükümet tarafından engellenen YPG/YPJ cenazelerinin sayısı 20’ye yükseldi.

Mürşitpınar'da bekletilen cenaze sayısı 20'ye yükseldi
 İnsanlık düşmanı DAİŞ çetelerine karşı Kobanê’de savaşırken yaşamını yitiren ve Urfa Suruç Mürşitpınar sınır kapısından Türkiye’ye geçirilmeleri hükümet tarafından engellenen YPG/YPJ cenazelerinin sayısı 20’ye yükseldi. Konu hakkında ANF’ye bilgi veren HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Ferhat Encü, sınırda bekletilen YPG/ YPJ savaşçılarına ait cenaze sayısının 9 Ağustos’tan itibaren 20’ye yükseldiğine dikkat çekerek, acilen cenazelerin ailelerine teslim edilmesi çağrısı yaptı. Cenazeleri almak için 8 gündür sınır kapısında ailelerle birlikte nöbet tutan Ayhan, AKP’nin cenazeleri bir şantaj aracına dönüştürmeye çalıştığına işaret ederken, Encü dünyada hiçbir yeri olmayan bu insanlık dışı uygulamayı uluslararası platforma taşıyacaklarını aktardı.

BAŞBAKAN TALİMATI

Cenazelerin iade edilmesi için 8 gündür sınırda ailelerle birlikte nöbet tutan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, geçici hükümetin göz göre göre insanlık suçu işlediğini vurguladı. 9 Ağustos’tan beri sınırda bekletilen cenazelerin sayısının 20’ye yükseldiğine dikkat çeken Ayhan, cenazelerin Türkiye tarafına geçirilmesi konusunda defalarca yetkilerle görüştüklerini, ancak başbakanın bu yönde talimatı olduğu belirtilerek cenazelerin geçişlerine izin verilemeyeceğinin söylendiğini aktardı. Ailelerin dün tekrar kaymakamla görüştüğüne, ancak aynı gerekçeyle taleplerinin reddedildiğine dikkat çeken Ayhan, cenazeleri alana kadar sınırda bekleyeceklerini vurguladı. “Bu keyfi ve siyasi bir uygulamadır. Tamamen hukuk dışıdır” diyen Ayhan, bu insanlık dışı uygulamanın geçici hükümetin vicdansızlığını da gözler önüne serdiğini söyledi.

‘BU ŞANTAJA GEÇİT VERMEYECEĞİZ’

Hükümet medyası tarafından, son cenazelerin ardından bir daha cenazelerin gelmemesi konusunda HDP’nin AKP ile anlaştığı yönünde yapılan kara propagandaya da cevap veren Ayhan, böyle bir anlaşmanın söz konusu olmadığını ve olamayacağını, HDP milletvekillerinin Mürşitpınar sınır kapısında bekletilen cenazelerin Türkiye’ye alınması için hükümet yetkilileriyle yoğun bir görüşme trafiği içerisinde olduğunu ifade etti. Geçici hükümetin göz göre göre insanlık suçu işlediğini vurgulayan Ayhan, cenazelerin bekletilmesinin ne iç hukukta ne de uluslararası hukukta yeri olmadığını kaydetti. Çözüm süreci sekteye uğrayınca AKP’nin böyle bir konsepti devreye soktuğunu belirten Ayhan, şantaja başvuran geçici hükümetin aileler üzerine psikolojik baskı yaratarak siyaseti rehin almaya çalıştığına işaret etti. Ayhan, bu şantaja boyun eğmeyeceklerini ve ne olursa olsun cenazeleri almadan sınır kapısını terk etmeyeceklerini vurguladı.

BU İNSANLIK ADINA BÜYÜK BİR UTANÇ

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise AKP’nin açıkça insanlık suçu işlediğini belirtti. Daha önce de Habur Sınır Kapısındaki cenazelerin 13 gün boyunca keyfi bir biçimde bekletildiğini hatırlatan Encü, “Cenazelerin ailelerine verilmemesi, topraklarında defnedilmesinin engellenmesi ne hukukidir, ne vicdanidir, hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir” dedi. Bu kararların bizzat Bakanlar Kurulu’nda, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla alındığına dikkat çeken Encü, ortada yazılı bir belge de olmadığı için itiraz edilemediğini belirtti. Ancak ikili diyaloglarla bu durumun açılmaya çalışıldığını dile getiren Encü, bu diyaloglara da hükümetin kapalı olduğunu söyledi. “Bu ülkenin yurttaşı olan insanların kendi topraklarında, köylerinde, şehirlerinde defnedilmemesi sözün bittiği yerdir” diyen Encü, bunun insanlık adına büyük bir utanç olduğunu vurguladı. Dünyada cenazelerin yasaklanmasına dönük hiçbir yasa olmadığını da hatırlatan Encü, yaşamını yitiren yabancı savaşçıların cenazeleri ailelerine teslim edilirken, Kürt gençlerine yönelik bu uygulamanın düşmanca bir tutum olduğunu kaydetti. Bu faşizan tutumu devletin 30 yıldır sürdürdüğü kirli savaşın bir parçası olarak nitelendiren Encü, cenazeleri alana kadar direneceklerini ve bu insanlık dışı uygulamayı uluslararası platforma taşıyacaklarını vurguladı.  / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2015, 18:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER