Ocak Sonundan İtibaren Kış Bastıracak

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse "Bu sözü ben söylemedim. Ocak sonunda kış tamamen başlayacak, mart sonuna kadar sürecek" dedi.

Ocak Sonundan İtibaren Kış Bastıracak
 Son 20 yılın en soğuk kışı geliyor başlıkları geçtiğimiz günlerde yazılı ve görsel basında yer aldı. 23 Ocak'tan itibaren yeni bir soğuk hava dalgası ve Kar yağışının da geleceği vurgulandı. Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse'ye atfedilen sözler özellikle internette yayıldı. Vatandaşlar soğuk kış günlerini beklemeye başladı.

"SÖZLERİM ÇARPITILDI"

Ancak Ahmet Köse, son 20 yılın en soğuk kışının yaşanacağına dair sözlerin kendisine ait olmadığını belirterek açıklamalarının dikkat çekmek amaçlı değiştirildiğini söyledi ve şunları ifade etti: "23 yıl aradan sonra İstanbul'da da yılbaşında Kar yağışı görüldü' dedim. Hatta 'Datça ve Hatay'da bile Kar görülüyor' dedim. Ayrıca esas kışın yeni başladığını, zaten İstanbul'da da kışın ocak sonundan itibaren mart ayına kadar etkili olduğunu ifade ettim. 'Son 20 yılın en soğuk kışı' diye bir ifade kullanmadığımı söyleyerek bunu düzelttirdim ama yanlış olan yayıldı."

KIŞ NE ZAMAN BASTIRACAK?

Köse, ocak ayının sonundan itibaren havaların tekrar soğuyacağını ifade ederek, "Kış tamamen başlayacak, mart sonuna kadar devam edecek. Bu zaten olması gereken normal bir durum. Geçtiğimiz senelerden farkı eskisi gibi bol yağışlı bir kış olması" dedi.

"CİDDİ KAYNAKTAN RAPOR ALAMADIK"

Basında çıkan bu tür yanlış bilgilerin spekülasyona neden olduğunu ifade edenMeteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan da, meyve-sebze, Enerji ve hatta araba lastiği sektörü gibi alanlarda bu tip haberlerden sonra fiyatlarda ciddi artışlar olduğuna dikkat çekti. Önümüzdeki günlerde normal kış koşullarının gerçekleşeceğini belirten Yağan, "50 gün sürecek en soğuk kış ile ilgili hiçbir ciddi kaynaktan bir rapor ya da bilgiye rastlamadık" dedi.

"20 GÜN BİLE SOĞUK YOK"

Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen de "Bırakın 20 yılı, son 20 günün soğuğu bile olmaz. Ayın 30'undan önce de İstanbul'da Kar olmaz. Anadolu'da ise Kar zaten her zaman olduğu gibi yağar'' dedi. Orhan Şen, bu hafta içinde yoğun sis yaşanacağını kaydetti. Meteoroloji yetkilileri, gelecek hafta sıcaklıkların mevsim normallerine döneceğini açıkladı. (Kaynak: Habertürk)

YURT GENELİNDE HAVA DURUMU

Yapılan son değerlendirmelere göre; Sabah saatlerinde Çanakkale'nin güney, Balıkesir'in batı kıyı ilçelerinin, öğle saatlerinde Kırklareli ve Edirne çevrelerinin hafif yağmur ve sağanak yağışlı, diğer yerlerin parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığının kuzey, iç ve doğu kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgar, genellikle güney, Güneydoğu kesimler ile zamanla Akdenizkıyılarında kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Kıyı Ege ile Çanakkaleçevrelerinde yer yer kuvvetli olarak (30-60 km/s) esmesi bekleniyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

ANKARA: Parçalı bulutlu, Sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sisli 8

İSTANBUL: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu 13

İZMİR: Parçalı ve çok bulutlu 16

ADANA: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu 17

ANTALYA: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı yer yer çok bulutlu 16

SAMSUN: Parçalı bulutlu 15

TRABZON: Parçalı bulutlu 13

ERZURUM: Parçalı bulutlu, Sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sisli -3

DİYARBAKIR: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu, Sabah ve gece saatlerinde yer yer pus ve sisli 10

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2015, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER