Öcalan: Kobani herkes için direniyor

PKK lideri Abdullah Öcalan, DAİŞ çetelerinin saldırılarına karşı her yerde direnişin yükseltilmesini istedi. Öcalan, “Kobanê’deki süreç her kesim içindir. Kürt halkı orda bir şemsiyedir. Kimsenin hakkı yoktur Kobanê'yi yalnız bırakmaya” dedi.

Öcalan: Kobani herkes için direniyor
PKK lideri Abdullah Öcalan, DAİŞ çetelerinin saldırılarına karşı her yerde direnişin yükseltilmesini istedi. Öcalan, “Kobanê’deki süreç her kesim içindir. Kürt halkı orda bir şemsiyedir. Kimsenin hakkı yoktur Kobanê'yi yalnız bırakmaya” dedi. Öcalan, "JİTEM süreci bozmak için devreye girmiş durumda" uyarısında da bulundu. 
Geçtiğimiz gün İmralı F tipi yüksek güvenlikli cezaevine giderek PKK lideri Abdullah Öcalan ile aile görüşü gerçekleştiren kardeş Mehmet Öcalan, görüşmenin ayrıntılarını DİHA'ya anlattı.

Yaklaşık 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdiklerini, Öcalan'ın sağlık durumunun her zamankinden daha iyi olduğunu aktaran Öcalan, Öcalan'ın 3 konu üzerinde değerlendirme yaptığını ifade etti.
Görüşmeye ilk başladıklarında kardeşi Keser'in vefat haberinin iletildiği Öcalan şunları söyledi:
“Havva 20 - 30 yıldır bizlere, arkadaşlarımıza yardımcı oldu. Arkadaşlarımız gelip evinde kalıyorlardı. Gücü oranında bize yardımcı olmaya çalıştı. Yapılanları unutmamak lazım dedi. Az da olsa bize verdiği desteği yardımı unutmamak lazım.
Köyde olsaydı, göçmen olmasaydı, köyden kendi topraklarından çıkmasaydı belki daha uzun ömürlü olabilirdi. Kişi zorla göç ettirilirse, kendi topraklarından kendi memleketinden uzak yaşarsa ve uzak bir yerde yaşamını sürdürürse bu da ölümünün erken olmasında etkili olabilir.”

Mehmet Öcalan’ın aktardığına göre, Öcalan görüşmenin devamında Kobanê’ye dönük saldırılara ilişkin mesaj verdi.

DAİŞ'E SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ

Kobanê’deki direnişin herkes için verildiğinin altını çizen Öcalan, DAİŞ’e karşı sonuna kadar direnişin süreceğini belirtti. Öcalan şunları söyledi:
"Kürt halkı mazlum bir halktır. Kobanê halkı mazlum bir halktır. Sadece aramıza bir sınır çizilmiştir. Kobanê halkı emeğiyle ordadır. Kendilerine özgü bir sistem oluşturmuşlar. Devlet buna tahammül edemiyor. Onlara destek olmalıdır ama onlara destek olmuyorlar.
Kobanê'deki insanlarımız sonuna kadar direnecekler. IŞİD'in olduğu yerde ve Kürtlerin yaşadığı bölgede nerede bir IŞİD varsa sonuna kadar direneceğiz. IŞİD'e hiçbir taviz verilmeyecek. IŞİD yapay bir örgüttür. Kürtlere yönelik nerde böyle bir saldırı varsa büyük bir cevap olunmalıdır.

Kürtler uluslar arası destek alan IŞİD tarafından yok edilmeye çalışılıyor. Kimsenin bir halkı yok etmeye hakkı yok. Bu politikaya karşı Kürtler her yerde ayaklansın. IŞİD'e karşı büyük bir direniş sergilemeliler. Eğer bunu bugün yapmazlarsa yarın çok geç olabilir. Bakın ne yapıyorlar bizlerin bir kısmını sabah kahvaltısı, bir kısmını öğle yemeği bir kısmını da akşam yemeği yapıyorlar. Bu kabul edilebilecek bir durum değildir. Kimsenin hakkı yoktur Kobanê'yi yalnız bırakmaya. IŞİD'e karşı her yerde büyük bir direniş olmalıdır. Kobanê bizim her şeyimizdir. Kobanê’deki süreç her kesim içindir. Kürt halkı orda bir şemsiyedir. Türkmen, Arap, Ermeni halkı da dahil olmak üzere oradaki bütün etnik kesimler bu şemsiye altında yaşamlarını sürdürebilirler.”

KOBANÊ HALKI YALNIZ BIRAKILMAMALI

Öcalan'ın "Kürt halkı her kesimle kardeşlik yapmak istiyor. Türkler de kardeşimizdir ancak kardeşliğin de bir hukuku vardır. Eğer bu hukuk yürütülmezse bu kardeşlik doğru bir kardeşlik değildir. Bu kabul edilemez. Doğru bir kardeşlik olmalıdır. Bütün Kürt halkı, hiçbir halkla düşman değildir. Her halkla her kesimle dosttur, arkadaştır. Aydın ve demokrat kesimler ve her yapı her renk, Kobanê halkını yalnız bırakmamalıdır" dediğini ifade eden Mehmet Öcalan, Öcalan'ın " Kimsenin Kürt halkını eritmeye, bitirmeye hakkı yoktur, biz bunu kabul etmiyoruz. Kürtlere sadece bir şey kalıyor. O da büyük bir direniştir" dediğini söyledi.

SÜREÇ TEORİDE VAR PRATİKTE YOK!

Öcalan'ın çözüm süreci konusunda ise "Bizim tarafımızda bir şey yoktur. Bizlerin omuzlarına ne düşerse onu yapacağız ve yapıyoruz da. Ama süreç tek taraflı olmaz. Türkiye'de yasalar çıkartıyorlar. Maxmur halkı gelsin diyorlar. Peki bunun hakkında bir yasa çıkarmışlar mı? Hayır, yasa çıkartılmamış. Kürt savaşçıları gelsin diyorlar, bunun için bir yasan var mı? Yok. Peki Kürtler gelip ne yapsınlar. Gelsinler de tutuklayıp cezaevine mi atasın? Bu kabul edilebilir bir şey değil" dediğini belirten Mehmet Öcalan, Öcalan'ın "Eğer isterlerse daha önce onlara da söylemişim müzakere başlayacaksa, oyalama olmamalıdır. Doğru ve gerçek bir müzakere olmalıdır. Dedim bana bir sekreter verin, istediklerimi yazabileyim diye, bunu dahi yapamadılar. Süreç teoride var ama pratikte yürütülmüyor. Bu şekilde süreç yürümez" şeklindeki değerlendirmelerini aktardı. 
Öcalan'ın 10 yıldır hükümetin ve devletin kendi iktidarını bu süreç üzerinde götürdüğünü ifada ettiğini belirten Mehmet Öcalan, Öcalan'ın süreçle ilgili olarak, "Sürecin yürümesini istiyorsak doğru bir müzakere olacaksa biz her şeye hazırız. Biz doğru bir sürecin yürümesini istiyoruz. Eğer 15 Ekim'e kadar bunu yapmayacaklarsa benim tarafımdan süreç bitmiştir. Benim yapacağım bir şey yoktur. 5 yıldır bunu yapıyorlar ancak oluşan bir şey olmamıştır. Bu doğru değildir" şeklindeki tutumunu anlattı.

JİTEM DEVREYE GİRDİ

Öcalan'ın "Bir ikincisi, tahmin ediyorum ki JİTEM süreci bozmak için devreye girmiş durumda. JİTEM eğer bertaraf edilmezse, tekrar devreden çıkmazsa, bu süreç yürümez. JİTEM'i aradan çıkartın süreç demokratik bir şekilde yürüsün. Biz her şeye hazır ancak doğru ve gerçek bir süreçten istiyoruz. Oyalama taktikler istemiyoruz" dediğini aktaran Mehmet Öcalan, Öcalan’ın  "Halkımız uyanık olsun. Yarın ne olur ne olmaz belli değil. Bunun üzerine herkes tavrını duruşunu tarafını tutsun. Yarın çok geç olabilir" çağrısını aktardı. 

Son olarak Mehmet Öcalan, Öcalan'ın başta Kobanê halkı ve DAİŞ’e karşı mücadele eden herkese selamlarını iletti.  / Firatnews
Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2014, 18:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER