On gazeteci on cinayet

Son on yılda 700 gazeteci öldürüldü. Geçen yıl sayı 88’di. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, duruma dikkat çekmek için, öldürülen 10 gazeteciyi hatırlattı. Hatırlatılan gazeteciler arasında Hrant Dink de var.

On gazeteci on cinayet

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Dünya Cezasızlıkla Mücadele Günü vesilesiyle, cinayete kurban giden ve failleri cezalandırılmayan on gazetecinin portresini yayımladı.

RSF’ye göre son on yılda mesleki faaliyetleri ile ilgili olarak yaklaşık 700 ve geçen yıl 88 gazeteciyle 47 yurttaş habercisi öldürüldü.

Örgüt, açıklamasında “Cezasızlık da bu saldırıların faillerini cesaretlendiriyor, insan hakları ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıları teşvik ediyor, cinayetlerin yarattığı korku ortamı gazetecileri otosansüre yöneltiyor” dedi.

Samir Kassir - Lübnan
45 yaşındaydı. 2 Haziran 2005’te arabasına konan bombanın patlaması sonucu öldü. Lübnan’ın “polis devleti” yapısını eleştiren Kassir, sık sık tehdit alıyordu.

Sattar Bahesti - İran
35 yaşındaydı. Blog yazarı Bahesti İran’ın siber-polis örgütü FTA tarafından 30 Ekim 2012’de “ulusal güvenliği karşı eylem” suçuyla tutuklandı. Bir hafta sonra iç kanama nedeniyle hayatını kaybetti. Kamuoyunda yarattığı tepki üzerine, cinayetle ilgili soruşturma açıldı; devlet “kaza sonucu öldürüldüğünü” açıkladı.

Hrant Dink - Türkiye
53 yaşındaydı. Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de gazetenin hemen önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. RSF’nin yazısında, Dink davası için “Cinayet Ergenekon’la ilişkilendirildi” yazması dikkat çekti. Dink davasında mahkeme, “örgüt yoktur” kararı vermişti.

Khadjimourad Kamalov - Dağıstan
46 yaşındaydı. 15 Aralık 2011’de başkent Makhachkala’da gece yarısından biraz önce uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü. Kamalov ülkedeki yolsuzluk, polis ve askeri yetkililerinin kötü muameleleri ve gözaltına kayıplar üzerine haber yapıyordu ve tehditler alıyordu.

Didace Namujimbo - Demokratik Kongo Cumhuriyeti
34 yaşındaydı, Radio Okapi’de çalışıyordu. 21 Kasım 2008’de evinin önünde ensesine sıkılan tek kurşunla öldürüldü. Gazetenin parasına dokunulmadı, cep telefonu ve dizüstü bilgisayarı alındı. Tüm kanıtlar, cinayetin bir infaz olduğuna işaret ediyordu.

Norbert Zongo - Burkina Faso
49 yaşındaydı, Haftalık L’Indépendant’ta editördü. Zongo, Devlet Başkanı François Compaoré’ın kardeşinin şoförünün şüpheli ölümünü araştırıyordu. Bedeni 13 Aralık 1998’de, Sapouy’da yanmış bir arabanın içinde bulundu.

Guillermo Cano - Kolombiya
61 yaşındaydı, El Espectador gazetesi editörü ve köşe yazarıydı. Kolombiya hükümetinin uyuşturucu ticaretindeki ilişkilerini yazıyordu. 17 Aralık 1986’da, uyuşturucu kartelleriyle ilişkili iki kiralık katil tarafından gazetenin çıkışında kurşunlanarak öldürüldü.

Aníbal Barrow - Honduras
58 yaşındaydı, Global TV’de çalışıyordu. Honduras hükümeti 10 Temmuz 2013’te, ülkenin kuzeyinde bulunan kısmen yanmış bedenin 16 gündür kayıp olan Barros olduğunu açıkladı.

Lasantha Wickrematunga - Sri Lanka
51 yaşındaydı, haftalık Sunday Leader gazetesinde editördü. 8 Ocak 2009’da motorsikletli bir saldırganın ateş açması sonucu öldü. Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa, 2008’de Wickrematunga’yı “terörist gazeteci” olarak nitelendirmişti.

Syed Saleem Shahzad - Pakistan
41 yaşındaydı, Asia Times internet gazetesi ve İtalya merkezli Adnkronos haber ajansı için çalışıyordu. Cansız bedeni 31 Mayıs 2011’ta İslamabad’ın 100 km. kuzeyindeki kanalda bulundu. Son makalesi, 22 Mayıs’ta 11 askerin ölümüyle sonuçlanan Taliban saldırısı hakkındaydı. Birçok gazeteci ve sivil toplum örgütü, Shahzad suikastiyle ilgili, istihbarat servisini suçladı.

RSF’nin cinayete kurban giden gazeteciler listesinde hiç Batılı gazeteci olmaması dikkat çekti. Son örnek, CIA’in muhalif gazetecilere karşı yürüttüğü baskı kampanyası üzerinde çalıştığı sırada şüpheli bir şekilde ölen Michael Hastings’ti. RSF yazısında, Hrant Dink’in cinayetiyle ilgili davada “Ergenekon örgütüyle ilişkilendirildi” denmesi de dikkat çekti. Dink cinayeti davasında mahkeme, “örgüt yoktur” kararı vermişti ve dosya Ergenekon davasıyla birleştirilmemişti. / Sol Haber Portal

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2013, 16:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER