Özgür Gündem'in 'Nöbetçi Yayın Yönetmenliği' kampanyası sona erdi

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyası sona erdi. Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya dayanışmanın amacına ulaştığı için kampanyayı sonlandırdıklarını açıkladı.

Özgür Gündem'in 'Nöbetçi Yayın Yönetmenliği' kampanyası sona erdi

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla 3 Mayıs Dünya Basın Günü’nde başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyası bugün sona erdi.

Kampanyayla ilgili konuşan gazetenin bundan sonraki Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya dayanışmanın amacına ulaştığı için kampanyayı sonlandırdıklarını, dayanışma ağının başka şekillerde süreceğini belirtti.

24 Temmuz 2015’te müzakeözgür gündemre sürecinin bitmesi ile basın üzerinde yoğun bir baskının başladığını belirten Kaya, kampanyayı bu nedenle başlattıklarını belirtti.

Gazetelerine yönelik yayın yapamayacak kadar yoğun davaların açıldığına dikkat çeken Kaya, kampanyanın bu kadar sahipleneceğini tahmin etmediklerini söyledi:

“Kampanyanın büyümesi bir telaş yarattı. Bunu kırmak için 3 Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerimizi tutukladılar. Ama bu da ters tepki yaptı. Giderek büyüdü ve dünyaya yayıldı. Bunun sonucu tutukladıkları yayın yönetmelerini bırakmak zorunda kaldılar.”

Kaya, kampanyanın akıbetine ilişkin de şunları aktardı:

“Tamamen bir sonlandırma değil. Güçlü dayanışma ağı başka biçimde başka formatlarla sürecek. Çünkü özellikle 15 Temmuz’dan sonra basına dönük baskılar çok daha ciddi ve hayati bir hal aldı. Yayın yapma hakkı tehlikesi hala devam ediyor. Bundan sonra bu dayanışma ağı çok daha güçlü ve başka biçimlerle sürecek. Bu tehlike büyüdükçe bizim de mücadelemiz, mevcut karşı koyuşumuz artacaktır.”

Kampanya

3 Mayıs Dünya Basın Günü’nde başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına 100 gisim katıldı.

Özgür Gündem’in 56 nöbetçi genel yayın yönetmeninden en az 50’si hakkında soruşturma başlatıldı, soruşturmaların 16’sı davaya dönüştü.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu ve gazeteci yazar Ahmet Nesin tutuklandı, ardından serbest bırakıldı.

Altı kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2016, 15:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER