PYD: Her toplantıya gideriz

Suriye için düzenlenecek barış konferansına Kürtlerin katılımı konusundaki tartışma sürüyor. Türkiye'nin 1490 kişilik bir listeden 23 temsilciye onay verdiği iddia edilirken, PYD "Suriye krizini ilgilendiren her toplantıya katılırız" açıklaması yaptı.

PYD: Her toplantıya gideriz
Rusya’nın Suriye için planladığı barış konferansı Kürtlerin katılımına ilişkin tartışmalara takılırken, PYD ve Rojava’daki özerk yönetimden açıklama geldi. Bir PYD yetkilisi daveti yenilenmesi halinde Soçi konferansına gideceklerini söyledi; Rojava bölgesinde kurulan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu (KSDF) ise “Hâlâ davetliyiz” açıklaması yaptı.


İlk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘Suriye Halklarının Kongresi’ adıyla duyurduğu konferansın 18 Kasım’da Soçi’de düzenlenmesi planlanıyordu. Ancak Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyini yöneten PYD’ye davet nedeniyle itiraz etmesi sonrası konferansın akıbeti belirsiz bir hale geldi. Kremlin’den bugün yapılan açıklamada da, “Aceleye getirmeyeceğiz” denildi.

‘HÂLÂ DAVETLİYİZ’

Reuters ajansının geçtiği habere göre ise Rojava’daki yönetimin danışmanlarından Badran Jia Kurd “Hâlâ davetliyiz” dedi. Badran Jia Kurd, “Eğer kongrenin çerçevesi değişmediyse katılacağız” diye konuştu.

‘KATILMAYI PLANLIYORUZ’

PYD yetkililerinden Sihanouk Depo da, “Halkın iradesinin temsilcileri olarak, davet yenilenirse, Soçi’ye ve Suriye krizini ilgilendiren diğer her toplantıya katılacağız” ifadelerini kullandı. PYD, konferansın ertelenmesinden önce de davetli olduklarını ve katılmayı planladıklarını açıklamıştı.

SPUTNIK: TÜRKİYE 23 TEMSİLCİYE ONAY VERDİ

Rus ajansı Sputnik ise Suriye’deki ateşkesin garantörleri olarak Rusya, Türkiye ve İran’ın kongreye 23 Kürt temsilcinin katılması konusunda mutabakat sağladığını duyurdu. Sputnik’e konuşan bir kaynak, “Rus tarafı, Kürtlerin de yer aldığı 1.490 kişilik bir liste sundu. Türkiye, şu anda 23 Kürt temsilcinin katılımını kabul etti. Ankara, liste üzerinde çalışacağını belirtti ancak herhangi bir itiraz dile getirmedi” dedi. Sputnik, Kongre’nin 29-30 Ocak’ta yapılacağını da öne sürdü.

ŞAM’DAN SDG’YE IŞİD BENZETMESİ

Öte yandan, Suriye yönetiminin Kürtlere yönelik sert açıklamaları sürüyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin hafta başında ‘vatan haini’ olarak nitelemesinin ardından, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad’dan da bir açıklama geldi. Mikdat, İran’da Arapça yayın yapan Al Alam kanalına demecinde “Adı SDG olan ikinci bir DAEŞ daha var” iddiasında bulundu. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2017, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER