Reza Zarrab üçüncü gün ne anlattı?

Reza Zarrab, ABD'deki İran yaptırımları davasında ifade vermek için üçüncü kez hâkim karşısına çıktı. Zarrab, Halkbank'ın eski genel müdürü Süleyman Aslan hakkında "Ne zaman arasam borçlu çıkıyordum" deyip, 'daha fazla rüşvet vermemek için imzasını taklit ettiklerini' öne sürdü. Zarrab'ın çoğunlukla hayali gıda ticaretinden nasıl kazanç elde ettiğini anlattığı duruşmada, sürekli uyuyan bir jüri üyesinin görevine hâkim tarafından son verildi.

Reza Zarrab üçüncü gün ne anlattı?
ABD’nin İran’a yönelik nükleer yaptırımlarını Amerikan bankacılık sistemini kullanarak ve Türkiye’de hükümet yetkililerinden yardım alarak delmekle suçlanan, son anda sanık sandalyesinden tanık sandalyesine transfer olan Rıza Sarraf yine hâkim karşısındaydı.


Üçüncü duruşma uyuyan jüri kriziyle son bulurken, Reza Zarrab Halkbank’ın eski genel müdürü Süleyman Aslan ve genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkında yeni iddialar ortaya attı. Zarrab’ın rüşvet verdiği eski bakanlar Zafer Çağlayan ile Muammer Güler’in fotoğraflarının da dava dosyasına delil olarak girdiği ortaya çıktı.

İşte dakika dakika yaşananlar:

UYUYAN JÜRİ KRİZİ!

22.13: Duruşma sona ererken, uyuyan bir jüri heyetten çıkarıldı. Yargıç Berman, “Bu jüri üyesi dava bitene kadar gelmeyebilir. Mahkeme salonunda olanları takip etmeyen bir jüri üyesinin görevini yerine getirebileceğini sanmıyorum” dedi.

Uyuyan kişinin, jüri seçimleri sırasında yargıca ‘boş zamanında uyumayı sevdiğini’ söylediği belirtiliyor.

Yargıcın bu sözlerinin ardından, altı yedek jüri üyesinden biri asil üye olacak.

50 MİLYON EURO’LUK İŞLEM

21.18: Duruşmada şu an, Mehmet Hakan Atilla ile Reza Zarrab arasında 29 Mayıs 2013 günü yapılan bir e-posta yazışması konuşuluyor. Zarrab bu yazışmada Atilla’dan, İran Ulusal Güney Petrolleri Şirketi’nin CEO’su Alipour’a gönderilen 50 milyon euro’luk SWIFT havalesini takip etmesini istemiş.

Zarrab, bankanın talep ettiği belgeyi ‘gerçekte mal transferi yapılmadığı’ için temin etmenin imkânsız olduğunu, Aslan’ın ise bu konuda kendisine “Ben o meseleyi çözeceğim. Sorun yok Reza” dediğini aktardı.


İTİRAFÇILIĞI KABUL ETTİĞİ OTURUMUN TUTANAKLARI

21.08: Bugün basınla paylaşılan belgeler arasında, Zarrab’ın 26 Ekim’deki gizli oturumda itirafçı olmayı nasıl kabul ettiğine dair tutanaklar da yer aldı.

Gazeteci Pete Brush’ın paylaştığı belgede Zarrab’a “Suçu kabul etmek için herhangi bir baskı altında kaldınız mı?” diye soruluyor, Zarrab “Hayır sayın yargıç” yanıtını veriyor. Zarrab, avukatlarının da kendisine baskı yapmadığını söylüyor.

Zarrab’ın aynı oturumda, bir gardiyana alkol getirmesi ve cep telefonunu kullandırması için rüşvet verdiğini kabul ettiği de görülüyor.


GÜLER’İN FOTOĞRAFI DA DOSYADA

21.00: Eski içişleri bakanı Muammer Güler’in fotoğrafı, dosyaya 15 numaralı kanıt olarak girdi. Zarrab dün, kendisiyle çalışmak istemeyen Çin bankalarını ikna etmek için Güler’den referans mektubu istediğini, bunun içinde oğlu Barış Güler’e 100 bin dolar verdiğini iddia etmişti.

‘MARRIOT OTELİ’NDEKİ GÖRÜŞMEYE KISMEN KATILDIM’

20.48: Savcı Zarrab’a, İranlı yetkililerle Mayıs 2013’te görüşüp görüşmediğini sordu. Zarrab, “Evet bir görüşme yapıldı” dedi.

Bu görüşmeye katılıp katılmadığına ilişkin soruya “Bir kısmına katıldım” yanıtını verdi.

Zarrab, “İran petrol bakanı ve heyeti vardı” dedi; görüşmenin Ankara’daki Marriot Oteli’nde yapıldığını söyledi.

Zarrab, İranlıların görüşmede kendisini aradan çıkararak Halkbank’a doğrudan ödeme yapmak için Süleyman Aslan’a baskı yaptığını aktardı.


TELEFON KAYITLARI DİNLETİLİYOR

20.42: Amerikalı gazeteci Katie Zavadski, bugünkü duruşmada çok sayıda telefon konuşması kaydının dinletildiğini yazdı. Zavadski, Türkçe kayıtların yargıcın isteğiyle dinletildiğini belirtti.

Söz konusu kayıtlar, ABD tarafından nasıl elde edildiği henüz bilinmediği için Türkiye’de tartışma yaratmış durumda.


‘ABD KISITLAYINCA GIDA TİCARETİNE BAŞLADIK’

20.21: Aranın ardından jüriye Zarrab ile yardımcısı Happani arasında geçen bir konuşmanın kaydı dinletiliyor. Zarrab, “İranlılarla sürekli temas halindeydim” dedi. Zarrabi Amerikan ambargosu dahilinde İran’ın altın ticaretine yeni kısıtlamalar getirilmesi sonrası gıda ihracatına başlamasının gerektiğini söyledi.

REZA ZARRAB’IN MALVARLIĞINA EL KONDU

20.13: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, Reza Zarrab’ın ve yakınlarının Türkiye’deki mal varlığına el kondu. Gerekçe şöyle açıklandı: “Gizli kalması gereken bilgileri yabancı devlet lehine siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek.”

Haber sosyal medyada yankı uyandırdı. İngiliz haber ajansı Reuters da haberi dünya çapındaki abonelerine flaş olarak duyurdu.


HAMANEY VE AHMEDİNECAD’IN FOTOĞRAFLARI JÜRİYE GÖSTERİLDİ

20.03: Savcılık, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın da birer fotoğrafını jüriye gösterdi. İddia makamı, Zarrab’ın iki İranlı lidere ‘ekonomik cihat’ ilan ederek yaptırımların delinmesini önerdiğini savunuyor.


ÇAĞLAYAN’IN FOTOĞRAFI 12 NUMARALI KANIT

19.57: Ara devam ederken, Amerikalı gazeteci Adam Klasfeld dava dosyasına 12 numaralı kanıt olarak giren fotoğrafı paylaştı. Fotoğrafta, Zarrab’ın İran yaptırımlarını delmek için rüşvet verdiğini iddia ettiği eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan görülüyor.


ZARRAB’A BOĞAZ PASTİLİ

19.36: Duruşmaya kısa bir ara verildi. Yargıç Berman, Zarrab’a çok konuştuğu için boğaz pastili verilmesini istedi.


‘SÜLEYMAN ASLAN’I NE ZAMAN ARASAM BORÇLU ÇIKIYORUM’

19.33: Zarrab, bir tapenin ne anlama geldiğini jüriye, “Burada, Süleyman’a ne zaman telefon etsem borçlu çıktığımı anlatıyorum” sözleriyle açıkladı. Zarrab, yardımcısı Happani’den, Süleyman Aslan’a yine rüşvet vermemek için imzasını photoshopla taklit etmesini istemiş.

YENİ TAPE SORULACAK

19.07: Zarrab’a bir ses kaydı sorulacak. Savcı henüz kaydın dökümünü açıklamadan Zarrab’dan doğrulamada bulunmasını istedi.

Bu kaydın, yargıç Berman’ın duruşmadan önce ‘kapsamlı etki yaratabilir’ yorumu yaptığı kayıt olduğu sanılıyor.

ZARRAB HAYALİ GIDA TİCARETİNİ ANLATIYOR

18.49: Bir süredir Dubai üzerinden yapılan hayali gıda ticaretini şemanın önünde izah eden Zarrab, “Hiçbir zaman mal gönderilmedi” dedi.


DOSYADAKİ FOTOĞRAFI

18.45: Zarrab’ın dava dosyasına kanıt olarak giren, resmi delil damgalı fotoğrafı yayımlandı.

GIDA ŞİRKETLERİNİ ANLATIYOR

18.25: Zarrab gıda ticaretinin nasıl işlediğini anlatmak için şemasının önüne geçti. Salondan gözlemlerini aktaran gazetecilere göre, Dubai’de kurduğu paravan şirketler Centrica Dubai ve Volgam’ın nasıl işlediğini, İran’a hayali gıda ticaretinin nasıl yapıldığını anlatıyor.


‘ATİLLA SİSTEMDE AÇIK BULDU, ALTIN TİCARETİNE YENİDEN BAŞLADIK’

18.12: Zarrab, Atilla’nın altın ticaretinin devamını sağlayacak bir boşluk bulması sonrası gıdanın yanı sıra altın ticaretini de sürdürdüklerini söyledi.


‘GIDA TİCARETİNE ASLAN VE ATİLLA İLE KARAR VERDİK’

18.09: Zarrab, İran’la hayali gıda ticaretinin nasıl yapılacağına dair yöntemin nihai haline Süleyman Aslan ve Mehmet Hakan Atilla ile karar verdiklerini öne sürdü. İranlı işadamı, bu ifadeyi Nisan 2013’te yapılan bir telefon görüşmesinin sorulması üzerine verdi.


ZARRAB DAVASIYLA İLİŞKİLENDİRİLEN FLYNN DE İTİRAFÇI OLDU

17.55: Amerikan basınının Reza Zarrab davasıyla ilişkilendirdiği Michael Flynn davasında da eşzamanlı olarak kritik bir gelişme yaşandı. Flynn, Rusya’nın seçimlere müdahalesiyle ilgili soruşturmada FBI’a yalan söylediğini kabul etti. Flynn birazdan mahkemeye çıkarılacak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki ilk 24 gününde ulusal güvenlik danışmanlığı yapan Flynn’im Türkiye lehine lobi yapmak için para aldığı ortaya çıkmıştı. Eski ulusal güvenlik danışmanının, 15 milyon dolar karşılığında Fethullah Gülen’i yasadışı yollardan Türkiye’ye kaçırmaya çalışacağı da iddia edilmişti. Flynn hakkındaki soruşturmanın şu an için Rusya’yla sınırlı tutulduğu sanılıyor.


‘ASLAN’LA HAYALİ GIDA TİCARETİNİ KONUŞTUK’

17.50: Zarrab, hayali gıda ticaretini mümkün kılmak için gerekli olan gümrük belgelerini alabilmek için Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan’la konuştuğunu anlatıyor.


HAYALİ GIDA ŞİRKETİNİ ANLATIYOR

17.43: Zarrab, duruşmanın dün bittiği noktadan ifade vermeye devam ediyor; İran’la altın ticaretine son verilmesi sonrası hayali gıda ticaretinin nasıl yapıldığını anlatıyor.


‘KAPSAMLI ETKİYE YOL AÇABİLECEK SES KAYDI’

17.05: Savunma makamının bugün dinletmeyi planladığı bir ses kaydı tartışılıyor. Yargıç Berman, “Kapsamlı bir etkiye yol açabilecek bir ses kaydı var, doğrulanması gerekiyor” dedi.

Amerikalı gazeteci Adam Klasfeld’in aktarımına göre, Berman savcılığın bu kaydı jüriye dinletmeden sunmadan önce doğrulatmasını istedi. Savcılık, Zarrab’ın bizzat doğrulaması dahil, birkaç yöntem kullanılabileceğini belirtti. Berman doğrulama konusunda “Bu meseleyi gündeme getirecek kadar kaygılıyım” dese de, savcılık savunmanın kayıtların doğrulamasına dair itirazlarının reddedildiğini hatırlattı.


17.05: Yargıç Richard Berman, duruşmanın başlamasından önce savcılık ve savunma makamıyla biraraya geldi. Berman’ın salonda izdiham olması ve duruşmaları ek salonlardan CCTV kameralarıyla izleyen kişiler hakkında avukatlarla görüştüğü belirtiliyor.


KANITLAR KAMUOYUYLA PAYLAŞILIYOR

17.00: Zarrab davasının dosyasına kanıt olarak giren belgeler basınla paylaşıldı. Bunlar arasında, eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a verildiği iddia edilen rüşvetin ve Türkiye’de yapılan, nasıl elde edildiği bilinmeyen ses kayıtlarının dökümleri var. Zarrab’ın, Ziraat Bankası ve Vakıfbank konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eski ekonomi bakanı Ali Babacan hakkında ortaya attığı iddiaları içeren ses kaydının dökümü de dosyada. Zarrab’ın, dönemin İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a yazdığı belirtilen bir mektup da dosyaya girdi.

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2017, 21:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER