Rojava'da birlik toplantısı

TEV -DEM yöneticisi Aldar Halil, Rojava’daki iki meclisin birlik çalışmalarını sonuçlandırmak üzere Kamışlı’da toplanacaklarını açıkladı. Bir araya gelecek TEV-DEM ve ENKS heyetleri, savunma, siyasal işbirliği ve Rojava yönetimine katılım konularını görüşecek.

Rojava'da birlik toplantısı

Rojava’nın iki cephesi Suriye Kürdistan Ulusal Meclisi (ENKS) ve Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Duhok’ta 9 gün süren toplantıların ardından ortaklık anlaşması imzaladı.

Irak Kürdistan Bölgesindeki siyasi parti ve örgütleri ziyaret eden Rojava’daki iki meclis birlik çalışmalarını sonuçlandırmak üzere Kamışlı’da bir araya gelecek.

TEV-DEM yöneticisi Aldar Halil, “Duhok’ta varılan anlaşmanın gereği olarak önümüzdeki iki ay içinde sonuca ulaşacağız” dedi.

Üç temel konu üzerinde uzlaşma sağlandığını belirten Halil, çalışmaları yürütmek için öncelikle savunma komitesi, özerk yönetime katılım komitesi ve siyasi dönüşüm komitelerinin oluşturularak çalışmaya başlayacağını söyledi.

Halil, ENKS güçlerinin Halk Savunma Birlikleri (YPG) içinde nasıl yer alacağının da karara bağlanacağını belirtti.  Toplantılar önümüzdeki iki gün içinde başlayacak.

Ne olmuştu?

PYD Eş Başkanı Salih Müslim ve Rojava’da örgütlü siyasi partilerin temsilcileri, 14 Ekim’de Erbil’de, Mesud Barzani ile toplantı yapmak için bir araya gelmişti.

22 Ekim’de ENKS ve TEV-DEM’in  9 gündür Duhok’ta yaptıkları görüşmeleri tamamladı. Görüşmenin ardından Rojava’daki Kürt siyasi hareketleri “Duhok Antlaşması”nı imzalayarak ortak yönetim, ortak askeri güç ve siyasi mutabakat konularında anlaşmıştı.

TEV-DEM, ENKS heyetleri Irak Kürdistan Bölgesindeki görüşmelerinin ardından Kandil’e giderek KCK yetkilileriyle görüştü.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2014, 13:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER