Samsun'da sağlık çalışanları, Opr. Dr. Furtun için yürüdü

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da sağlık çalışanları, Samsun Devlet Hastanesi'nde silahlı saldırı sonucu Op. Dr. Kamil Furtun'un yaşamını yitirmesine karşı sokağa çıktı.

Samsun'da sağlık çalışanları, Opr. Dr. Furtun için yürüdü
Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da sağlık çalışanları, Samsun Devlet Hastanesi'nde silahlı saldırı sonucu Op. Dr. Kamil Furtun'un yaşamını yitirmesine karşı sokağa çıktı. Sağlık Bakanı'nın istifa etmesinin istendiği eylemlerde, sağlık sistemi de protesto edildi.


AMED

Amed'de Şeyh Said Meydanı’nda bir araya gelen sağlık çalışanlarına, Tabip Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası Amed Şubesi, Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası ve DİYAHED destek verdi. ‘Artık yeter sağlıkta şiddet sona ersin’ pankartı ile yürüyüşe İl Sağlık Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçen grup, sık sık ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’, ‘AKP sağlığa zararlıdır’, ‘Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir’, ‘Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’ sloganları attı.

İSTİFA ÇAĞRISI

İl sağlık Müdürlüğü önünde alkış ve zılgıtlar atan grup, ardından silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Op. Dr. Kamil Furtun şahsında tüm sağlık çalışanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Burada açıklama yapan Amed Tabip Odası üyesi Şeyhmus Gökalp, sağlıkta yapılan dönüşümlere tepki gösterdi. Sağlığın ticarete açıldığını belirten Gökalp, “Bizi esnafa, tüccara çevirmeye çalışıyorlar. Şiddete uğruyor ve küfürlere maruz kalıyoruz. Biz öldürmek için değil yaşatmak için varız. Biz yaşatan bir mesleğin çalışanlarıyız. Bakanı istifaya çağırıyoruz” dedi.

Ardından Sağlık Emekçileri Sendikası Amed Şubesi Eşbaşkanı Selma Atabey basın açıklamasını okudu. ‘Yastayız’ diyerek sözlerine başlayan Atabey, şiddetin bir can daha aldığını ve bu yüzden tüm Türkiye’de isyanda olduklarını ifade etti.

‘UYARILARIMIZI DİKKATE ALMADILAR’

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı iktidarı ve Sağlık Bakanlığı’nı defalarca uyardıklarını vurgulayan Atabey, “Acil taleplerimizi ilettik görmezden geldiler. Türk Ceza Kanunu’na ek maddeler önerdik kabul etmediler. Açıklamalar, eylemler, toplantılar yaptık, Sağlık Bakanlığı’nın önünü aşırdık, Meclis Komisyonu’nda sunumlar yaptık dikkate almadılar. Şiddete uğrayan sağlık emekçileri için acil şiddet hattı kurmak zorunda kaldık, önemsemediler. AKP iktidarını ve Sağlık Bakanını, sağlığı piyasalaştıran, sağlık çalışanlarını köleleştiren ve itibarsızlaştıran uygulama ve söylemlerinden vazgeçmeleri için uyarmıştık ama nafile uyarılarımız dikkate almadılar. Çünkü onlar itibarlarını korumak için sağlık çalışanlarını korumasız bırakmaya niyetliydiler. Bir arkadaşımız daha görev yaptığı hastanede yaşamını yitirdi” diye konuştu.

“Sadece katiller değil, azmettirenler ve önlem almayanlar da bu cinayetten sorumludur” diyen Atabey, “Sağlıktaki şiddet ve bu cinayetten sorumlu olanlar, daha fazla kar hırsıyla sağlıkçıları zorla, tehditle ölesiye çalıştıran, sermaye sahiplerine sağlık alanını çekici kılabilmek için insanları hasta etme garantisi veren, sağlığı öncelemek yerine hastalığı önceleyen bir yandan da hekimleri, sağlıkçıları her fırsatta kötüleyen, ‘paragöz tembel’ diyenler, SABİM’le terör estirenlerdir” ifadelerini kullandı.

‘ŞİDDET OLAĞAN BİR HAL ALDI’

Sadece katili değil, azmettiricilerin de bulunmasını istediklerinin altını çizen Atabey, “Bugün ülkemizin dört bir yanında bulunan sağlık kuruluşları yastayız, isyandayız. Çünkü ülkemizde her alanda olduğu gibi sağlıkta şiddet olağan bir hal aldı. Sağlık emekçileri olarak sürekli olarak şiddete uğradığımız, dövüldüğümüz, vurulduğumuz hastane binalarına, ASM’lere, TSM’lere ve muayenehanelere girmiyoruz” şeklinde konuştu. 

Ergani ve Bismil'de de sağlık çalışanları, yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.

ANKARA 

29 Mayıs günü Samsun Devlet Hastanesi'nde silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Op. Dr. Kamil Furtun için beyaz önlükleri ile bir araya gelen binlerce sağlık çalışanı, SES ve Türk Tabipler Birliği öncülüğünde Ankara Numune Hastanesi'nin önünden Sağlık Bakanlığı'nın önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. "Artık yeter bu şiddet sona ersin, yastayız" pankartının arkasında binlerce sağlık çalışanının katılımıyla gerçekleşen yürüyüşte sık sık, "AKP sağlığa zararlıdır ve "Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir" sloganları atıldı.

"Katili biliyoruz azmettirenler nerede" çelengi taşınan alanda hükümet ve Sağlık Bakanı sık sık yuhalandı. Eyleme katılan Tük Sağlık Sen üyelerinin SES üyelerini itelemesi kısa süreli arbedeye neden oldu. Kitle sağlık bakanlığının önüne geldiğinde ise yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi ile özel harekat timlerinin hazır bulunduğu alanda kısa güreli gerginlikler yaşandı. Kimi sivil polislerinin kitleye hakaret etmesine sendikacılar tepki gösterdi. 

Basın açıklamasını okuyan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Bayazıd İlhan, "Yaşanan cinayetten sonra Sağlık Bakanı'nı arıyoruz. 'Şu an Bursa'da seçim çalışmasındayım, geliyorsanız buraya gelin' diyor. Anlayacağınız onların umurunda değil" bilgilerini paylaştı. İlhan, yaşanan cinayetlerin AKP politikalarının sonucu yaşandığını söyledi. 

Daha sonra konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, devletin yürüttüğü kirli politikaların her alanda olduğu gibi sağlık alanında da ciddi yıkımlara yol açtığını ve dönüşüm adı altında sağlıkta yıkım gerçekleştirdiklerini söyledi. Erden, "Bir arkadaşımız Samsun'da öldürüldü. Ama sizin gündeminizde bile değil. Size göre bu, işin fıtratında var" diyerek yaşanan durumu eleştirdi. 

Ankara Tabip Odası Genel Başkanı Çetin Atasoy ise, yaşanan olayın bile bile gerçekleştiğini hükümetin ise görmezden gelerek kulağını tıkadığını söyledi. Atasoy, hükümeti daha önce de uyardıklarını fakat hiç bir zaman dikkate alınmadıklarını ifade ederken "Öfkeliyiz, isyandayız. Azmettirenler de bu cinayetten sorumludur" dedi.

Son olarak grup Sağlık Bakanı'nı hep bir ağızdan yuhaladı.

İSTANBUL 

İstanbul'da sağlık emekçileri, Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi Mono Blok önünde bir araya gelerek, İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürüdü. HDP ve CHP milletvekili adaylarının da katıldığı yürüyüşte, "Yastayız yetti artık", "Böyle sağlık sistemi olmaz, bu şiddet son bulsun" yazılı pankartlar açıldı. "Sadece katiller değil ortakları da açıklansın", "Hedef tahtası değil sağlıkçıyız" dövizleri taşıyan sağlık emekçileri, alkışlar eşliğinde, "Hükümet uyuyor sağlıkçılar ölüyor", "Gün gelecek devran dönecek AKP hesap verecek" sloganları attı. 

İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasının okuyan SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kanat, "Bu gün ülkemizin dört bir yanında bulunan bütün sağlık kurumlarında yastayız- isyandayız" dedi. Açıklamanın ardından İl Sağlık Müdürlüğü önüne "yastayız" yazılı siyah çelenk bırakıldı.

AĞRI 

Dr. Kamil Furtun için Ağrı Tabipler Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri tarafından Ağrı Devlet Hastanesi önünde açıklama yapıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Ağrı Tabip Odası Başkanı Ulaş Yılmaz, acı ile dolu olduklarını ve yılların emeği ile yetişmiş, kendi ailesinden, eşinden, çocuğundan çaldığı vakitlerle hastalarına faydalı olmaya çalışan, halk sağlığı için gece gündüz çalışan meslektaşları için gözyaşı döktüklerini ifade etti. Yılmaz, tüm talep ve uyarılarına rağmen sağlık alanında önlem almayan ve ölümlere neden olan siyasi iktidara da tepki gösterdi. 

Açıklamanın ardından sağlık emekçileri İl Sağlık Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktı. 

VAN

SES Van Şubesi ve Van-Hakkari Tabipler Odası üyeleri, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde kitlesel basın açıklaması düzenledi. Hastanenin giriş kapısına da, "Yastayız sağlıkta şiddeti kınıyoruz" yazılı siyah pankart asıldı. Sağlık emekçileri adına konuşan Van-Hakkari Tabipler Odası Üyesi Özgür Deniz, "Acı ile doluyuz, yılların emeği ile yetişmiş. Kendi ailesinden eşinden, çocuklarından çaldığı vakitlerle hastalarına faydalı olmaya çalışan ve halkımızın sağlığı için gece gündüz fedakarca hizmet vermeye çabalayan çok arkadaşımız için göz yaşı döküyoruz. Bu cinayette katil kadar sorumluluğu olanlar mafya bozuntularını 'taşeron' adı altında hastaneye sokanlardır. Sadece katilin değil azmettiricilerin de bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.

Van'ın Muradiye ilçesinde de sağlık çalışanları, protesto eylemi düzenledi.

AYDIN

Aydın'da sağlık emekçileri, Aydın Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptıktan sonra Aydın İl Sağlık Müdürlüğü'ne yürüdü. Yürüyüşte, "Sağlıkta şiddete son" sloganları atılırken, "Başımız sağ olsun, Bakan istifa" pankartı taşındı. Açıklamanın ardından Aydın İl Sağlık Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakıldı.

'AKP'NİN SAĞLIK POLİTİKASI KATLİAMA YOL AÇIYOR'

İZMİR

İzmir'de bulunan sağlık örgütleri, yürüyüş düzenledi. Basmane Meydanı'nda toplanan sağlık emekçileri, "Hekime şiddeti lanetliyoruz, sağlıkta şiddet son bulsun" yazılı pankart ile üzerinde Furtun'un fotoğrafları bulunan "Artık yeter yastayız, isyandayız" yazılı dövizler taşıyarak İl Sağlık Müdürlüğü önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe yüzlerce sağlık emekçisinin yanı sıra HDP İzmir Milletvekili Adayı Zeki Gül ve CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel de katıldı. Sık sık "Sağlıkta şiddet istemiyoruz", "Bakan istifa" ve "Hekime uzanan eller kırılsın" sloganları atılan yürüyüşte, sağlık emekçilerinin önü kısa bir süre sonra polis tarafından kesildi. Sağlık emekçileri polisin tutumunu oturma eylemi ile protesto etti. Oturma eyleminin ardından açıklama yapan Tabipler Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Suat Kaptaner, katledilen Furtun için Türkiye'nin her yerinde bugün gıyabi cenaze törenleri ve protesto eylemleri yapıldığını belirterek, İzmir'deki protesto yürüyüşünün Valilik ve Emniyet Müdürlüğü tarafından engellenmesini kınadıklarını söyledi. Furtun'u öldüren kişinin psikolojik dengesinin yerinde olmadığını ve Başhekim'in bunu görmezden geldiğini ifade eden Kaptaner, başhekimin bir an önce istifa etmesi gerektiğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ise, İzmir polisi ve valiliğinin yaptığının kabul edilemez olduğunu söyledi. Ardından konuşan SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır ise AKP'nin sağlık politikaları nedeniyle birçok sağlık emekçisinin katledildiğini söyledi. 

Açıklamanın ardından sağlık emekçileri, İl Sağlık Müdürlüğü önüne kanlı önlükler bıraktı.

BATMAN 

Batman'daki sağlık çalışanları, Batman Bölge Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Burada açıklama yapan SES Batman Şube Başkanı Mustafa Yurtsever, Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı tarafından il müdürlüklerince yaşanan olaya karşı 15 dakikalık gerçekleştirilen iş bırakma eylemine tepki göstererek, "Bu ülkeye bir zerre faydası olmayan Kral Abdullah için siyasal iktidar bir günlük yas ilan ederken, 25 yıllık hizmeti olan bir hekim arkadaşımızın katledilmesine reva görülen yas süresi 15 dakika" diye belirtti. 

SİİRT 

Siirt'teki sağlık emekçileri, sabah saatlerinden itibaren greve gitti. Sağlıkçılar, Siirt Devlet Hastanesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Açıklama yapan Siirt Tabip Odası Sözcüsü Abduklkahır Yıldız, sağlık emekçilerine yönelik saldırıların artmakta olduğu bir dönemde hiçbir önlem alınmamasının dikkat çekici olduğunu kaydederek, "Bu anlamda biz sağlık emekçileri olarak bizlere yönelik saldırılara yeter diyor ve bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz" dedi.

MARDİN 

Sağlık emekçileri, Mardin ve ilçelerinde bir günlük greve gitti. İş bırakan sağlıkçılar, Mardin Halk Sağlık Merkezi önünde basın açıklaması düzenleyerek, meslektaşlarına karşı yapılan saldırıyı kınadı. Açıklama yapan Mardin Tabip Odası Başkanı Kamuran Yıldırım, her geçen sağlık alanında sağlık hizmeti veren çalışanlar üzerinde saldırılar çoğaldığını hatırlatarak, sağlık çalışanlarına karşı her seferinde yaptıkları uyarılara rağmen, herhangi bir önlem alınmadığı ifade etti. 

ŞIRNAK

Şırnak'ta sağlık emekçileri, Şırnak Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak 1 günlük iş bırakma eylemi başlattı. SES Şırnak Şubesi üyesi Opr. Dr. Halil Olgün Peker, "Bugün ülkemizin dört bir yanında bulunan bütün sağlık kurumlarında yastayız/isyandayız!" diye ifade etti. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde de sağlık çalışanları, Cizre Devlet Hastanesi Başhekimliği önünde eylem yaptı. "Biz bir aileyiz şiddeti birlikte yeneceğiz" dövizlerinin taşındığı eylemde konuşan Cizre Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Hidayettullah Erzen, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin farkı bir boyut kazandığını, bunun derin bir endişe ve üzüntü duydukların ifade ederek, "Bizler bir aileyiz, bizleri okuttunuz, büyüttünüz ve sağlığınızı emanet ettiniz. Sağlık çalışanları olarak bizlere verilen emeğin karşılığın verebilmek ve verilen emeği boşuna çıkarmamak adına çalışıp ter döküyoruz. Halkımıza hizmet etmek için varız, karşımıza şiddet ve öfkeyle çıkanlara karşı halkın desteğiyle ancak ve ancak karşı çıkabiliriz" dedi. 

DERSİM 

SES Dersim Şubesi üyeleri, Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek Sağlık Müdürlüğü önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Protesto yürüyüşüne, çok sayıda kişi katılırken, yürüyüş esnasında sık sık, "Sağlıkta şiddete hayır" sloganı atıldı.

ADANA

Adana'da sağlık emekçileri, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Acil servis dışında hizmet üretmeyen sağlık emekçileri, katledilen doktor arkadaşları anısına saygı duruşunda bulundu. Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nde, Sağlık emekçileri adına açıklama yapan Op. Dr. Halil Nacar, Türkiye'nin meslektaşları Furtun'un görevi başında "vahşice katledildiğini" ifade etti ve "Mesleğimizi icra ederken kin, nefret ve şiddetin diliyle karşımıza çıkanlara en büyük dersi ancak ve ancak hep birlikte verebiliriz" dedi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde görev yapan sağlık emekçileri de, hastanenin poliklinik merdivenlerinde sessiz bir oturma eylemi yaptı. Eyleme hasta yakınları da destek verdi. Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi ve Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, sağlık çalışanlarının şiddete karşı korumasız olduğuna dikkat çekti, sağlıkçılara yinelik şiddetin son bulması gerektiğini ifade etti. 

MERSİN

Mersin'de de sağlık çalışanları, Mersin Devlet Hastanesi önünde toplandı. Acil servis dışında 15 dakika boyunca sağlık hizmeti vermeyen doktorlar, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etti. 

HATAY 

İskenderun Devlet Hastanesi bahçesinde bir araya gelen sağlık çalışanları, basın açıklaması düzenledi. "Yasta değil isyandayız" pankartı açan grup adına açıklama yapan Türk Tabipler Birliği Temsilcisi Doğan Dalgıç, "AKP iktidarını ve Sağlık Bakanı'nı sağlığı piyasalaştıran, sağlık çalışanlarını köleleştiren ve itibarsızlaştıran uygulama ve söylemlerinizden vazgeçin diye uyarmıştık ama nafile uyarılarımızı dikkate almadılar" dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2015, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER