Şanlıurfa ve Adıyaman'da sel: 14 ölü

Şanlıurfa ve Adıyaman'da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sele neden oldu. Çok sayıda sokak ve cadde sular altında kalırken, Şanlıurfa'da 12; Adıyaman'ın Tut ilçesinde 2 kişi hayatını kaybetti.

Şanlıurfa ve Adıyaman'da sel: 14 ölü

Şanlıurfa’da dün akşam saatlerinde bastıran sağanak yağış hayatı olumsuz yönde etkilerken, sabah saatlerinde etkili oldu.

Sele dönüşen yağışlar nedeniyle kentteki çok sayıda sokak ve cadde su altında kaldı. Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni su basarken kentte eğitime 1 gün ara verildi.

'SON YILLARIN EN YOĞUN YAĞIŞINI ALDI'

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, kentte etkili olan yağış sonrası Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) alınan tedbirler ve sahada yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantıya katıldı.

Vali Ayhan, Şanlıurfa'nın son yılların en yoğun yağışını aldığını ifade ederek, "Şanlıurfa son yılların en yoğun yağışını aldı, bugün de bekliyoruz.


Urfa'nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram.

Mart ayında yıllık ortalama yağış miktarı 57 kilogram, sadece bugünkü yağış miktarı 77 kilogram, dolayısıyla büyük bir yağışın olduğunu ve genel hayata etkilerini de buradan görebilmekteyiz.

Bunun da yansımaları oldu, gerek trafik akışısın etkilenmesi, bodrum katlarının su altında kalması, bazı kamu kurum ve kuruşlarının etkilenmesi çiftçilerimizin etkilenmesi" dedi.
EVLER, ARAÇLAR SULAR ALTINDA KALDI

Sağanak yağışın etkili olduğu kentte yüzlerce ev ve araç sel suları altında kaldı. Ekili tarlalara zarar geldi. Yaşanan sel baskınlarına karşın vatandaşlar, su basan evlerini kendi imkanlarıyla tahliye etmeye çalıştı. Kentte halen birçok semte ulaşım sağlanamazken, yağışların devam etmesi hayatı olumsuz yönde etkiledi.

ABİDE KAVŞAĞI'NDA CAN PAZARI

Kentin merkezinde bulunan köprülü Abide Kavşağı'nın altından araçlarıyla ilerlemeye çalışan vatandaşlar, sel sularına kapıldı. Can pazarının yaşandığı kavşakta 1 kadın ile 1 çocuk son anda vatandaşlar tarafından halat atılarak bulunduğu yerden kurtarıldı. Sel sularıyla taşan kavşakta 2 itfaiye eri ile 4 vatandaşın sel sularına kapıldığı belirtilerken, su altı arama ve kurtarma dalgıç ekipleri arama kurtarmaya çalışması başlattı Halen kent merkezinde sel sularına kapılan araçlar nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanırken, ekiplerin çalışmaları devam ediyor.

VALİ AYHAN: 4 KİŞİNİN CANSIZ BEDENLERİNE ULAŞILDI 

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, sel felaketinde 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Vali Ayhan, dün akşam başlayan ve hala devam eden yağışın sele dönüştüğünü belirtti. Sel sularının birçok bölgede etkili olduğunu kaydeden Ayhan, kent merkezindeki Abide Kavşağı alt geçidinde 4 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldığını söyledi. Bölgede arama- kurtarma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Vali Ayhan, eğitime ara verilen kentte bodrum ve zemin katlarda yaşayanlara güvenli bölgelere gitmeleri yönünde uyarıda da bulundu.

2 İTFAİYE ERİ KURTARILDI

Şanlıurfa'da, dün akşam başlayan ve bugün de devam eden yağışın sele dönüşmesiyle kent merkezindeki Köprülü Abide Kavşağı'nın alt geçidine dolan suda kalan 2 itfaiye görevlisi, arama- kurtarma ekiplerince kurtarıldı. 

İtfaiyecilerin kurtarılması, alkışlanırken, yakınları ise birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü. Sudan çıkarılan 2 itfaiye eri, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bölgede dalgıç ekipleri de arama- kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. 

HASTANE TAHLİYE EDİLDİ

Sel felaketinin ardından su basan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören hastaların tahliyesi kararlaştırıldı.

Karar sonrası çok sayıda ambulansla servisteki hastalar, kentteki diğer hastanelere sevk edildi.

BODRUM KATTA 5 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'da, Tandoğan Mahallesi'nde bulunan Yavuzlar Apartmanı'nın bodrum katındaki dairede 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı.

İhbarla bölgeye giden ekipler tarafından bodrum katından çıkarılan ve Suriye uyruklu olduğu belirtilen 5 kişinin cansız bedeni otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Böylece kentte sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 9'a yükseldi.

BOTLARLA TAHLİYELER SÜRÜYOR

Sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'nın, Akabe Mahallesi’nin büyük kısmı sele teslim oldu. Aileleri ile evlerinde mahsur kalan yüzlerce kişi AFAD, jandarma ve itfaiye ekiplerince botlarla kurtarılıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da kurtarma bölgesini ziyaret ettiği mahallede, onlarca kişi bot ve iş makineleriyle evlerinden tahliye edildi.

Kurtarma çalışmalarının devam ettiği mahallede çok sayıda aracın suya gömüldüğü de görüldü. Öte yandan jandarmalar, bot ile kurtarılan çocukları kucaklarında taşıyarak yolun karşısına geçirdi.
 

MEHMETÇİK, SELDE MAHSUR KALANLARI SEYYAR KÖPRÜYLE TAHLİYE ETTİ

Şanlıurfa'da meydana gelen sel nedeniyle evlerinde mahsur kalanlar, bölgede görevli askerler tarafından kurulan seyyar köprüyle tahliye edildi.

Şanlıurfa ve Adıyaman'da etkili olan yağışlar nedeniyle sel ve su baskınları meydana geldi. Deprem nedeniyle bölgede bulunan Mehmetçik, selde mahsur kalanların tahliyesi için başlatılan çalışmalara katıldı. Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Şanlıurfa'da meydana gelen sel nedeniyle bölgede görev yapan 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığımız tarafından mahsur kalan vatandaşlarımızın tahliyesi için Eyyübiye ilçesinde yaya geçiş köprüsü kuruldu" denildi. 

AFAD: ŞANLIURFA VE ADIYAMAN'DA KAYIPLARI ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

AFAD'dan yapılan açıklamada, Adıyaman'ın Tut ilçesi ile Şanlıurfa'da aşırı yağışlar sonucu su baskınları meydana geldiği belirtilerek, "Adıyaman ili Tut ilçesine son 24 saatte metrekareye 136 milimetre yağış düşmüştür. 1 konteynerdeki su baskını sonucunda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Kayp durumda olan 3 vatandaşımızın arama kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Arama ve kurtarma faaliyetlerini yürütmek amacıyla Adıyaman merkezden Tut ilçesinde 15 araç, 14 profesyonel dalgıç, 140 arama kurtarma personeli ile birlikte toplam 346 personel görevlendirilmiştir. Bölgedeki iş makinelerine ek olarak 10 vidanjör, 50 motopomp ve dalgıç pompa, 6 kurtarma botu görevlendirilmiştir" denildi.

Şanlıurfa'da da son 24 saatte metrekareye 111 milimetre yağış düştüğü kaydedilerek, "Meydana gelen su baskınları nedeniyle; 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş olup, 2 vatandaşımızın kayıp olduğu ihbarı alınmıştır. Şanlıurfa, Adana, Bingöl, Mersin, Gaziantep İl AFAD Müdürlüklerinden olay bölgesine arama kurtarma personeli sevk edilmiştir. Çalışmalar devam etmektedir. Şanlıurfa'da halihazırda bulunan iş makinelerine ilaveten 270 adet iş makinesi sevk edilmiş olup, bölgede şu anda 5 vidanjör, 100 adet dalgıç pompa ve motopomp, 25 adet su botu, 23 arama kurtarma aracı, 17 profesyonel dalgıç, 162 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Diğer illerden takviyeler devam etmektedir. Bölgede aşırı yağışlardan kaynaklı 562 ihbar alınmıştır. Gelişmeler takip edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

MİNİBÜSTE 1 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

Şanlıurfa'da dün gece başlayan ve bugün de devam ederek sele dönüşen yağış nedeniyle su dolan Abide Kavşağı alt geçidinde ekipler, çalışmalarını sürdürüyor.

Alt geçitte suya gömülen ve ekipler tarafından çıkarılan minibüste, 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Minibüs sürücüsü olduğu tahmin edilen, erkeğe ait cansız beden, otopsi işlemleri için Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. Kentte sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı, 10'a yükseldi. 

METREKAREYE 170 KİLO YAĞIŞ DÜŞTÜ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 10 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin yaşandığı kentte ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını duyurdu.

Metrekareye 170 kilo yağışın düştüğü ve yaşanan afetin son 65 yılın en büyüğü olduğu belirtilen açıklamada, 4 bin 895 kişinin çağrı merkezini arayarak yardım talebinde bulunduğu vurgulandı. Saat 04.00'ten itibaren gelen ihbarlar doğrultusunda 700 farklı noktada çalışma yapıldığını belirten belediye yetkilileri, sel mağduru vatandaşların kent merkezi ve ilçelerdeki 17 kadın destek merkezinde misafir edildiğini bildirdi.

BALIKLIGÖL TAŞTI

Şanlıurfa'nın simgesi olan Balıklıgöl, aşırı yağışların ardından taştı.

Menfez ve tahliye kanallarının tıkanması nedeniyle su seviyesi yükselen göldeki balıklardan bazılarının öldüğü görüldü. Ekipler, suyun tahliyesi için bölgedeki menfez ve tahliye kanallarının temizlenmesine yönelik çalışma yapıyor.

1 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketinde, kırsal bölgede 1 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Jandarma ekiplerinin çalışmasıyla sel sularının dolduğu evde yapılan aramada, 1 kişinin cesedi bulundu. Ekipler tarafından evden çıkarılan, erkeğe ait cansız beden, otopsi için morga götürüldü. Kentte sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı, 11'e yükselirken, yaralanan 26 kişinin tedavilerine ise hastanelerde devam ediliyor. 

 HAYATINI KAYBEDENLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Şanlıurfa'da yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden 11 kişinin kimlikleri belirlendi. Selde hayatını kaybeden Kibar Polat, Naile Polat, Emine Başbuğ, Muhammed Sabuncu, Ömer Faruk Bayaslan, Halil Çoban, Beyem El Derviş, Futeyim El Şahir, Zehra El Beyt, Teybe El Derviş ve Halit El Derviş'in otopsi işlemleri Adli Tıp Kurumu morgunda devam ediyor.

MENFEZ YAKLAŞIMI VE KÖPRÜ YIKILDI

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Şanlıurfa'nın Bozova ve Hilvan ilçeleri arasındaki yolda bulunan menfez yaklaşımı ile köprünün aşırı yağışlar nedeniyle yıkıldığını açıkladı. KGM'den yapılan yazılı açıklamada, "15 Mart 2023 Çarşamba günü yaşanan aşırı yağışlarda Şanlıurfa'nın Bozova ve Hilvan ilçeleri arasında ulaşım sağlayan devlet yolunun 10'uncu kilometresinde bulunan menfez yaklaşımı ve 14'üncü kilometresinde bulunan köprü yıkılmıştır. Köprü ve menfez onarım çalışmalarına başlanmış olup ulaşım Hilvan-Şanlıurfa ayrımı-Bozova alternatif güzergahından sağlanmaktadır" denildi.

 EĞİTİME YARIN DA ARA VERİLDİ

Sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'da eğitime yarın da ara verildi. Şanlıurfa Valiliği 12 kişinin hayatını kaybettiği kentte bugün olduğu gibi yarın da okulların tatil edildiğini duyurdu. Valilikten konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Şiddetli sağanak yağışın beraberinde getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ilimizdeki tüm okul kademelerinde eğitim öğretime 16.03.2023 tarihinde ara verilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki hamile ve engelli kamu görevlilerimiz de yarın idari izinli sayılacaktır."

3 BAKANDAN SEL AÇIKLAMASI

Sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'ya gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci basın toplantısı düzenledi.

Şanlıurfa 112 Acil Çağrı Merkezi binasında gerçekleştirilen toplantıya; 3 bakanın yanı sıra, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, DSİ, Karayolları ve AFAD yetkilileri katıldı.

14 ÖLÜ, 5 KAYIP

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adıyaman ve Şanlıurfa’daki sel felaketi ile ilgili 2 kentte ölü sayısının 14 olduğunu ve 5 kişinin arandığını söyledi. Arama- kurtarma çalışmalarının titizlikle devam ettiğini kaydeden Bakan Soylu, aynı zamanda 2 ilçe yolunda da çökmeler meydana geldiğini belirtti. Çalışmaların tüm hızıyla devam edeceğini ve aynı zamanda da hasar tespitin başlayacağını aktaran Bakan Soylu, şöyle dedi:

"Depremden sonra bir sel afeti ile Şanlıurfa karşı karşıya kaldı. Tüm hemşerilerimize geçmiş olsun. Bugün sabah saatleri itibari ile deprem bölgesinde ve burada ciddi bir yağış başladı. Özellikle Adıyaman’ın Tut ilçesinde bir de Malatya’nın Doğanşehir İlçesi’nde dere taşmaları ve seller meydana geldi. Sabah saatlerinde Adıyaman’a gittik ve orada 12 vatandaşımızın sel sularına kapıldığını 8 vatandaşımızın oradan kurtulduğunu bilgisini edindik. Hemen ardından arama- kurtarma çalışmaları başladı. 2 vatandaşımızın arama- kurtarma çalışmalarında vefat ettiğini gördük. Diğer 2 vatandaşımızın arama çalışmaları ise Adıyaman’ın Tut ilçesindeki 25 kilometrelik hatta devam ediyor. Şanlıurfa’da ise Karaköprü Sırrın, Cavşak ve Karakoyun deresinin aşırı yağmurlardan taştığı ve etrafındaki yerleşim yerlerine ciddi ölçüde zarar verdiğinin tespiti yapıldı. Daha önce uyarıldığı şekilde okullar dahi tatil edilmişti. Bugün itibariyle kamudaki çalışanların özellikle yaşlı, hamile ve engelliler ve işe gelemeyecek durumda olanlar ile ilgili biz izin verilmiş idi. Yine gece yarısı dalçıkların tamamı kapatılmıştı. Tüm kurumlarımız gerek duyuruları yapmak gerekse tedbir almak kaydıyla gerçekleştirmişlerdir."

'İHBARLARA YOĞUNLAŞILDI'

Şanlıurfa’da 3, Adıyaman’da ise 2 ihbarın değerlendirildiğini anlatan Bakan Soylu, son yılların en büyük yağışının olduğunu ifade ederek, "Haliliye ilçesinde toplam yağış miktarı 129 kilogram, Karaköprü’de ise 120 kilogram. Bu mevsim şartlarına bakıldığı zaman burada görülmemiş bir yağış miktarı. Şanlıurfa’da maalesef 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Biraz önce bir vatandaşımızın daha hayatını kaybettiği bilgisi geldi. Şu anda 3 ihbar var. 2 ihbar ve bir TIR şoförünün kayıp ihbarı. Diğer ihbar ise alışveriş merkezinin temizlik görevlisi ile alakalı bir ihbar. Tam değerlendiremediğimiz ama çalışmalarımıza devam ettiğimiz bir ihbar var. Toplam 3 yerde arama- kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Şanlıurfa’da 12, Adıyaman’da 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 vatandaşımız ile ilgili de arama- kurtarma çalışmalarımız devam ediyor.  Sabaha kadar çalışmalarımız devam edecek. Çamurlar temizlenecek ayrıca hasar tespit çalışmaları da başladı. Yarın ilk tespitler ile evlerde ve konutlarda hasarlar ile ilgili ilk ödemeleri gerçekleştireceğiz. Deprem bölgesinde çalışıyoruz ancak selin ilk tahribatları giderilene kadar hep birlikte burada olacağız. Ayrıca kırsal mahallelerde taramalarda yapıldı. Genel anlamda tahribatlar var ancak hayatın olağan akışını etkileyecek bir durum yok. Bozova- Hilvan yolunda da 2 farklı yerde çökme meydana geldi. Buradaki çalışmalarda devam ediyor. Akçakale- Şanlıurfa yolunda da baya bir su baskını var. Daha doğrusu suyun bir bölümü oraya boşaltıldı. Şehre intikal etmesin diye. Tüm herkese geçmiş olsun diyoruz" diye konuştu.

KİRİŞCİ: DSİ SORUMLULUĞUNDAKİ TÜM KANALLAR AÇIK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise sel afeti sebebiyle DSİ sorumluluğundaki tüm tahliye kanallarının şu anda açık durumda olduğunu belirterek, DSİ olarak son 20 yılda 21 dere ıslahı projesi ile Şanlıurfa başta olmak üzere 40 yerleşim yerine ve tarım arazilerine taşkınlardan korumak için yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi. Bugün bu yatırımların gerçekleşmemiş olması halinde daha büyük bir facia ile karşı karşıya kalınabileceğini belirten Kirişci, şöyle dedi:

"Böyle bir yağış şehirde dört defa tekrar edecek olursa Şanlıurfa’nın yıllık ortalama yağışı da bu şekilde karşılanmış olacak. Tabii ki de yıla yayılması gereken yağışın yoğun olarak coğrafyayla aniden buluşması işlerimizi de güçleştirmektedir. Bu olağanüstü bir dönemdir. Şanlıurfa’nın da içinde bulunduğu bu coğrafya bizim aynı zamanda tarımsal üretimimiz açısından da stratejik öneme sahiptir. 11 ilimiz zaten stratejik iller arasında yer alıyordu. Şanlıurfa gibi, Adıyaman gibi, Malatya gibi üretim desenlerinde farklılık da olsa bu coğrafyada yetiştirilenler gıda arz güvenliğimiz açısından da büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı buradaki çalışmaların süratle hızlanması için elimizden geleni yapacağız. Şu anda taşkın ve sel hadisesi devam ettiği için sahadaki çalışmaların kesin neticesinden bahsetmek burada doğru olmaz. İlerleyen günlerde kesinleşmiş halleri kamuoyu ile paylaşmış olacağız. Merkezdeki üç ilçemiz Haliliye, Eyübiye, Karaköprü afetten en çok etkilenen ilçelerimizdir. Karaköprü’de Konuklu, Boydere ve Kısas Mahallelerimizdeki bazı seralarımızda zararlar olduğu tespit edilmiş durumdadır. Harran ilçemizde beş mahallemizde hububat ekili alanlarımızda zarar olduğu şeklinde bir ön tespit söz konusudur. Karaköprü ilçemizde 300 arılı kovan zarar görmüş. Şimdilik 8 büyükbaş ve 8 küçükbaş hayvanımızın telef olduğu da alınan bilgiler arasındadır. Sel afeti sebebiyle DSİ sorumluluğundaki tüm tahliye kanallarımız şu anda açık durumdadır. Tahliye kanallarının kapasitesi aşıldığı için taşkınlar yaşanmaktadır. Şanlıurfa Akçakale yolu tahliye üzerine geçmişte yapılmış bazı müdahalelerin de etkisiyle tahliye taşmış ve ulaşım anayolda kapanmış durumdadır. Şehir içinde dereler açık olup tam kesit çalışmaktadır ve önlerinde herhangi bir tıkanıklık söz konusu değildir. Bununla birlikte Karakoyun Deresinde suyun yatağından taşması nedeniyle dere kenarındaki Karakoyun ve Akabe mahallelerinde bodrum katlarını su basmıştır Meteorolojik bilgiler dahilinde Şanlıurfa’nın kurak gittiği yönündeki bilgiler dahilinde su verilmesi istenmişti şehre. Biz de bu çerçevede şehre su vermiştik. Bu yağış sonrası tüneller tedbir amaçlı kapatılarak sulamalar sonlandırılmıştır. Ayrıca Devlet Su İşleri olarak biz son 20 yılda 21 dere ıslahı projesi ile Şanlıurfa başta olmak üzere 40 yerleşim yerimizi ve tarım arazilerimizi de taşkınlardan korumak için yatırımlar gerçekleştirdik. Bugün bu yatırımları gerçekleştirmemiş olsaydık daha büyük bir facia daha büyük bir afetle karşı karşıya kalabilirdik. Adıyaman ilimizde de aşırı yağışlar sonucu bazı bölgelerde taşkınlar yaşandı. Tut, Sincik, Samsat ve Kahta ilçelerimizde bağ, Antepfıstığı, dut, incir bahçeleri, buğday ekili alanlar ve örtü altı seralar zarar görmüştür. Hayvansal üretimle ilgili olarak da büyükbaş hayvan ile arılı kovan kayıplarının olduğunu biliyoruz. Malatya ilimizde ise yağışlardan dolayı bitkisel ve hayvansal üretime yönelik herhangi bir zayiat söz konusu değildir. Üç ilimizde de hasar tespit çalışmalarımız devam etmektedir."

NEBATİ: HASAR TESPİT HIZLI YÜRÜTÜLECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise birçok alanda incelemeler yaptıklarını ve maalesef o alanlardaki konutlar ve iş yerleri çok ciddi hasarlar gördüklerini söyledi. Nebati, sabaha kadar hasar tespit çalışmalarını defterdarların hızlı bir şekilde yürüteceğini ve yarın gün başlarken hasar tespit çalışmalarının bittiği bölgelerde AFAD tarafından da gerekli ödemelerin hızlı bir şekilde yapıldığı bir güne başlamış olacaklarını söyledi.

Bakan Nebati, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yaşadığımız bu topraklarda bugüne kadar görmediğimiz bir yoğunlukta yağış ve taşmalar yaşandı. Bunun sonucunda 12 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve yine yaralıların da olduğu bir afetle karşı karşıyayız. Aynı zamanda yine depremden en fazla etkilenen illerimizden birisi olan Adıyaman’da da aynı afet söz konusu. İlk andan itibaren valiliğimiz, belediyelerimiz, askerimiz, AFAD’ımız, DSİ’nin ekipleri olaya müdahale etti. Arama- kurtarma ekiplerimiz dalgıçlarımız da dahil olmak üzere bölgede çalışmalar başlattı. Değerli bakanlarımızla birlikte birçok evi yerinde inceledik ve ziyaret ettik. Maalesef o alanlardaki konutlar, iş yerleri çok ciddi şekilde zarar görmüş. Bu gece durmayacağız ve sabaha kadar hasar tespit çalışmalarını defterdarlarımız hızlı bir şekilde yürütecek. Yarın gün başlarken hasar tespit çalışmalarının bittiği en azından çoğunluğunun bittiği ve AFAD tarafından da gerekli ödemelerin hızlı bir şekilde yapıldığı bir güne başlamış olacağız. Bu yağmur şehrimizde görülen ve alışkın olunmayan bir yağmur. Bir aydır kuraklık konuşulurken DSİ’den su istenilirken neredeyse yılın yarısında alınan yağışı biz bir günde aldık. Elbette Şanlıurfa buna alışkın değil. Uzun yıllarda bir ortaya çıkan bir afet. Tüm unsurlarımızla çok ciddi olarak sahadayız. Yaraların sarılması için her türlü gayreti ortaya koymak konusunda da kararlıyız. Olası yağışlar için tedbirli olmamız gerektiğini buradan açıklamak istiyorum. Bölgemizde şiddetli bir yağış olacağı da aşikar. Tedbirli olmakta fayda var. Okullar da tatil edildi."

ADIYAMAN'DA SEL FELAKETİ: 1 ÖLÜ, 4 KAYIP

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman’da dün akşam saatlerinde başlayan ve şiddetini arttırarak sabaha kadar etkili olan yağmur, sele dönüştü.

Sele kapılan konteynerdeki 1 kişi öldü, 4 kişi kayboldu, çadır kentlerde bazı çadırları su bastı.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Adıyaman'da dün akşam başlayan gök gürültülü yağmur, etkisini arttırarak sabaha kadar sürdü. Yağmur nedeniyle kentte depremzedelerin yaşadığı çadır kentlerde çadırları su bastı. Bu bölgelerdeki vatandaşlar, KYK yurtlarına yerleştirildi. Cadde ve sokaklar göle dönerken, araç sürücüleri yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Bazı araçlar ise suda mahsur kaldı.

Sincik ilçesinde bağlı Subaşı ile Taşkale köyü arasında bulunan ilçenin tek bağlantı köprüsü derenin taşmasıyla araç trafiğine kapandı. Derenin taşması sonucu köprüde göçükler oluştu.

'1 KİŞİ ÖLDÜ,4 KİŞİNİN ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR'

Tut ilçesinde vatandaşların kendi imkanlarıyla evin bahçesine yerleştirdiği konteyner, derenin taşmasıyla sel sularına kapıldı. Konteynerde kalan 1 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 4 kişi ise kayboldu. Kayıp kişileri arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi. 

Adıyaman'da koordinatör olarak görevlendirilen Tokat Valisi Numan Hatipoğlu bölgede incelemelerde bulundu. Hatipoğlu, vatandaşların kendi imkanlarıyla temin ettikleri konteynerin sel sularına kapıldığını belirterek, "Kentte bulunan ekiplerimizin ve araçlarımızın bir kısmı burada bir kısmı da yolu temizleyerek geliyor. Olayda 1 vatandaşımız vefat etti, 4 vatandaşımız ise kayıp. Ekiplerimiz arama çalışmalarını sürdürüyor. Diğer vatandaşlarımıza da ulaşmaya çalışıyoruz. En kısa zamanda inşallah vatandaşlarımıza ulaşmayı ümit ediyoruz. Gerçekten tüm bölgeyi derinden etkileyen bir afet" dedi.

'YAĞIŞA DAYANAMAYAN AHIR ÇÖKTÜ'

Kahta ilçesinde bağlı Ballı köyünde de depremde hasar gören Mehmet Savaş'a ait ahır dün gece geç saatlerde şiddetli yağışa dayanamayarak çöktü. Köylülerin ihbarı üzerine bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri ve iş makineleri, göçük altında kalan 24 keçi ile 4 kuzuyu kurtardı. Kurtarılan keçiler ve kuzular sahibine teslim edildi.

BAKAN SOYLU: 3 KİŞİYİ ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sağanak yağmurun sele döndüğü Adıyaman'ın Tut ilçesinde incelemelerde bulundu. Bölgede kayıp 3 kişinin bulunmasına yönelik yürütülen çalışmaları takip eden Bakan Soylu, son duruma ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Bakan Soylu, gece başlayan yağışların sele döndüğünü ve aralarında biri 1,5 yaşında bebek 4 kişinin sel sularına kapıldığını ve bu kişilerden birisinin cansız bedenine ulaşıldığını söyledi. Bölgede kayıp kişilerin bulunmasına yönelik yoğun çalışma yürütüldüğünü anlatan Bakan Soylu, "25 kilometrelik bir alanda aralarında dalgıçların da bulunduğu 163 kişiden oluşan 10 ekip arama kurtarma çalışması yürütüyor" dedi.

3 KİŞİYİ ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Adıyaman'ın Tut ilçesinde meydana gelen sel felaketinde; akraba olan Sarıkaya ve Tekdal ailesi fertlerinin evlerinin bahçesine yerleştirdiği konteyner akıntıya kapıldı. Konteynerdeki 8 kişi, kendi imkanlarıyla kurtulurken, kaybolan 4 kişiden Selma Sarıkaya'nın (58) cansız bedenine ulaşıldı. Akıntıya kapılıp kaybolan Emine Sarıkaya, Fatma Tekdal ve Zümre Tekdal'ı arama çalışmalarını ekipler yoğun olarak sürdürüyor.

Metrekareye 103 kilo yağışın düştüğü Tut'da, selde yaralanan Nuri Burç, Hira Ünal, Göksu Ünal, Sude Burç, Mert Sarıkaya, Mine Genç, Selahattin Ünal ve Elif Sarıkaya'nın tedavilerine ise Tut Devlet Hastanesi'nde devam ediliyor.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: 160 KİŞİLİK EKİBİMİZ ARAMA ÇALIŞMASINI SÜRDÜRÜYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sel felaketinin yaşandığı Tut ilçesinde akıntıya kapılarak kaybolan 3 kişiyi arama- kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi. Selin vurduğu ilçede incelemelerde bulunan Bakan Karaismailoğlu, 160 kişilik arama- kurtarma ekibinin bölgede çalışma yürüttüğünü kaydetti. Arama- kurtarma ekiplerinin 25 kilometrelik alanda çalıştığını vurgulayan Karaismailoğlu, "Dün akşam saatlerinden itibaren Adıyaman ve diğer komşu şehirlerimiz yoğun bir yağış almaya başladı. Tabi bu gece şiddetini artırarak devam etti. Biz de tedbirlerimizi almıştık ama yağmurun bu kadar büyük şiddeti ve kuvveti nedeniyle Adıyaman'ın Tut ilçesinde maalesef 1 vefatımız var, 3 de kaybımız var. Tut'ta kayıplarımızla ilgili 160 kişilik ekibimiz 25 kilometre uzunluğundaki alanda arama faaliyetlerine devam ediyorlar. Amacımız, kayıpların bir an önce bulunması ve bu doğrultuda 160 arkadaşımız, şu an arazide arama çalışmalarını devam ettiriyorlar" dedi.  

1 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Adıyaman'ın Tut ilçesinde, dün gece akıntıya kapılarak kaybolan 3 kişiden 1'inin cansız bedenine ulaşıldı. Kayıp olarak aranan 1 kişi ise ekipler tarafından yaralı bulundu. Yaralı, ambulansla Tut Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Cansız bedenine ulaşılan kadın da otopsi için aynı hastanenin morguna götürüldü. Sel felaketinde kaybolan son kişiyi arama çalışmaları ise sürdürülüyor.  / DHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER