Sarıyıldız, Kobani saldırısını Davutoğlu'na sordu

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Türkiye tarafından Kobanê Kantonu’na yönelik yapılan saldırı hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sarıyıldız, Kobani saldırısını Davutoğlu'na sordu
HDP Şırnak Milletvekili Sarıyıldız, DAİŞ'in Türkiye tarafından Kobanê Kantonu’na yönelik saldırısını Meclis'e taşıyarak, Başbakan Davutoğlu'na, "IŞİD'in Türkiye Cumhuriyeti topraklarından bu tür saldırılar düzenlemesi çokça sözüne edilen "Kamu güvenliği"nin tesisi için bir tehdit oluşturmuyor mu” diye sordu. 1’i yaralı 15 IŞİD çete mensubunun Etmanekê Köyü’nde boş bir eve girdiği, hava karardıktan sonra 16 zırhlı aracın köye girdiği iddiasını da soran Sarıyıldız, inceleme başlatılıp başlatılmadığı hakkında bilgi istedi.


HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Türkiye tarafından Kobanê Kantonu’na yönelik yapılan saldırı hakkında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'ÖZGÜR YAŞAM MODELİ RAHATSIZ ETTİ'

Sarıyıldız, Rojava'da geliştirilen kantonlara dayalı demokratik devrimin, kimlikler arası eşitlik ve adalet, inançların özgür birlikteliği ile kadınların aktif katılımını esas alan özgür yaşam modelinin bütün geleneksel bölge aktörlerini rahatsız ettiğini belirterek, IŞİD’i truva atı olarak Ortadoğu’ya süren uluslararası ve bölgesel gerici güçlerin üzerinde mutabık kaldıkları siyasal hedeflerinden birinin, Kürtleri statüsüz bırakmaya dönük olduğunu vurguladı.

“Bu siyasal hedef ekseninde IŞİD çeteleri 15 Eylül 2014 tarihinden itibaren ağır silahlar, tanklar ve toplar eşliğinde Rojava Kürdistan’ın Kobanê Kantonuna üç koldan saldırarak Kürt halkı üzerinde jenosid girişiminde bulunmuştur. Bütün insani değerleri hiçe sayarak halklar ve inançlar üzerinde katliamlar gerçekleştiren IŞİD ile geleneksel bölgesel aktörlerden biri olan Türkiye arasındaki ilişki hem yerel hem de uluslar arası platformlarda artık yüksek sesle dile getirilmektedir” diyen Sarıyıldız, Türk askerlerinin IŞİD çeteleri ile olan samimi görüntülerinin çoğu kez basına yansımasının ardından bu ilişkinin en vahiminin geçtiğimiz gün yaşandığına işaret etti.

ANF'NİN HABERLERİNİ HATIRLATTI

Sarıyıldız, şunları kaydetti: “Sabah saat 05.00 sularında Türkiye tarafından geldiği belirtilen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê'ye geçerken infilak ettiği iddia edilmektedir. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Suruç Basın Merkezi ile Urfa Valisi yaptıkları ayrı açıklamalarda söz konusu saldırıda, aracın Türkiye topraklarından geçerek sınır kapısına ulaştığı iddialarının doğru olmadığı beyanatını verdi. Ancak görgü tanıklarının ifadelerine göre sınırdaki kilitli demir kapının, araç tarafından yıkıldığı belirtilmektedir. Öte yandan Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) paylaştığı görüntü ve fotoğraflarda da Türkiye tarafından TMO’ya ait buğday silosuna yerleşen IŞİD çetecilerinin sınır kapısına ve kente saldırdığı açıkça görülmektedir Kobanê’nin kent girişine ve TMO’ya ait buğday silosuna oldukça yakın olan Suruç’un Etmanekê Köyü’nde köylülerin anlatımına göre saat 16:15 sıralarında 1’i yaralı 15 IŞİD çete mensubunun boş bir eve girdiği, hava karardıktan sonra 7 zırhlı aracın köye girdiği ileri sürülmektedir”.

'DAİŞ'E MÜSAMAHA ÇÖZÜMÜ HANÇERLİYOR'

"Türkiye’de 6-7-8 Ekim olaylarında yaşanan toplumsal ayağa kalkışın Türkiye ile IŞİD arasındaki ilişkiye dönük bir öfkenin dışa vurumu olduğuna" değinen Sarıyıldız, yaşanan bu toplumsal öfkeden ders çıkarmayan AKP hükümetinin Türkiye’yi giderek tehlikeli bir mecraya sürüklediğini ifade etti. Türkiye’yi hala bir üs olarak kullanan DAİŞ üyelerine gösterilen müsamahanın Türkiye’deki demokratik çözüm umutlarını hançerlediğinin altını çizen Sarıyıldız, Başbakan Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

Türkiye tarafından geldiği belirtilen bomba yüklü bir aracın Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Kobanê'ye geçerken infilak ettiği iddiası hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Türkiye tarafından TMO’ya ait buğday filosuna yerleşen IŞİD çetelerinin sınır kapısına ve kente saldırdığı anın görüntü ve fotoğrafları hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

TMO ile Mürşitpınar Sınır Kapısı arasında sadece 25 metre mesafe olmasına rağmen sınır kapısında bulunan askerler buğday silosuna yerleşen IŞİD çetelerine neden müdahale etmemiştir? Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndaki kilitli demir kapısı nasıl yıkılarak yere serilmiştir?  Milletvekillerinin dahi Mürşitpınar Sınır Kapısına yaklaşmasına izin vermeyen asker ve polisler nasıl olur da IŞİD çetelerinin geçişini fark etmemiştir?

1’i yaralı 15 IŞİD çete mensubunun Etmanekê Köyü’nde boş bir eve girdiği, hava karardıktan sonra 16 zırhlı aracın köye girdiği iddia doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise 15 çete mensubu zırhlı araçlar tarafından nasıl fark edilmedi mi? Ya da çete üyeleri başka bir alana mı taşındı?

Devletin 'güvenlik' gerekçesi ile sınır hattında boşalttığı köyler IŞİD çetelerinin geçişini kolaylaştırmak için mi yapıldı?

Mürşitpınar Sınır Kapısını 24 saat boyunca izleyen kamera ve termal kamera görüntüleri Suruç Kaymakamı’nın bizzat masasındaki monitöründen izlenmektedir. Söz konusu görüntü ve kayıtlar incelendi mi? Ayrıca sınır kapısında zırhlı araçtan yakın mesafeden çekilen görüntü kayıtları incelendi mi?

Ortadoğu’da ezilen halklara ve inançlara karşı vahşice yöntemlere başvuran IŞİD’in Türkiye’yi bir üs olarak kullanmasına karşı bir kendilerini savunan YPG/YPJ güçlerinin sınıra yaklaşmasına izin vermeyen askerler neden aynı yaklaşımı IŞİD çetelerine göstermemektedir?

Saldırının heyetimizin uzun bir aradan sonra Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'la yapacağı güne denk gelmesi bir tesadüf müdür? Bu tür eylemlerin sürece zarar verecek, sekteye uğratacak bir boyutunun olması hükümetinizi ilgilendirmiyor mu?

IŞİD'in Türkiye Cumhuriyeti topraklarından bu tür saldırılar düzenlemesi çokça sözüne edilen 'Kamu güvenliği'nin tesisi için bir tehdit oluşturmuyor mu? İnsanlık dışı bir yapılanmanın, Türkiye Cumhuriyeti topraklarından başka bir ülkenin topraklarına yaptığı bu saldırı egemenlik hakkının ve toprak bütünlüğünün ihlali değilse ne anlama geliyor?

Kobanê'de bir vekalet savaşı mı yürütülüyor?

KCK'nin ve Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın Kobanê'yi kırmızı çizgileri olarak ilan etmelerine rağmen halen Kobanê'ye yönelik bu saldırıların çözüm sürecini geri dönülemeyecek bir şekilde çözeceği ve ülkeyi bir iç savaşın eşiğine getireceğine dair kaygılar karşısında kamuoyunu tatmin edecek somut ne gibi adımlar atmayı planlıyorsunuz?

Rojava ve Kobanê politikanız somut olarak hangi kriterlere dayanmaktadır? Rojava'daki kantonları kabul etmeyi düşünüyor musunuz? Rojava'da yaşayan Kürtlerin kolektif hakları konusunda somut eylem planınız nedir?”

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2014, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER